אורח חיים בריא בכלל, ובגיל השלישי בפרט, הוא אחד מהדברים היחידים שעליהם מצליחים להסכים כל המומחים מהתחומים השונים. עם זאת, על שאלת ההמשך "מהו אורח חיים בריא?" כבר נקבל אינספור תשובות אפשריות שונות ומנוגדות.
מה אורח חיים בריא? אורח חיים בריא כולל המון ניואנסים קטנים של "עשה" ואל תעשה", אשר מטרתם להביא אותנו לגילים המבוגרים יותר באיכות חיים ובבריאות טובה. לעומת זאת, אורח חיים בגילאים המבוגרים יותר, מטרתו, לרוב, לשמר את הקיים בצורה בה הפער בין העתיד להווה לא יהיה גדול כמות שהיה עלול להיות, במידה ולא היינו שומרים על אורח חיים בריא. מבולבלים? תכף כבר לא תהיו.
מהו ההבדל בין אורח חיים בריא בגילאים השונים?
אם תשימו לב לכל ההמלצות הבריאותיות לגילאים השונים, תוכלו לגלות מספר מאפיינים מסוימים. למשל, בעוד ההמלצות לאורח החיים הבריא בגיל הצעיר יותר יכוונו אתכם לתרגילי זיכרון ולתזונה נכונה שמטרתה למנוע התפתחותו של אלצהיימר, ההמלצות בגיל המבוגר יותר תעסוקנה בדרכים למתן את התפתחותו של אלצהיימר, כנ"ל לגבי התדלדלות העצם וכן הלאה. ההמלצה, היחידה שאולי יוצאת דופן מכך, היא ההמלצה על בחירת מקום המגורים הנכון, אשר זהה למדי בכל הגילאים. אבל כיצד משתלבים המגורים בהמלצות על אורח חיים בריא יותר?
בחירת מקום המגורים כאמצעי להשגת אורח חיים בריא יותר
לבחירת מקום המגורים, למשל,
פרויקטים חדשים בקרית מוצקין, ישנה השפעה על אורח החיים הבריא ברמות שונות. ראשית, בחירה באזור מגורים נקי מעשן ופיח, כבר יוצרת עבורנו בסיס טוב יותר להימנעות ממחלות שונות, אשר מקורן בזיהום האוויר. הוסיפו לכך את האפשרות לבצע פעילות גופנית באוויר הצח, מבלי להתרחק מהבית ולנסוע אל אזור נקי יותר (לדוגמה, אל חוף הים), ותקבלו כבר שתי סיבות טובות לבחור באזור מגורים שאיננו סובל מזיהום אוויר.
כיצד מקום מגורים עשוי להשפיע על איכות החיים בגיל השלישי?
מקום מגורים איננו מתרכז רק באוויר הצח, הוא כולל את הדירה, הנוף הנשקף ממנה, את הקהילה שסביב לפרט ואלמנטים נוספים, אשר כל אחד מהם בנפרד וכולם גם יחד, הופכים את האדם לבריא יותר בגופו ובנפשו. אגב, לבריאות הנפש ולאיזון הנפשי ישנו קשר ישיר לשמירה על אורח חיים בריא, כך שמדובר בבונוס נוסף לבני כל הגילאים, אבל בעיקר לבני הגיל השלישי, אשר חשופים יותר למצבי דיכאון בשל שינויים הורמונאליים ושינויים אובייקטיביים אחרים בחייהם (כפרישה לגמלאות, התאלמנות, מוות של חברים וכד').
מיקומה של יצירת קשרים בגיל השלישי
גם לסביבה המקיפה את האדם המבוגר (שאף היא, תוצאה של בחירת מקום המגורים), לקהילה, ישנו חלק בהישארותו של האדם המבוגר בריא, מכיוון שברוב המקרים, לקהילה תומכת כזו ישנו משקל מכריע בהנחלת התחושה כי הוא עדיין חיוני ונוטל חלק במשהו גדול יותר, חיי הקהילה. כך שאין זה משנה אם המדובר בדיור מוגן או בחיים עצמאיים בסביבה רב-גילית, האדם חייב לחוש את עצמו חלק בלתי נפרד מהקהילה שסביבו.