הסוכרת הינה מחלה נפוצה בקרב בני הגיל השלישי שחשוב לאתרה ולטפל בה בזמן. תזונה נכונה המותאמת לסוג אוכלוסייה זו היא כלי מפתח להצלחת הטיפול.
הסוכרת נחשבת ל"מגיפה" של המאה ה-21. מדובר במחלה ששכיחותה גדל באופן משמעותי לאורך העשורים האחרונים, כאשר כ-20% מבני הגיל השלישי מפתחים את המחלה עד גיל 75. מחלה זו היא למעשה הפרעה מטבולית שמקורה לרוב באורח חיים נטול פעילות גופנית ותזונה לא מאוזנת אשר מובילה להשמנה. גורמים נוספים שיכולים לגרום להתפתחות מחלה זו בקרב בני הגיל השלישי הם תת תזונה ושינויים של הגוף המזדקן, כמו צריכת קלוריות מופחתת ושינויים בהרכב הגוף.
סיבוכים של המחלה
ההשלכות של סיבוכי המחלה הן רבות ועלולות לגרום לנזקים רבים לגוף החולה. בין הנזקים – דכאון, דמנציה, נפילות בלתי רצויות ושברים, תת תזונה, סיכוי מחלה לבביים, ירידה במסת השריר ועוד. קשישים רבים אינם מודעים כלל לכך שהם חולים בסוכרת, אי לכך חשוב מאוד לבצע בדיקות ובמידה והממצאים מעלים כי הנבדק חולה בסכרת יש לטפל במחלה בהקדם ובצורה נכונה.
טיפול תרופתי רגיש
ההתמודדות עם מחלת הסוכרת כוללת שתי שיטות טיפול מרכזיות: טיפול תרופתי וטיפול תזונתי. הטיפול התרופתי כולל תרופות לאיזון האינסולין בדם וכאשר מדובר באוכלוסייה מבוגרת יש לנהוג בזהירות יתר. זאת, על מנת למנוע תגובת נגד בין תרופות אחרות אותן המטופל לוקח, דבר העלול להוביל לירידה חדה ברמת הסוכר (היפוגליקמיה) ולסכנת חיים ממשית של המטופל.
תזונה נכונה – אמצעי מפתח בהתמודדות עם סוכרת
טיפול תזונתי עבור קשישים חולי סוכרת חייב להיות מותאם לרגישויות של אוכלוסייה זו. ההמלצה הכללית עבור חולי סוכרת היא לעשות דיאטה הכוללת ירידה במשקל, אך כאשר מדובר באוכלוסיית בני הגיל השלישי ירידת משקל שאינה מפוקחת ומבוקרת באופן אישי למטופל עלולה לסכן את חייו. אי לכך, בקרב בני הגיל השלישי יש לבצע דיאטה מתונה הכוללת
תזונה מאוזנת לצד פעילות גופנית.
עקרונות כלליים לשמירה על תזונה נכונה
עקרונות תזונה כלליים בקרב חולי סוכרת בגיל השלישי כוללים שמירה על אורח חיים בריא ובו הקפדה על תזונה נכונה – הקפדה על זמני ארוחות קבועים אך עם תפריט מגוון, שילוב מזון המכיל סוכר בצורה מבוקרת וכן תפריט לאיזון השומנים ולחץ הדם. זאת על ידי צריכת ארוחות באופן תכוף הכוללות צריכה מאוזנת של חלבונים, סיבים תזונתיים, אנרגיה, מיקרונוטרינטים וכן שתיית מים מרובה. המטרה הכללית לשמירה על עקרונות אלה היא לשמר בקרב הקשיש את המוטיבציה להמשיך את הטיפול לאורך זמן. כמו כן, קיימות מספר דיאטות לירידה במשקל, ביניהן:
דיאטת דלת שומן
דיאטה זו נחשבת ל"דיאטה המסורתית" והיא כוללת צמצום שומן רווי המגיע ממקורות מזון שונים, ביניהם: מוצרי חלב שמנים, כגון חמאה, שמנת, וכן הימנעות מבשר שמן. מנגד, צריכה מוגברת של שומן בלתי רווי המגיע מטחינה, שמן קנולה, שקדים, בוטנים ועוד. בנוסף, צמצום כמות כולסטרול וכן שומן טרנס עד לרמת מינימום.
דיאטה דלת פחמימות
ההמלצה היא לפזר את כמות הפחמימות לאורך כל הארוחות אך שהכמות הכללית תהיה פחותה מ-130 גרם ליום. זאת, ללא קשר לכמות השומן בתפריט זה. הדיאטה כוללת הפחתה בצריכה של מוצרי מזון עתירי פחמימות כגון: פסטה, מוצרי חיטה כמו לחם, לחמניות ופיתות. סוכרים ומתוקים, מזון מעובד ועוד. כן מומלץ לצרוך ירקות, פירות, אגוזים, שמן קוקוס וזית, דגי סלמון, מושט ועוד. חשוב להתאים את הדיאטה באופן אישי למטופל ולבצע בדיקות רפואיות שונות הכוללות בדיקת שומנים, חלבונים וכליות.
דיאטה ים תיכונית
דיאטה ים תיכונית מתאפיינת בצריכה גבוהה של שומן בלתי רווי ובה צריכה גבוהה של ירקות ופירות טריים, קטניות, שקדים, טחינה, דגנים מלאים, דגים וכן מוצרי חלב כמו גבינות עיזים, יוגורט ועוד. לעומת זאת, בדיאטה זו קיימת צריכה נמוכה יותר של מוצרי בשר. פעילות גופנית היא חלק בלתי נפרד מדיאטה זו אשר נמצאה יעילה באיזון סוכרת בקרב חולי סוכרת.