כשקשיש שמתגורר בבית אבות נחבל עקב נפילה, כשהמחלה ממנה הוא סובל אינה מאובחנת בזמן או כשנגרמים לגופו נזקים בגלל אי השגחה של הצוות. לכן, יכול להיות שמדובר ברשלנות רפואית. מהן החובות המוטלות על בית אבות ומתי ניתן להגיש תביעת נזיקין?
נזקי גוף של קשישים בבתי אבות
לצערנו הרב, קורה לא פעם שנגרמים לקשישים נזקי גוף אשר היו יכולים להימנע דווקא במקום בו צריכים לדאוג לכל צורכיהם הפיזיים והנפשיים וכן לספק עבורם סביבת מגורים בטוחה. בהרבה מקרים המצב הבריאותי, הפיזי והנפשי של הקשישים מחמיר לאחר שעברו למוסד מטפל ולא ניתן היה למנעם אך במקרים אחרים הנזקים נגרמו עקב הרשלנות הרפואית של צוות המקום שלא מנע את הפגיעה בקשישים.
מקום שחייב לספק סביבה בטוחה
בתי אבות נבנים ומתוחזקים באופן שאמור לאפשר לבני הגיל השלישי סביבת מגורים בטוחה. התקנות קובעות שמבחינה זו כל בית האבות חייב שהיו לו את הדברים הבאים: שירותי ומתקני בטיחות כגון אנשי אבטחה, מקלט מסודר, סידורי ביטחון למקרי שריפה ולחצני מצוקה. הצוות חייב לדאוג שבכל חדר מגורים יהיה לחצן מצוקה למקרה הצורך. תקנות החדרים קובעות שחדרי המגורים לא יאכלסו יותר משני דיירים על שתי מיטות בחדר שגודלו הוא מינימום שניים עשר מ"ר. שירותי טלפוניה - בתי אבות מחויבים לספק עבור דייריהם שני מכשירי טלפון ציבוריים שיוצבו בחלל המשותף.
ומה לגבי התחזוקה של המקום?
ישנם מספר דברים חשובים הקשורים לתחזוקה למשל, אספקת חשמל קבועה וגיבוי זרם חשמלי למקרה של הפסקת חשמל, הדבר הינו קריטי בעיקר בבתי אבות סיעודיים שבהם משתמשים במכשירי חשמל רפואיים. דבר נוסף, שירותי תחזוקה וניקיון, הכוונה היא, שכל מוסד כזה חייב לספק שירותי ניקיון בחדרי המגורים ובכל שטח המעון ולהעניק שירותי אחזקה ותיקונים. דוגמה חשובה לא פחות היא תקנת חלונות, בכל חדר חייבים להיות מותקנים חלונות שניתנים לגישה גם במצב ישיבה. כמו כן, חייבת להיות קרבה לצוות רפואי שיבוא לעזרם. לא מדובר רק בקשישים סיעודיים אלא גם בבני הגיל השלישי שהחליטו לעבור לבית האבות כשהם עדיין עצמאים באופן מלא.
טיפול סביב השעון בקשישים סיעודיים
כשמדובר בקשיש סיעודי, הצוות המקצועי של המקום שבו הוא נמצא צריכים להשגיח עליו סביב השעון ולעזור לו בביצוע כל פעולות היומיום, כמו לבוש, העברה ממצב שכיבה למצב עמידה, האכלה, ניוד ממקום למקום ועוד. כל מקרה של
הזנחה או רשלנות רפואית בקשיש סיעודי יכול לדרדר את מצבו במהירות ואפילו לגרום למותו.
רישיון הפעלה וציוד מתאים
ניהול בית אבות או מוסד גריאטרי הוא דבר מורכב עקב המצב הרפואי והגיל של דייריו, ויש לו חשיבות גדולה לבריאותם ורווחתם של דיירי המקום. לכן, אסור להפעיל בית אבות בלי לקבל רישיון מתאים ממשרדי הבריאות והרווחה. בית האבות חייב לדאוג לסדר יום קבוע ומגוון לדיירים בו כדי לשמור על הבריאות הנפשית שלהם, ולהעסיק צוות מקצועי ומיומן שכולל מטפלים, צוות סיעודי, וצוות רפואי מומחה. בנוסף, בית האבות חייב גם להיות מצויד במכשור רפואי, התרופות נדרשות, ציוד עזרה ראשונה למצבי חירום ומלוא הציוד שנדרש לתחזוקה היומיומית של דייריו.
תביעה בגין רשלנות רפואית
פקודת הנזיקין כוללת מספר תנאים לקיום רשלנות רפואית, ביניהם קיום קשר סיבתי בין הנזק הנגרם לבין ההפרה של חובת הזהירות שחלה על הגורם האחראי בבית האבות, חובת זהירות קונקרטית וחובת זהירות מושגית. בהתאם, מקרים כמו אי טיפול מספק במצב חירום רפואי, אי נקיטת אמצעי זהירות ובטיחות לשמירה על דיירי בית האבות כמו התקנה של מעקה במקלחות או במיטה שהובילו לנפילה ופגיעה, אי אבחון של מחלה או מצב רפואי שהביא לטיפול לא הולם, כל אלה הם עילה לתביעת רשלנות רפואית.