ורידים בולטים ברגליים היא בעיה בריאותית שכיחה במדינות המערב, והשכיחות שלה עולה עם הגיל. מחקרים אפידמיולוגיים מראים שלרבע מהאוכלוסייה הבוגרת יש בעיית ורידים ברגלים, כאשר השכיחות גבוהה יותר בקרב נשים (30%-25%) מאשר בקרב גברים (20%-10%).
מה קורה כשיש תקלה בשסתומי הוורידים?
שסתומי הוורידים, שתפקידם להחזיר את הדם אל הלב, נמצאים על הדופן הפנימית של הוורידים ברגליים. השסתום נפתח רק בכיוון אחד כדי להעביר את הדם למעלה. כאשר קיימת פגיעה בשסתומים אלה, הדם מתחיל לזרום לאחור, למטה. כתוצאה מכך הדם נאגר באזור אחד בווריד עם השסתום הפגום, והווריד עצמו מתחיל להתנפח ולבלוט על פני שטח העור. מראה שאינו אסתטי לכול הדעות.
על הוורידים
תפקיד הוורידים
הוורידים הם כלי דם המעבירים חמצן וחומרים מזינים אחרים מחלקי הגוף החיצוניים חזרה אל הלב והריאות. כדי שהדם יוכל לזרום לכיוון הלב תוך שהוא מתגבר על כוח המשיכה, הוורידים מצוידים בשסתומים חד כיווניים, אשר יחד עם שרירי הרגלים, מונעים את זרימת הדם בכיוון ההפוך, אל הרגליים.
התפתחות דליות
כאשר הוורידים הופכים מוגדלים ועבים בצורה חריגה, ומתמלאים בפיתולים ועיקולים, הם נקראים דליות. תופעת הוורידים הבולטים יכולה להיווצר בכול מקום בגוף אבל מתרחשת לרוב באזור הרגליים. ורידים בולטים נוטים לעבור בתורשה אבל הם מתרחשים יותר ככול שהאדם מתבגר.
מהם התסמינים של וורידים בולטים ברגלים?
ורידים בולטים די קלים לזיהוי והם עלולים להוות מטרד קוסמטי עבור אנשים רבים. בעיה בוורידים עלולה לגרום לתסמינים כגון: וורידים בולטים בגוונים של כחול או סגול, וורידים מפותלים ומשורגים, רגליים כואבות, תחושה של כובד וגירוד, קושי לעמוד על הרגלים זמן ממושך וכאבים עזים בעמידה או התכווצויות ברגלים בשעות הלילה.
חשוב לשים לב
לפעמים הבעיה היא קוסמטית בלבד. אבל חשוב להבין שדליות מועדות לפתח קרישי דם ודלקת. ואסור להתבלבל בין ורידים בולטים לפקקת ורידים עמוקים (נוכחות של קריש דם), שהיא תופעה חמורה יותר בגלל הפוטנציאל של הקריש לנוע לכיוון הלב ולהשתקע בריאה (תסחיף ריאתי). מצב המחייב טיפול בבית החולים וטיפול תרופתי.
האם בגיל השלישי כדאי לי לפנות לרופא או לוותר?
ככל שאתם מתבגרים כך עלולים הוורידים להפוך לפחות גמישים ויותר מתוחים. השסתומים לפעמים נחלשים, מתבלים ומאבדים מיכולתם למנוע את זרימת הדם למטה. יש היום טיפולים חדשניים שיוכלו לסייע לכם. באופן כללי, תמיד מומלץ להיבדק אצל הרופא כך שתוכלו לשלול אפשרויות לקיומה של בעיה רצינית יותר מאשר בעיה שהיא בעיקרה אסתטית.
טיפולים עצמיים שיכולים לעזור
פעילות גופנית, שמירה על משקל בריא, הקפדה על תזונה עשירה בסיבים, גריבת גרב אלסטית, הרמת רגלים, הימנעות מנעילת נעלי עקב, הימנעות מעמידה או מישיבה ממושכות. שימו לב, גרבי דחיסה עשויים להיות הטיפול הלא כירורגי הטוב ביותר לוורידים בולטים כי הם מונעים את התבקעות העור ואת החמרת המצב. רוב האנשים שישתמשו בגרבי דחיסה יחושו ירידה בנפיחות ברגליים ופחות עייפות.
האם יש טיפולים לא כירורגיים להעלמת ורידים?
יש כמה שיטות טיפול להעלמת וריד בולט והן כרוכות בפולשנות מזערית בלבד, לדוגמה לייזר אנדווסקולרי - הטיפול בלייזר הוא טכניקה מקובלת המתבצעת בקליניקה בהרדמה מקומית. ההליך נמשך פחות משעה. קרן הלייזר מוקרנת לווריד בהדרכתו של מכשיר אולטרסאונד, הלייזר פוגע במספר נקודות על הוריד, ובכך גורם להצטמקותו עד לכדי היעלמות. הדם שזרם בווריד הפגוע מתחיל לזרום דרך הוורידים הבריאים.
טיפול נוסף - אבלציה רדיואקטיבית
טכניקה טיפולית הדומה לעיקרון הטיפול בלייזר, אך משתמשת בחום כדי להשמיד את הווריד. ההליך מתבצע בהרדמה מקומית ונמשך כחצי שעה. התוצאות לטווח הקצר הן מצוינות. בשני סוגי הטיפולים, ההחלמה היא מהירה והכאב הוא ממש מינימלי. עד כה לא דווח על תופעות לוואי בטווח הקצר, בעקבות טיפולים בהליכים חדשניים אלה.
האם ניתן למנוע ורידים בולטים?
אמנם, אדם לא יכול לשנות את הגנים שלו, אבל הוא יכול בהחלט לשנות את התנאים הסביבתיים אשר ישפיעו על בריאותו. כלומר, הוא יכול לשמור על משקל תקין, על כושר גופני, על תזונה בריאה ועל לבישת בגדים נוחים ולא הדוקים מדי. למרבה הצער, כאשר יש נטייה גנטית לפיתוח ורידים בולטים, אלה עלולים להופיע למרות כל המאמצים הטובים שייעשו.