לגיל השלישי אין הגדרה אחת. נהוג להתייחס ליציאה לגמלאות כאבן דרך משמעותית בהגדרה זו. הגיל השלישי מוגדר כגיל בו אדם עבר את גיל שישים, ילדיו עזבו את הבית ולאט לאט מתהווים שינויים באורחות חייו.
מעבר לפן הפסיכולוגי מתחילים לצוץ בעיות וקשיים פיזיים כאלה ואחרים והתמודדות עם מצבים שבשגרה הופכים קשים ומסורבלים יותר.בחורף אנו מדווחים על לא מעט קשישים שסובלים מקור עקב אי יכולת להשתמש באמצעי חימום מסיבות שונות או חלילה משריפות שהתלקחו עקב שימוש לא נכון באמצעים לחימום הבית.
אמצעי חימום קלאסיים לחורף
אמצעי החימום הנפוץ ביותר. המזגן מותקו במקום קבוע בבית, מופעל על ידי שלט, ופעולתו היא זריקת אוויר חם לחדר.
חסרונות: עלות קנייה והתקנה גבוהה, דורש אחזקה שוטפת וחשוף למקלות בשל מורכבותו, בדירות שכורות הדייר יעדיף להשקיע באמצעי חימום אותו יוכל להעביר לדירה הבאה, מייבש את האוויר.
יתרונות: רמת בטיחות גבוהה, ניתן לשימוש הן בחורף והן בקיץ, עלויות הפעלה נמוכות יחסית, מופעל על ידי שלט רחוק.
גוף מתכת הנושא בתוכו מספר סלילים מתלהטים. התנור מפיץ חום עז והיה נפוץ מאד בימים עברו.
חסרונות: עלויות שימוש גבוהות (זולל חשמל), הסלילים חשופים ועל כן השימוש לא בטיחותי (סכנת שריפה במגע עם הסליל), הסלילים סובלים מבלאי מהיר, הפעלה על ידי מתג.
יתרונות: ניתן לשלוט על עוצמת החום (לא על ידי טרמוסטט אלא על ידי שליטה בכמות הסלילים המופעלים), ניתן להעברה ממקום למקום, מפיץ חום עז, מתחמם במהירות.
קמין חשמלי מומלץ לשימוש בבתי אבות, בחימום חדרים של 20-30 מטר, המשמשים את דיירי הבית.
לרבות בתי אבות סיעודיים ולאוכלוסייה תשושה בהם הצורך בחימום החלל בחדרים משמש את הדיירים במשך מחצית שנה.
הקמין הקלאסי תודלק על ידי בולי עץ והפיץ חום גבוה בחדר בו הודלק. הקמין חשמלי הינו וורסיה מודרנית ומתקדמת לקמין העתיק. הקמין החשמלי מדמה את גובה החום ואת האווירה אותה יוצר הקמין הקלאסי אולם אמצעי הבעירה הינו חשמל. בתוך גוף הקמין ישנו מיכל שמוגן מכל צדדיו ובו מתבצעת הבעירה. הקמינים החשמליים המתקדמים מצוידים אף במנגנון המנקה את אמצעי החימום לבדו ואין צורך בכלל במגע אדם.
חסרונות: עלות קנייה ראשונית גבוהה.
יתרונות: נייד ולכן יכול להיות מועבר ממקום למקום, הפעלה על ידי שלט או מתג הפעלה, אין סכנת שריפה כלל, יכולת לשלוט על עוצמת החום, שימוש בשלט נוח ויעיל, בעל מנגנון השהייה, אין צורך לנקות (מנקה את עצמו לבד), עלויות תפעול נמוכות, דקורטיבי.
אם כן, בבואנו לבחור אמצעי יעיל, נוח, חסכוני ובעיקר בטוח לשימוש בקרב אנשים שהגיעו לגיל השלישי אנו חייבים לבחון נקודות שונות שבגילאים מוקדמים יותר ספק אם שמנו לב אליהם:
התניידות – ההליכה קשה ומסורבלת בגיל השלישי ולכן רצוי שיופעל אמצעי חימום שאינו דורש מגע ישיר עם המכשיר וניתן להפעילו מכל מקום בו הקשיש נמצא.
זאת ועוד, על מנת למנוע הוצאות מיותרות, ניתן למצוא אמצעי חימום ניידים המועברים מחדר לחדר.
עלויות תפעול – חייבים לבחון את עלויות הפעלת המכשיר. לקשישים רבים מתווספת קניית תרופות ככל שעולה הגיל – נקודה המקשה עליהם ונוגסת במשאבים הקיימים.
נשימה – על מנת לשמור על אוויר נקי וטרי חייבים בגיל השלישי לבחור אמצעי חימום שאינו פוגע באיכות הקיימת ואם אפשר אפילו משפר אותה.
וויסות חום – קשישים מהווים אוכלוסייה רגישה ופגיעה ודרגות החום צריכות להיות מבוקרות על מנת שלא לגרום יובש או גרד בגלל אוויר יבש.