בשנים האחרונות אנו רואים עלייה מבורכת בתוחלת החיים, יחד עם זאת, אותם קשישים נאלצים להתחיל להתמודד עם קשיים רבים המונעים מהם לבצע באופן עצמאי את הפעולות היומיומיות. כיצד ניתן לקבל שירותי סיעוד מסובסדים בישראל?
רבים מייחסים זאת לעניין מבורך – המדע והטכנולוגיה העכשווית, יחד עם ההטמעה להימנע מאורח חיים לא בריא (עישון, שתיית אלכוהול ושמירה על פעילות ספורטיבית), תוחלת החיים בישראל ובעולם המערבי כולו עולה. אולם, דבר זה מוביל את הקשישים הרבים, להיות זקוקים לעזרה של אדם נוסף, על מנת לבצע פעולות שבשגרה. זה עשוי להיות הליכה, רחצה, החלפת מוצרי ספיגה, בישול, אכילה ועוד. הקושי עלול להיות בשל הגיל המבוגר או בשל מחלה מסוימת (החל מסכרת שהחמירה ועד רבות אחרות כגון שיטיון (דמנציה).
זכות הקשיש לגמלת סיעוד
כל אזרח במדינת ישראל, רשאי להגיש בקשה למוסד לביטוח לאומי במקרים בהם הוא זקוק לעזרה חיצונית. כשמדובר באדם צעיר הבקשה מוגשת לביטוח לאומי בנושא "שירותים מיוחדים". אולם כאשר מדובר על גמלה לסיעוד, הציב המוסד לביטוח לאומי מספר פרמטרים שיש לעמוד בהם: תושב מדינת ישראל, אשר עבר את גיל הפרישה (67 בקרב גברים ו 62 אצל הנשים), המתגורר בביתו (ולא במוסד סיעודי) ונזקק בסיוע בביצוע פעולות שבשגרה. בנוסף, קיים רף הכנסות מקצבאות אחרות אשר לוקח המוסד לביטוח לאומי בחשבון , על מנת לקבוע את שיעור הגמלה: עד 9,464 ₪ לאדם יחיד – תאושר גמלה בשיעור מלא. לזוג הרף עומד על 14,196 – פחות מכך ותאושר גמלה מלאה.
מבחן תלות ADL
המוסד לביטוח לאומי מקבל לידיו את הטפסים שמולאו על ידי הקשיש או בני משפחתו. לאחר מכן, שולח המוסד נציג מטעמו , על מנת שיבדוק את תפקודו של הקשיש בביתו. לרוב מגיע לביקור הבית אח/ אחות / פיזיותרפיסט מוסמכים על מנת לתת חוות דעת מקצועית. מבחן זה נקרא מבחן תלות ADL והוא למעשה נועד לבדוק את רמת התפקוד של הקשיש בבית: האם הקשיש יכול להתנייד לבד, האם יכול להתרחץ בגפו, להתלבש, לבשל ולאכול, לנטול תרופות, שליטה וסוגרים וכדומה. מבחן זה קובע דרגות ניקוד לכל סעיף ובסופו של דבר מחושבת התלות של הקשיש. מומלץ אגב כי יכינו את הקשיש לבדיקה זאת, שעלולה להיות לא נעימה ואף לוודא כי בן משפחה נוסף יתלווה לבדיקה.
קבלת הגמלה לסיעוד
נציג הביטוח לאומי מעביר רישומיו החוזרים לוועדת הביטוח שם מחליטים על אישור הגמלה והגודל שלה. נקבעות כמו כן רמות שונות של סיעוד. רמה א' 91% - הקשיש זכאי לקבל את עזרתה של
מטפלת סיעודית בהיקף של 9.75 שעות שבועיות. רמה ב' – 150% היקף העזרה הוא 16 שעות שבועיות. רמה ג' – 168 % - העזרה לקשיש תהיה בהיקף של 18 שעות בשבוע. כאשר מדובר על גמלה בשיעור חלקי, הכמויות יהיו חצי מהרשום לעיל.
חשוב לשמור על כבודם של היקרים לנו, לכן מומלץ ללוות את הקשיש בכל התהליך ולוודא כי הוא מקבל את השירות הטוב ביותר מול הבירוקרטיה הקשה.