עשרות אלפי קשישים בישראל, מקבלים את הידרדרות ראייתם, לעיתים עד לכדי עיוורון, כגזירת גורל. הם לא מודעים לכך שהרפואה השתכללה והתקדמה וניתן במקרים רבים להציל ולשפר משמעותית את ראייתם ולשפר את איכות חייהם, גם בגילאים מתקדמים ביותר. מעבר לזה, ישנם קשישים, ביניהם ניצולי שואה, שמעבר לחוסר המודעות שלהם, הם אינם ניידים ואין להם משפחה תומכת שיכולה לדאוג להם ולהביא אותם לבדיקות קריטיות אלה.
לשם כך, החליטו בעמותת "לראות", העמותה לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון בישראל, להביא את המרפאה עד לסביבת החיים של הקשישים וניצולי השואה, כלומר למועדון, לבית-אבות, מרכזי יום ומתנסי"ם, שם אנשי הצוות עורכים עבורם יום מרוכז של בדיקות עיניים.
סיפורה של דוריס, קשישה בת 92, שחזרה לקרוא בזכות פרויקט הניידת של עמותת לראות:
"שלום, שמי דוריס, אני בת 92. לפני מספר שנים הראיה שלי הידרדרה ולא יכולתי יותר לקרוא. הקריאה היא אחת מאהבותיי ובין העיסוקים הבודדים שנשארו לי לאור היעדר ניידות. הייתי בטוחה שהידרדרות הראייה היא טבעית לגילי. עמותת לראות המליצה על בדיקת עיניים אצל פרופ' אירית ברקת שאבחנה לי קטרקט בשתי העיניים. לאחר ניתוח הקטרקט חזרתי לקרוא כבעבר. לא האמנתי שבגילי ניתן לעבור ניתוח ולחזור לקרוא. למזלי הרב, אני מוקפת במשפחה תומכת, אך קשישים וניצולי שואה רבים הינם עריריים וללא משפחה תומכת, ואינם מגיעים לבדיקות המתאימות שיאבחנו את בעייתם ויתנו מענה. לעמותת לראות יש ניידת עם רופא עיניים המגיעה למועדונים ומרכזי קשישים בכל הארץ."
משנת 2012 מקיימת העמותה פרויקט לרפואת עיניים מונעת, בעזרת ניידת שמגיעה עד לקהילה וצוות של רופאים מתנדבים. הפרויקט מאפשר לקשישים, שרובם מוגבלים פיזית, ומגיעים בהסעה מאורגנת למרכזי היום, לעבור בדיקות ראייה מקיפות וקריטיות, ללא עלות. בדיקות שאליהן לא היו מגיעים ביוזמתם. עד היום, נבדקו במסגרת הפרויקט כ 13,000 קשישים ו- 2,600 קשישים ניצלו מעיוורון מיותר!
עלויות תפעול הפרויקט בכל הארץ הן גבוהות, וכעת הפרויקט נמצא בסכנת סגירה.
העמותה קוראת לכם להצטרף ולתמוך בהמשך הפעילות. לתרומות: http://www.eyes.org.il/
נדין הולדר, מנכ"לית עמותת "לראות": 054-4230012