עם ההשתייכות למשפחת הגיל השלישי נדמה כי כל הדברים הופכים מורכבים הרבה יותר. טיפול השיניים, שסיימת תוך דקות ספורות בעבר, דורש מלאכת מחשבת ורופא שיניים המומחה ברפואת הפה.
זקנה היא איננה מחלה אך דורשת קשב רב לצורכי הגוף
יש מי שכוחותיו במותניו ולא יזדקק להשגחה מיוחדת או טיפול מיוחד. אך כשמדובר ברוב המכריע של הקשישים יהיה מי שיזדקק לשמירה יתרה על אורח חיים בריא והשגחה צמודה לצורך מניעת ירידה בתפקוד. כחלק מאותה השגחה נדרשת גם מקצועיות רבה מצד הגורמים המטפלים שיכירו את ההיבטים הבריאותיים הקשורים למטופל וידעו לתת את המענה המקצועי ביותר.
טיפולי שיניים לחולים מורכבים
אך נשאלת השאלה האם זקנה הופכת אותנו באופן אוטומטי לחולים מורכבים? התשובה היא לא, אך פעמים רבות אורח החיים המשתנה, התרופות אותן נוטלים והמחלות אותן צברנו בדרך מכניסות אותנו למשפחה שדורשת טיפול מיוחד, וכפועל יוצא בחירת
רופא שיניים לחולים בסיכון.
מי הם אותם חולים בסיכון?
אז אם עברתם את גיל 65, אתם נוטלים מדללי דם או חולים בסכרת ייתכן מאוד כי אתם נמנים על הקטגוריה של חולים בסיכון וזקוקים ליד מקצועית שתטפל בכם. כמובן כי כל מי שחלה במחלה נוירולוגית כגון שבץ, חולי לב או חולים אונקולוגיים, מטופלי דיאליזה וכד' נמנים גם הם על קבוצה זו.
מה נדרש מרופא השיניים?
על רופא השיניים להכיר היטב את עברו של המטופל ולעבור יחדיו על המחלות והאבחנות מהן סובל או סבל. כמו כן, יצטרך הרופא להכיר את כלל התרופות בהן עושה שימוש הנבדק (עדיף להצטייד ברשימה מלאה ומסודרת בהגעתם למרפאה) ואף לעבור על סיכומי אשפוז עדכניים. יתר על כן, יהיה על הרופא להדריך את העומד לבוא, להצטייד בצילום עדכני של חלל הפה. חשוב מאוד ליצור קשר עם שאר הרופאים המטפלים כגון רופא המשפחה להתאמת תכנית טיפולים מתאימה.
נקודות נוספות שכדאי לשים עליהן דגש
על מרפאת השיניים להיות מצוידת בציוד החייאה מתקדם וכמובן שהצוות יעבור השתלמויות בנושא. נקודה חשובה נוספת היא להיות מטפולים תחת אותה מטריה טיפולית (שהצוות המקצועי יכיר זה את זה ואם אפשר אף יתרחש הטיפול באותה מרפאה), כך תבטיחו לעצמכם כי כל המידע הרלוונטי אודותיכם מועבר.
בדיקת רופא
בדיקה יסודית ומקיפה היא אבן היסוד של כל תכנית טיפולים וככזאת עלייה להתבצע במקצועיות רבה, שקיפות וקשב רב. בדיקות לחולים מורכבים עתידות להיארך בין חצי שעה ל-45 דקות ולכלול מבט רחב על מצב הפה, היכרות מעמיקה עם ההיסטוריה, בדיקת מצבן של ריריות הפה (לשון, בלוטות וכד'), סקירת מצב החניכיים ובמקביל שיחה גלויה עם המטופל והבנת התלונות העיקריות.
התאמת תכנית טיפולים
בסיום הבדיקה אצל הרופא מתקבלת החלטה משותפת עם המטופל אודות התאמת תכנית טיפולים עתידית שתהיה מקובלת על המטופל וכמובן תשרת את הצרכים שלו. כדאי לוודא כי לצד הביקורים השוטפים במרפאה תותאם גם תכנית טיפולים שתשים דגש על היגיינה אוראלית לשמירת התוצאות לטווח ארוך.
משמעת עצמית היא המניעה הטובה ביותר
כאמור זקנה איננה מחלה וניתן להימנע מהמון פתולוגיות, כאבים והדרדרות במצב הגופני באמצעות משמעת עצמית ושגרה המשלבת היגיינה ושמירה על חלל הפה. כל הנדרש הוא צחצוח יסודי פעמיים ביום, באמצעות מברשת עדינה, משחה המומלצת על ידי השיננית, חוט דנטלי בעת הצורך והקשבה להנחיות הרופא.