נגישות
 
 
forums

עוד לפני שמדובר בסיעוד – כך תשפרו את איכות החיים של ההורים

כשמבינים שההורים כבר לא כמו שהיו, עולות שאלות רבות – איך לעזור מבלי לפגוע, ואיך לשמור על איכות חייהם מבלי לערער את תחושת העצמאות שלהם.
 
עוד לפני שמדובר בסיעוד – כך תשפרו את איכות החיים של ההורים

 

פתאום אתם בצד השני

זה קורה לאט, כמעט בלי לשים לב. פעם הם היו האנשים הכי חזקים וחדים שאתם מכירים – ופתאום אתם מתחילים לשים לב לשכחה פה ושם, לעייפות שלא הייתה קודם, לשאלות שמעידות על חוסר ביטחון קטן במצבים פשוטים. השלב שבו אנחנו מתחילים להבין שההורים שלנו מתבגרים הוא שלב טעון, מבלבל ולעיתים אפילו מבהיל. אבל דווקא עכשיו, כשהם עדיין עצמאיים יחסית ולא תלויים באחרים, יש לנו את ההזדמנות להיכנס לתמונה בצורה חכמה ועדינה – ולעזור להם לשמר את איכות החיים.

 

עצמאות בגיל מבוגר – מה זה באמת אומר?

איכות חיים בגיל השלישי לא נמדדת רק ברמת הבריאות הפיזית. יש לה מרכיב חשוב לא פחות: היכולת להרגיש בשליטה. כשאדם מבוגר מתחיל לוותר על פעולות יומיומיות – לא תמיד בגלל קושי פיזי, אלא לפעמים בגלל מבוכה, עייפות או קושי קטן – זה השלב שבו מתחילים לאבד תחושת ערך עצמי. דווקא כאן, עזרה קטנה שמוגשת בטקט ובכבוד, יכולה להפוך את המגמה.

לדוגמה, אחת הסיבות השכיחות לכך שאנשים מבוגרים מפסיקים לצאת מהבית או מוותרים על פעילות חברתית היא תחושת אי נוחות שנובעת מתופעות טבעיות של הגיל. שימוש נכון בפתרונות דיסקרטיים, כמו תחתונים סופגים למבוגרים, יכול להחזיר להם את תחושת הביטחון – מבלי שיצטרכו לבקש עזרה או להסביר את עצמם.

 

לא לחכות למשבר: לגשת לדברים לפני שמחמירים

הרבה משפחות נוטות לפעול רק אחרי שההורה נופל, מאבד שליטה או מגיע לבית חולים. אבל מי שמתחיל להסתכל קדימה כבר בשלב שבו מופיעים הסימנים הראשונים – מרוויח זמן, שקט נפשי והרבה פחות לחצים. ההתערבות המוקדמת יכולה להיות עדינה: להוסיף ידית אחיזה באמבטיה, לארגן מחדש את המטבח, להחליף כסא לארוחה נוחה יותר, להציע עזרי תנועה שמתאימים למצב.

בהקשר הזה, גם מוצרי ספיגה למבוגרים יכולים להפוך לכלי מניעתי – כזה שמאפשר לשמר שגרה רגילה, למנוע מבוכות ולצמצם מצבי קצה שעלולים להוביל להחמרה או לסיכון מיותר.

 

האיזון בין פרטיות לעזרה – איך עושים את זה נכון?

אחד הדברים הקשים ביותר במעבר לטיפול בהורה מזדקן הוא השאלה: איך עוזרים מבלי לפגוע בכבוד. ההורה לא רוצה להרגיש תלוי, ואתם לא רוצים להיתפס כחטטנים. לכן הגישה צריכה להיות רגישה, מחושבת ולא לוחצת. במקום “בוא אעזור לך”, עדיף להשתמש בגישה של “מצאתי משהו שאולי יקל עליך”. שימוש בדוגמאות של אחרים, המלצות של רופאים, או אפילו התנסות עצמית יכולים להפוך שיחה טעונה להזדמנות לחיבור.

גם כשמציעים פתרונות כמו תחתונים סופגים למבוגרים, חשוב להציג אותם כטכנולוגיה מתקדמת, נוחה ודיסקרטית – ולא כאמצעי שמסמל חולשה. עיצוב מודרני, תחושת בד רך ונוחות שימוש יכולים להפוך את ההתנגדות הראשונית להסכמה שקטה.

 

אתם לא לבד – בנו לעצמכם מערכת תמיכה

זה אולי נשמע כמו קלישאה, אבל מי שמטפל בהורים מבוגרים צריך גם לטפל בעצמו. אחת הטעויות השכיחות היא לנסות “לסחוב לבד” – מה שמוביל לשחיקה, תסכול ולעיתים אפילו אשמה. בנו לעצמכם רשת תמיכה: אחים ואחיות, בני זוג, חברים או קבוצות ייעודיות בפייסבוק. שתפו, התייעצו, החליפו רעיונות.

אפשר גם לשלב אנשי מקצוע בתמונה – רופאים גריאטריים, עובדים סוציאליים, ואפילו יועצים מסחריים שמכירים את המגוון הרחב של מוצרי ספיגה למבוגרים ויודעים להתאים פתרונות מדויקים למצב.

 

תהליכים רגשיים – לא רק לוגיסטיקה

לצד האתגרים הטכניים, יש כאן גם תהליך רגשי עמוק. אתם משנים תפקיד – מהבן או הבת שתמיד נסמכו עליהם, למי שצריך להוביל, לנהל, להחליט. לפעמים גם לקבל את ההחלטות הקשות. ההורים גם הם עוברים תהליך – של פרידה מהחוזק, מהעצמאות המוחלטת, מהתחושה שהם יכולים להתמודד עם הכול לבד.

חשוב מאוד לדבר על זה. לא רק עם ההורים, אלא גם ביניכם, בני המשפחה. להכיר בזה שזה קשה, שזה בסדר להרגיש בלבול, כעס או עצב – ויחד עם זה לבחור לפעול ממקום חומל, יציב ובוגר.

 

איך יודעים מתי זה הזמן לפעול?

אין “רגע מדויק” שבו מתחילים לעזור להורה. אבל יש סימנים שצריך לשים לב אליהם: ריבוי תקלות קטנות בבית, ירידה במוטיבציה לצאת, תלונות חוזרות על עייפות, שכחה של פרטים בסיסיים, או אפילו שינויים בהתנהגות כמו הסתגרות. לא כל סימן מצריך מהפך – לפעמים זה פשוט אומר שצריך להיות יותר נוכחים, לשים לב, ולהתחיל להזרים עזרה שקטה ונוחה.

בשלב הזה, כדאי לבחור פתרונות שמכבדים את ההורה – כאלו שאינם פולשניים, שאינם מצריכים שיחות קשות מדי, ושאפשר להציג אותם כהצעות נוחות. לדוגמה: שינוי תאורה, עזרים לאמבטיה, אביזרי נוחות – וגם פתרונות דיסקרטיים כמו תחתונים סופגים למבוגרים, שמתאימים למי שעדיין עצמאי אך מתמודד עם אי נוחות מתמשכת.

 

תנו להם להרגיש שהם במרכז

הדבר החשוב ביותר שאפשר לעשות עבור הורה שמתבגר – הוא להשאיר אותו בתמונה. לשאול לדעתו, לשתף אותו בהחלטות, לתת לו לבחור מתוך כמה אפשרויות. לא לעשות "בשבילו", אלא "איתו". גם אם זה לוקח זמן, גם אם יש התנגדות בהתחלה – התוצאה תהיה מערכת יחסים מכבדת, מחוברת, וחזקה יותר.

 

סיכום: שינוי גישה שיכול לשנות חיים

לטפל בהורים כשהם מתחילים להזדקק לעזרה זו משימה עדינה, מתמשכת ומורכבת. אבל היא גם הזדמנות נדירה – להחזיר להם משהו מכל מה שנתנו לנו במשך השנים. כשעושים את זה נכון – ברגישות, בעדינות, ובכלים הנכונים – אפשר לשפר לא רק את החיים שלהם, אלא גם את שלכם.



 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
עוד לפני שמדובר בסיעוד – כך תשפרו את איכות החיים של ההורים
כשמבינים שההורים כבר לא כמו שהיו, עולות שאלות רבות – איך לעזור מבלי לפגוע, ואיך לשמור על איכות חייהם מבלי לערער את תחושת העצמאות שלהם.
לקריאה
השפעות הקורונה על הבדידות בבתי-אבות
הדרך להתמודד עם השפעות הבדידות בבתי אבות היא לייצר פעילויות עבור קשישים בגילאים שונים ובעיקר להיות קשובים לצרכים שלהם. גם כיום שהתחלנו לחזור לשגרה, עדיין יש לשמור על כללי הבטיחות.
לקריאה
איך מקבלים טיפול פליאטיבי בבית?
בשנים האחרונות עולה המודעות לחשיבות מתן טיפול פליאטיבי שמטרתו להקל על ההתמודדות של המטופל והקרובים לו עם מחלה מסכנת חיים תוך דגש על הפחתת התסמינים שקשורים למחלה ולטיפולים שניתנים לחולים אלה. הטיפול הינו הוליסטי ומשלב טיפול סיעודי, רפואי ורגשי כדי לסייע למטופל ולבני משפחתו בהתמודדות עם המחלה.
לקריאה
מהם הסימנים לירידה בשמיעה אצל מבוגרים?
ירידה בשמיעה היא תופעה שכיחה בקרב בני ובנות הגיל השלישי, ופוגעת ב-30% מן המבוגרים לאחר גיל 65. הסיבות לירידה בשמיעה הן רבות ומגוונות, החל מסיבות גנטיות, סביבתיות דוגמת חשיפה ממושכת לרעשים חזקים, בריאותיות- עקב מחלה או פגיעה, כתוצאה מטיפול תרופתי מתמשך וסיבות נוספות.
לקריאה
איך להתמגן מווירוס הקורונה בגיל מבוגר?
וירוס הקורונה תקף את כולנו בחודשים האחרונים, אם בבידוד, בהשבתת העסק ועוד – אך כיצד לשמור על סבא וסבתא או כיצד להתמגן מפניו בגיל מבוגר רבים מאיתנו עוד שואלים.
לקריאה
בית אבות סיעודי
בתי אבות סיעודיים יכולים לשנות את איכות חייו של אהוב לבכם. אם אתם כבר לא מצליחים לעזור לו ויש גורמים רפואיים שממליצים לו להיות בבית אבות סיעודי כדאי לשקול זאת היטב. זה בדיוק הזמן להבין מהו, כיצד אפשר לבחור אותו נכון ולמה הוא כל כך חשוב לאיכות חיי המבוגר.
לקריאה
התנדבות בסיעוד לגיל השלישי
אם אתם נמצאים במצב שבו אתם מחפשים כיצד אפשר לתרום ולתת מעצמכם אז התנדבות לשירותי סיעוד לגיל השלישי יתאימו לכם, התנדבות כזו לגיל השלישי יאפשרו למטופלים לנהל את החיים בצורה הרבה יותר טובה, אז יהיה כדאי לכם לחשוב היטב על הבחירה שלכם ולשים לב שאתם עושים כל מה שאתם יכולים.
לקריאה
סימנים לסרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הוא שם גולל לגידולים במעי הגס, ברקטום או בתוספתן. זהו סוג הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם והשני בשכיחותו בישראל כשבכל שנה מתגלים בארץ כ-3500 חולים חדשים. במאמר הבא ננסה להבין את גורמי הסיכון והסימנים לזיהוי מוקדם שלו.
לקריאה
תכנית הסיעוד החדשה
חוק הסיעוד האחרון, אשר נחקק ב-2018 הביא עמו בשורה של ממש עבור האוכלוסייה הקשישה המדינה. הרפורמה כוללת שורה של תקנות שנועדו להיטיב עם אוכלוסייה זו הן מבחינת גובה הקצבאות והן מבחינת הגדלת מספר שעות הטיפולים הסיעודיים.
לקריאה
העסקת עובד סיעודי ישראלי או זר
כאשר אתם או בני משפחתכם זקוקים לטיפול סיעודי, ואתם זכאים לסיוע לפי חוק הסיעוד, אתם צריכים לבחור בין מטפל ישראלי למטפל זר. ההבדלים ביניהם גדולים מאוד, הן במחיר והן במאפיינים של המטפל, ובמאמר זה ננסה להציג כמה שיותר מידע שיעזור לכם לבחור בין העסקתם.
לקריאה
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.
×

הצהרת נגישות