סרטן המעי הגס הוא שם גולל לגידולים במעי הגס, ברקטום או בתוספתן. זהו סוג הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם והשני בשכיחותו בישראל כשבכל שנה מתגלים בארץ כ-3500 חולים חדשים. במאמר הבא ננסה להבין את גורמי הסיכון והסימנים לזיהוי מוקדם שלו.
גורמי סיכון
עוד לפני שמגיעים להיבדק, ישנם כמה גורמי סיכון שצריך להכיר על מנת להיות ערניים יותר. הראשון הוא הגיל. ישנה שכיחות גבוהה הרבה יותר למחלה בגיל השלישי, ולמעשה 80% מהחולים הם מעל לגיל 60. גורם הסיכון השני והמשמעותי לא פחות הוא ההיסטוריה המשפחתית. אם יש או היה לכם במשפחה ובעיקר בקרבה ראשונה סרטן המעי הגס, כדאי שתפנו למרפאת כירורגיה קולורקטלית על מנת להיבדק וסביר להניח שהרופא יבקש מכם להיבדק בתדירות גבוהה. גורמי סיכון נוספים הם מחלות מעי דלקתיות, הימצאות פוליפ, וכמובן, תזונה עשירה בבשר אדום או בשר מעובד.
סימנים
הנה כמה סימנים שצריכים להדליק לכם נורה אדומה ולאותת לכם שעליכם להיבדק: דימום מפי הטבעת או דימום בצואה, צואה שחורה שיכולה להעיד גם היא על דימום פנימי, שינוי באיכות היציאות, שינוי בתדירות היציאות, חסימה בצואה, תחושה של התרוקנות חלקית כשמסיימים, כאבי בטן שאין להם הסבר אחר, אנמיה שמעידה על ירידה בהמוגלובין מה שיכול להעיד על דימום פנימי נסתר, צואה עם ריר או כל דבר אחר שאינו שגרתי בכל מה שקשור לבטן וליציאות שלכם. הבעיה העיקרית עם סוג סרטן זה היא שלא תמיד יש סימנים מוקדמים מה שיוצר גילוי מאוחר.
איך מאבחנים סרטן המעי הגס?
במרפאה אשר מתמחה בכירורגיה קולורקטלית ניתן לעשות קולונוסקופיה, שזו השיטה שנחשבת לשיטה המומלצת ביותר בישראל ובמערב. במידה ומוצאים פוליפים, ניתן לכרות אותם ולקחת מהם דגימות על מנת לבחון את הרקמה שהודגמה. בדיקות נוספות שקיימות – MRI שזו בדיקה של אנטומיית המעי הגס שבודקת את עומקו של הגידול, סיגמואידוסקופיה שזו בדיקה שדורשת שימוש בכדורים משלשלים ובחוקן והיא מאבחנת 70-80% מהגידולים במעי, וקולונוסקופיה וירטואלית שלא ניתן לקחת בה ביופסיות אם צריך ואם מתגלים פוליפים, צריך לעבור לקולונוסקופיה רגילה.
אורח חיים וסרטן המעי הגס
כפי שציינו אורח חיים הוא אחד מגורמי הסיכון ושמיר על אורח חיים בריא, מפחיתה באופן משמעותי את הסיכויים לחלות במחלה. גם בגיל השלישי אפשר להתחיל ולשמור על אורח חיים בריא יותר, מה שמתבטא באי אכילת בשר אדום או מעובד או הפחתה כמה שיותר ממנו, אכילת פירות וירקות בכמות מוגברת כמו גם שמירה באופן כללי על המשקל וכמובן, פעילות גופנית. מחקרים מוכיחים שהקטנת הסיכויים לחלות במחלה היא עד ל-80% למי ששומר על אורח חיים בריא ומאוזן.
גילוי מוקדם הוא המפתח
כפי שציינו, הבעיה עם סרטן המעי הגס היא שלא תמיד יש סימנים מקדימים וכשהם מגיעים, זה עלול להיות כבר בשלב מאוחר מידי. רבים מהניגשים להיבדק הינם בני הגיל השלישי שנראה כי התייחסותם לתסמינים הנה לעתים תדירה יותר, שכן הם מעורבים יותר בבדיקות ומודעים לחשיבותן. מי שיש לו את אחד מגורמי הסיכון ובעיקר מי שיש לו היסטוריה משפחתית, חייב להגיע למרפאה אשר מתמחה בכירורגיה קולורקטלית (לאחר שעבר כמובן אצל רופא המשפחה) ולהיבדק. גילוי מוקדם הוא המפתח לריפוי ממחלת סרטן המעי הגס.