עקמת - סקוליוזיס היא תופעה שמחמירה עם הגיל ואין לה טיפול חד פעמי. הפתרון עבור מבוגרים הוא לשקול טיפול פיזיותרפי ולהתייעץ עם אנשי מקצוע. במאמר הבא נביא את כל הפרטים
עקמת נקראת בעגה המקצועית סקוליוזיס והיא עלולה להופיע בכל גיל. הדרך הטובה לטפל בה בגיל השלישי היא להכיר את הסימפטומים הנפוצים, להבין את הסיבות ולהתייעץ עם אנשי מקצוע. כמו כן, רצוי לשקול שינוי באורח החיים על מנת למנוע מהתופעה להחמיר.
מהי עקמת ?
מדובר בתופעה שבאה לידי ביטוי בליקוי יציבה בעמוד השדרה. הליקוי ניכר בסטייה של עמוד השדרה וניתן לזהות אותו באמצעות הבדלי גובה בין הכתף הימנית והשמאלית, מרחק לא שווה בין השכמות מעמוד השדרה וחוסר איזון בין עצמות האגן. מלבד המאפיינים הכלליים, הסיכוי להופעתה עולה עם הגיל וניכר בעיקר בקרב קשישים ומבוגרים.
סיבות להופעתה
השכיחות של עקמת גבוהה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים ונטייה ימינה של חוט השדרה נפוצה יותר מאשר נטייה שמאלה. בתוך כך, ניתן להצביע על כמה סיבות להופעת עקמת בגיל השלישי ובכלל:
עמוד השדרה
לרוב מתפתחת תופעה של סקוליוזיס בגלל אי סימטריה כלשהי משני הצדדים של עמוד השדרה. אי הסימטריה עלולה להתפתח באגן ובכוח השרירים.
שינוי במבנה
עם העלייה בגיל ישנם שינויים במבנה החוליות או במבנה של מספר חוליות בלבד. כמו כן, התפתחות מבנים פנימיים א-סימטריים מעלים גם הם את הסיכוי להופעתה.
תורשה
יש המון אנשים שסובלים מסימפטומים של התופעה בגלל סיבות תורשתיות. תורשה שגורמת לסקוליוזיס לא פחות חמורה מאשר תופעות שנגרמות בגלל א-סימטריה באגן, שינויים במבנה של החוליות וכן הלאה.
הופעת עקמת בגילאים צעירים
גילוי בגיל צעיר בדרך כלל מעיד על כך שתתפתח הפרעה חמורה יותר בעתיד. במילים אחרות, קשישים שלא נתגלתה אצלם התופעה נמצאים בסיכון נמוך יותר מאשר קשישים שאצלם זוהתה עקמת כבר בילדות או בגיל ההתבגרות. בנוסף, תינוקות שנולדים עם ההפרעה סובלים גם הם מסיכויים גבוהים יותר לפתח סקוליוזיס חריפה בהמשך חייהם.
טיפול בקשישים
לא ניתן ליישר את עמוד השדרה לאחר שהוא מתעקם וזאת בלי שום קשר לגיל או למצב הבריאותי. זו הסיבה בגללה צריך לבדוק את המצב כבר בגילאים מוקדמים ולשקול התערבות רפואית לאבחון מקצועי. מנגד, ניתן למנוע התעקמות נוספת של עמוד השדרה בגיל השלישי והחמרה של הליקוי. את זה עושים בגיל השלישי באמצעות טיפול פיזיותרפי מיוחד. הטיפול מבוצע על ידי אנשי מקצוע שהוסמכו לכך ובפיקוח אורטופדי.
תהליך פנייה לרופא
קשישים ומבוגרים שסובלים צריכים לפנות לרופא המשפחה, לרופא גריאטרי
או לרופא אורטופדי. הם יכולים להתייעץ עם רופא המשפחה טרם המשך הטיפול כדי לקבל ממנו הפניה, והם גם יכולים להתייעץ עם אנשי מקצוע ברפואה הפרטית. חשוב מאוד לבצע בדיקה יסודית טרם הפניה לטיפול פיזיותרפי וכך לזהות את הסיבה לעקמת ואת הפתרונות המתאימים.
שינוי באורח החיים
רוב הקשישים והמבוגרים שסובלים מסקוליוזיס ומגלים זאת בשלב מאוחר מנצלים את ההזדמנות על מנת לערוך שינויים באורח החיים. שינויים מן הסוג הזה מתייחסים להחלפת תנוחות בישיבה ובשינה, לביצוע פעילות גופנית שמחזקת את הגב ולהתאמות מסוימות בסביבת המחיה. שינוי באורח החיים קריטי לשמירה על הגב בגיל השלישי ולרוב הוא מלווה בעוד יתרונות אפקטיביים. כמו כן, במסגרת טיפול פיזיותרפי ניתן לבצע אבחון שמטרתו לאתר את הגורמים והסיבות להופעת סקוליוזיס. לאחר האבחון מותאמת תכנית טיפול פרטנית לגיל השלישי ומבוצע מעקב.