אנשים מבוגרים שנשארים פעילים מנטלית עשויים לשמור על חדות המחשבה לאורך זמן רב ואף כל החיים. כשמדובר בכוח המוח, בדומה לשרירי הגוף, יש משפט שאומר ׳השתמשו בו או שתאבדו אותו׳.
לימודים לכל גיל
גמלאים שעוסקים בלמידה לאורך כל החיים ממשיכים להפעיל את המוח בכך שהם מאתגרים את עצמם ללמוד מיומנויות חדשות. חשוב למצוא דברים שמסקרנים אתכם, לצלול ולחקור אותם. אחרי הכול יש לכם המון זמן פנוי כדי לעשות זאת.
חזרה ללימודים בשנות הפנסיה
בין אם לקראת תואר ראשון או בקורסים מחוץ לאקדמיה – היא דרך נהדרת להכיר אנשים חדשים עם תחומי עניין דומים לשלכם וליצור חברויות חדשות. למשל, אם היית מורה,
לימודי חינוך באקדמיה יכולים גם להרחיב אופקים לעבר תחומים שכלל לא הכרת בשנים בהם לימדת בבית הספר, וגם להפגיש אותך עם אנשים שתחום החינוך מעניין גם אותם וליהנות מתחושה של קהילתיות.
מה ללמוד?
בני הגיל השלישי יכולים לבחור לימודים לתואר אקדמאי מתוך מגוון עצום של אפשרויות כמו: מדעי החברה, מדעי הרוח, מינהל עסקים, תקשורת, אומנות, פסיכולוגיה או עיצוב אפנה.
מהם תנאי הקבלה?
תנאי הקבלה נקבעים על ידי כל מוסד חינוכי. בדרך כלל סטודנטים מבוגרים לא נדרשים לעמוד בדרישות קבלה והתשלום עבור ההרשמה לקורסים המיועד לבני הגיל השלישי הם סמליים. מאחר שהדרישה לקורסים אלה היא גבוהה, ההרשמה נעשית על בסיס מקום פנוי. כלומר, אם תירשמו מספיק מוקדם, סביר להניח שתצליחו להשתלב בלימודים.
כמה זמן נמשכים הלימודים?
אורך הלימודים משתנה בין מסלולי הלימוד. אבל כאשר אתם נרשמים ללימודים שיובילו לתואר אקדמי, אתם אמורים לתפקד כמו שאר הסטודנטים מבחינת משך זמן הלימודים. המשמעות היא שהלימודים יימשכו מספר שנים, תלוי בתואר שתבחרו ללמוד. עומדת בפניכם גם אפשרות להירשם לקורס ספציפי שנמשך רק סמסטר אחד או שניים. למשל, קורס בתחום הקולנוע באוניברסיטת תל אביב.
מוסדות מותאמים לאנשים מבוגרים
הנה כמה מוסדות אקדמיים ברחבי הארץ, מצפון ועד דרום, שיוכלו להתאים לכם:
האקדמית גליל מערבי
למועמדים מבוגרים (מעל גיל 30), שלא עומדים בתנאי הכניסה המקובלים יש אפשרות להשתתף במכינה, כשהצלחה במכינה תאפשר לכם להתקבל ישירות כסטודנטים מן המניין ללימודי חינוך. המכללה מציעה מגוון של מסלולי לימודים, כאשר תואר ראשון בחינוך, לדוגמה, מציע לכם היכרות מעמיקה עם מדעי החינוך, ידע על מהות החינוך והמחשת הקשר בין התיאוריות החינוך לבין המציאות של מערכות החינוך בארץ.
המכללה האקדמית תל חי
המכללה מציעה 13 חוגים שונים לתואר ראשון בשתי פקולטות: פקולטה למדעים והפקולטה למדעי החברה. בכול אחת מפקולטות אלה מגוון של חוגים כמו למשל: בפקולטה למדעים: תואר ראשון (B.Sc) במדעי הסביבה, בביוטכנולוגיה או במדעי המזון. בפקולטה למדעי החברה והרוח: תואר ראשון בלימודי מזרח אסיה, בכלכלה וניהול, בפסיכולוגיה או בעבודה סוציאלית.
תלתן – המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית בחיפה
מכללת תלתן מציעה מגוון תכניות לימוד בתחומים כמו: עיצוב, תקשורת, צילום או קופירייטינג. המכללה מציעה גם מסלולים לתואר אקדמי הניתנים על ידי מוסדות אקדמיים באירופה ובארצות הברית.
המכללה האקדמית בית ברל – הפקולטה לאומנות
במדרשה לאומנות תוכלו להשיג תואר ראשון באומנות בתחומים כמו: האומנות הפלסטית והווידאו, המדיה הדיגיטלית והקולנוע או לימודי אומנות. המכללה האקדמית בית ברל מעניקה לסטודנטים תואר אקדמי B.Ed.F.A – באומנות ובאומנות ובקולנוע.
בית הספר לאמנות, חברה ותרבות ספיר
בית הספר לאמנות ספיר מציע מגוון של תכניות לימוד, כאשר התכנית ׳לימודי אמן מנחה׳ משולבת בתואר ראשון. שאר התכניות מציעות לימודים בתחומים כמו: תקשורת ואומנויות הבמה – לימודי אמן מנחה, סדנאות באמנות, קורסים בצילום, קורסי אפנה וסטיילינג, סדנאות באמנות – כולל צורפות ותכשיטנות, קורסי רפואה משלימה – האמנויות ככלי חינוכי טיפולי וקורסי אמנות ומקצועות העיצוב – כמו אוצרות או גרפיקה ממוחשבת
קורסים ללא תנאי קבלה
בנוסף, תוכלו למצוא באוניברסיטאות או במכללות מגוון של קורסים ללא תנאי קבלה אליהם תוכלו להירשם. השתתפות בקורסים במסגרת תוכניות לימודים לגמלאים, בדרך כלל לא תקנה לכם נקודות זכות אקדמיות, כי לימודים אלה נחשבים להעשרה תרבותית ואינטלקטואלית. יחד עם זאת, גם לא תידרשו לגשת לבחינות או להגיש עבודות ושכר הלימוד לסימסטר אחד הוא סביר, תלוי במספר שעות הלימוד שתיקחו.
לסיום,
לא רק ילדים וסטודנטים צעירים חוזרים בכול סתיו לכיתה. גם לגמלאים יש מגוון אפשרויות להשתתף בשיעורים אקדמיים במחירים ובתנאי קבלה נוחים.