כפי שניתן להבין מהשם של מחלקות אלה, מחלקות לטיפול נמרץ הן מחלקות שצריכות לספק טיפול רפואי מידי ומהיר במצבי קיצון רפואיים. למחלקות אלה יש רלוונטיות גבוהה ומצערת לגיל השלישי, וכעת נכיר אותן ואת הטיפול בהן בצורה עמוקה יותר.
על מחלקות טיפול נמרץ באופן כללי, ואופי הטיפולים הרפואיים במחלקות אלה
מחלקות טיפול נמרץ הן מחלקות שלמעשה מהוות את אחת מאבני היסוד הבסיסיות ביותר בכל בית חולים. הסיבה לכך היא פשוטה ומובנת – התפקיד המידי של בתי חולים בהצלת חיים מתרחש בדרך כלל כאשר יש צורך בטיפולים מידיים ומהירים שתפקידם להציל את חיי המטופלים המגיעים במצבי קיצון דחופים – ואלה בדיוק המצבים בהם מחלקות לטיפול נמרץ מטפלות. אופי הטיפולים הזה משתנה ממחלקה למחלקה, כאשר ישנן מחלקות טיפול נמרץ כלליות, מחלקות לילדים, מחלקות טיפול נמרץ קרדיולוגי, נוירוכירורגי, נשימתי ועוד. בכל מקרה, המכנה המשותף של מרבית המחלקות לטיפול נמרץ הוא הרלוונטיות שלהן לגיל הזהב, כאשר את הקשר הזה חשוב להכיר היטב כמערכת רפואה וכאזרחים פרטיים גם יחד. כעת, נכיר את הקשר הזה בצורה עמוקה יותר.
יחידות טיפול נמרץ והגיל השלישי
הקשר בין מחלקות לטיפול נמרץ לבין אנשים בגיל הזהב הוא קשר הדוק, כאשר מבחינה סטטיסטית מעל לשלושים אחוזים מהמטופלים במחלקות טיפול נמרץ בכל עת הם מעל לגיל 75, ובנוסף לכך הגיל הממוצע במחלקות אלה בארץ הוא 61. פירוש הדבר הוא פשוט – מרבית האנשים המגיעים למחלקות אלה הם בגילאים מבוגרים, והאוכלוסייה הזאת זקוקה לסוגים מסוימים של טיפולים אליהם המחלקות צריכה להיערך בצורה נכונה. מבחינה פרקטית, פירוש הדבר הוא שרופאים במחלקות טיפול נמרץ צריכים להיות בעלי ידע נרחב בכל מה שנוגע לטיפול באוכלוסייה מבוגרת, בין אם מדובר בטיפולים כמו דיאליזה או הזנה ובין אם מדובר בכל סוג אחר של טיפול. המטרה של מחלקות אלה היא כמובן להציל חיים ולהאריך חיים, מה שאומר שהנתונים החשובים ביותר בכל מחלקה שכזו הם נתונים תמונה – וחשוב לדעת מה הם הנתונים האלה וכיצד משפרים אותם.
מה משפיע על התמותה במחלקות טיפול נמרץ, והאם תמיד יש צורך בטיפול נמרץ?
הגורמים המשפיעים על נתוני התמונה במחלקות טיפול נמרץ הם לא מועטים. בבתי חולים ברחבי העולם ובארץ בפרט יש חשיבות גבוהה במיוחד לכל מה שנוגע בזיהומים – חלק ניכר ממקרי התמותה בבתי חולים, באשפוז בגיל השלישי וכמובן שבמיוחד במחלקות טיפול נמרץ הם תוצאה של זיהומים. הזיהומים האלה מגיעים כתוצאה מסטנדרטים לא מספיק גבוהים של סטריליות מצד הצוותים הרפואיים ומצד המבקרים – מה שגורם לעלייה במקרי התמונה שהדרך היחידה להתמודד איתה היא מודעות והקפדה. מעבר לכך, ישנה גם השפעה של כמות המיטות – כשמחלקות לטיפול נמרץ גדושות עד אפס מקום ואין מקום למאושפזים חדשים, הדבר גורם לעיכוב בטיפולים דחופים וכך לעלייה בנתוני תמותה.
אשפוז במחלקות לטיפול נמרץ כפתרון אחרון ומידי במצבי קיצון
אשפוז במחלקת לטיפול נמרץ צריך להתבצע בצורה אחראית, ולא תמיד יש בו צורך גם אם נדמה שכן. רק במצבים של קריסה – כמו לדוגמה אי ספיקת כליות, דום לב או שבץ מוחי, יש צורך בשירות איכותי של אמבולנס שיפנה ישירות למחלקת טיפול נמרץ שבה יעשו כל שניתן בכדי להציל חיים – אך במצבים אחרים ודחופים פחות, האשפוז במחלקות אלה יכול גם להיות מסוכן בפני עצמו, וחשוב להבין האם הוא נחוץ באמת.