ניתוח אורתוגנטי הוא אחד הניתוחים המסובכים ביותר שיש והוא נועד לתקן את הלסת. עם זאת אין מה לחשוש ממנו ולהיפך, יש לבצע אותו למרות כל ההכנות וההתאוששות הארוכה כיוון שהוא משפר את חיי המטופלים אפילו אם הם בגיל השלישי.
מהו ניתוח אורתוגנטי ולמה הוא נדרש?
ניתוח אורתוגנטי הוא למעשה אחד הניתוחים החשובים בותר מכיוון שהוא יכול לתקן את הלסת אין ספק שברוב המקרים יישור שיניים יצליח לתקן את הלסת אך כאשר הוא לא יכול להיות הפתרון היחידי יש צורך לעבור את הניתוח האורתוגנטי שכמובן יהיה מסובך יותר. ניתוח זה למעשה יכול להיות מסובך במיוחד כי הוא כולל כירורגיה לפה וללסת, ידוע בסיבוכים הקשים שיכולים להיות בו. הניתוח חשוב מאוד לאיכות חייו של המטופל כיוון שאם גירת הלסת אינה תקינה הוא יכול לסבול מאוד גם ממראה אסתטי לא רצוי, גם מפציעות בעקבות הנשיכה וכמובן גם בריאות הפה הכללית נפגעת מאוד.
מה מיוחד בניתוח לבני הגיל השלישי?
ניתוח אורתוגנטי יכול להתבצע בכל שלב בחיים כולל בגיל השלישי. אין ספק שבגיל השלישי ניתוח כזה צריך להישקל פעמיים
’ אך בכל זאת
ניתוח אורתוגנטי יכול לעזור ולשפר משמעותית את איכות החיים של המטופל וכן למנוע אצלו בעיות נוספות. גם ככה לבני הגיל השלישי הרבה יותר קשה להסתדר בשגרת החיים הרגילה וגם כשמדובר על בריאות הפה היא בדרך כלל תהיה לקויה יותר. לכן יש צורך לבדוק היטב מה הצורך של המטופל וכמובן להיות רגישים מאוד בהכנות שהוא מבצע. בני הגיל השלישי נוטלים בדרך כלל תרופות רבות יותר מאנשים צעירים ולכן יש לבדוק את בטיחות ההרדמה והפרוצדורה באופן כללי.
מי יכול לבצע את הניתוח והיכן הוא קורה?
ניתוח אורתוגנטי, ובעיקר לגיל השלישי, צריך להתבצע עם מומחה לכירורגיית פה ולסת שיש לו שנות ניסיון רבות. מדובר על אחד הניתוחים הכי מסובכים שיש בעולם רפואת הפה והלסת כי לעתים יש צורך להזיז את הלסת באופן משמעותי כדי שהסגירה שלה תהיה תקינה. הניתוח יכו לארוך 2-3 שעות ולעתים אפילו למעלה מ-6 שעות, הכל תלוי בסוג הבעיה וכמובן האם מדובר על לסת בעייתית אחת או בשתיהן. הניתוח לא יתבצע במרפאת שיניים רגילה על הכיסא המפורסם של הרופא אלא בחדר ניתוח סטרילי. התהליך כולל הרדמה מלאה ולכן יש צורך גם בנוכחות רופא מרדים וצוות רפואי שלם.
מה ההכנות שיש לעשות לפני?
לפני שמבצעים ניתוח כל כך מורכב יש צורך לבצע את כל ההכנות ולבחון את כל החלופות האחרות. כמובן שאחרי שהם נבדקו עדיין יש צורך לבדוק את המצב הרפואי של אותו מטופל, יש צורך לבדוק האם הוא נוטל תרופות או חומרים מסוימים שיכולים לפגוע בהרדמה הכללית שצריכה להתבצע עליו במהלך הפרוצדורה. חשוב לזכור כי יש צורך גם לבצע לא מעט צילומים שונים כמו צילום צפלומטרי, צילום פנורמי, צילום שיניים וצילום פנים, זאת יחד עם מודלים בגבס שיבדקו את מנח השיניים וסגירת הפה. אחרי בדיקה קלינית של כירורג פה ולסת יהיה ניתן לעבור את הפרוצדורה בבטחה.
מה ההתאוששות הדרושה?
אחרי הניתוח יש צורך בהתאוששות ארוכה שיכולה גם להיות קשה מאוד. הלסת עצמה תהיה פגועה ורגישה והמטופל יישאר מאושפז בי החולים לפחות 5 ימים. במקרים מסוימים הוא יהיה מאושפז בבית החולים יותר משבוע. בזמן שהוא יהיה מאושפז הוא יצטרך לקבל הזנה דרך קטטר מיוחד, זונדה, כי הוא לא יוכל ללעוס בעצמו. למעשה הוא גם לא יוכל דבר והוא יהיה חייב להיות מחובר לעירוי לווריד שבו יבינו לו חומרי טשטוש הורגעה כדי שלא יכאב לו עד שהטראומה שנגרמה לו תתאחה.