כמו שאמרנו הקטרקט נחשב לאחד מהניתוחים השכיחים ביותר המתקיימים בישראל, ואחד הקלים שבו. למעשה, אנחנו מכירים לפחות אחד או שניים אשר עברו את התהליך ללא קושי, או שאובחנו כבעלי קטרקט.
במאמר זה נבין מא' עד ת' על ניתוח קטרקט בעין
ניתוח קטרקט, כולל השתלת עדשה מלאכותית בעין, אשר תפצה על זאת ש"התעייפה" או נפגעה מגורמים שונים. מה חשוב לדעת בנושא? מהם סימני הזיהוי להתפתחות מצב כזה בעין? ומהן הפתרונות החלופיים? ננסה לענות על שאלות אלו בכתבה הבאה.
קטרקט וגיל – האם קיים קשר ישיר?
עקרונית, קטרקט לרוב נגרם עקב סיבה טבעית של הזדקנות או התעייפות של העדשה בעין. לכן, המצב השכיח הוא שהקטרקט נגרם דווקא אצל אנשים מבוגרים יחסית. אולם, קטרקט יכול להיווצר גם אצל אנשים צעירים יותר, ולרוב הגרם על ידי פגיעות חיצוניות בעין, כגון חבלה כלשהי, וכדומה. בנוסף, קיים מצב של הרעה בעדשה הטבעית כתוצאה מלקיחת תרופות ואך קטרקט מולד.
מהם הסימנים לקטרקט?
כמעט כל הרעה באיכות הראייה, בייחוד הגיל מבוגר, עשויה להצביע על קטרקט. לכן, חשוב כמובן ללכת להיבדק אם מבחינים בתסמינים חוזרים, כגון סינוור, עכירות של הראייה, ירידה בחדות הראייה, ירידה באיכות הראייה המתרחשת בקצב מהיר וכיוצא באלו.
האם חייבים לעשות ניתוח במקרה של קטרקט?
לא, ממש לא חייבים. אולם, העניין מומלץ מאוד, בעיקר בשל החשש להתדרדרות במצב העין כתוצאה מקטרקט לא מטופל. אגב,
ניתוח קטרקט בעין נחשב לניתוח נפוץ וקל יחסית, ולכן הידע המצטבר בנושא הוא רב. במידת הצורך, ניתן להתאים עדשות או משקפיים.
העדשה המוחדרת היא טבעית או מלאכותית?
מדובר בעדשה מלאכותית ושקופה, אשר נשארת בעין לצמיתות. אגב, זוהי הסיבה בין השאר שניתוח הקטרקט מומלץ, מכיוון שלאחר שמוחדרת העדשה, הבעיה איננה יכולה לחזור על עצמה. אמנם, קיימים מקרים אחרים הקשורים לקטרקט שיכולים להופיע, אך זהו נושא למאמר אחר.
האם ניתוח קטרקט בעין מומלץ לבעלי סוגים שונים של מבנה העין?
אני מניחה שקיימים מקרים מסוימים בהם לא ניתן לבצע את הניתוח, אולם שיטוט קצר ומהיר באינטרנט יראה לכם כי קיימות כיום עדשות מסוגים שונים אשר מותאמות לסוגים שונים של מבנה עין, כגון עין כעורה וכולי. בנוסף, קיימים כיום כל כך הרבה אנשי מקצוע אשר מתעסקים בעניין, שניתן בקלות רבה לגשת אליהם ולבקש ייעוץ והדרכה בנושא.
גיליתי שיש לי קטרקט, מה לעשות?
אז עקב כל מה שכתוב לעיל, ניתן להעלות כמה מסקנות עיקריות: ראשית, לא להיבהל! מדובר במצב שכיח ,כאמור. שנית, חשוב לבחור באיש מקצוע מיומן ומנוסה עבור ביצוע הניתוח, במידה ותחליטו לבצע אותו. ניתן במקרה הצורך להתאים גם עדשות או משקפיים, בדומה למצבים אחרים של התדרדרות בראייה. שלישית, המלצה שלי, שוטטו באינטרנט וקראו לבד אודות האפשרויות השונות, מידת היעילות ובצעו סקר מחירים (תמיד טוב).