עם העלייה בגיל עולה השכיחות של בעיות שיניים, על כן צריך להכיר את הבעיות וללכת לביקור תקופתי אצל רופא שיניים.
ככל שהגיל עולה, יש שכיחות גבוהה יותר למחלות שונות וביניהן גם בעיות בשיניים, מחלות חניכיים ובעיות שונות בחלל הפה. יש לכך גורמים שונים שקשורים בעלייה בגיל, כמו שימוש בתרופות שעשויות להזיק לחלל הפה, שינויים במערכת החיסון, הצטברות של חיידקים לאורך שנים רבות, גורמים גנטיים, עישון מתמשך ועוד. אחת הדרכים למניעה של בעיות השיניים היא טיפול בגורמי הסיכון שהוזכרו, אך חשוב להבין שדבר זה לא תמיד אפשרי. אם אתם סובלים מבעיות שיניים, דעו שניתן לטפל בכך ולשוב לאורח חיים שגרתי ובריא.
מהן בעיות השיניים הנפוצות?
לאחר גיל 65 יש כמה בעיות שיניים נפוצות במיוחד:
- בעיות בחניכיים – אחד מהחלקים בגוף הרגישים ביותר לשינויים בגיל הוא החניכיים. מחלות חניכיים מהוות אחוז גבוה מבעיות השיניים בגילאים מבוגרים. חלק ממחלות החניכיים הן דלקות פשוטות, שהן מציקות וכואבות אך ניתנות לטיפול מהיר יחסית. אולם, הבעיה העיקרית היא מחלת חניכיים שנקראת מחלה פריודנטאלית. זהו מצב בו חיידקים שנמצאים בחניכיים גורמים לשינויים בפעולת מערכת החיסון, דבר שמוביל לאיבוד העצם תחת השיניים ולנסיגת חניכיים. מדובר במצב שעלול לגרום לכאבים רבים ואף לאיבוד שיניים, אם אינו מטופל כראוי.
- שחיקת שיניים – שינויים בעצמות מתרחשים בכל הגוף וכך גם בעצם הלסת. עם שינוי צורת הלסת, שחיקת שיניים במהלך הלילות קורית בעוצמה גבוהה. דבר זה עלול לחשוף שכבות עמוקות של השן ולגרום לרגישות לחום ולקור ואף לרגישות מוגברת לעששת.
- יובש בפה – היובש יכול להיגרם משימוש בתרופות לסוכרת וללחץ דם, אך גם מגורמים גנטיים. הרוק הוא נוזל שמגן על השיניים שלנו מפני חיידקים וגורמים מזיקים אחרים, ובמצב בו יש פחות רוק ישנה רגישות רבה יותר לפגיעה בשיניים על ידי גורמים אלו.
האם אפשר לטפל בזה?
ניתן לטפל ברוב המוחלט של בעיות שיניים ומחלות חניכיים בגיל השלישי. חשוב לגשת לבדיקה אצל רופא שיניים אחת לחצי שנה כדי לזהות את הבעיות כשהן עוד קטנות. מעבר לטיפול שרופא השיניים ייתן לכם, מומלץ לשמור על היגיינה אוראלית באופן קבוע.