ויטמינים ותוספי מזון לשימור הגיל והחיוניות
מה שהביא לעליה בתוחלת החיים, הם לא התכשירים המוצעים לשימור הנעורים ומניעת הזדקנות, אלא השיפור המתמיד ברמת הרפואה הציבורית ובעיקר ברפואה המונעת
מה שהביא לעליה בתוחלת החיים, הם לא התכשירים המוצעים לשימור הנעורים ומניעת הזדקנות, אלא השיפור המתמיד ברמת הרפואה הציבורית ובעיקר ברפואה המונעת. כך סבור ד"ר משה זלוצובר, גניקולוג ואנדוקרינולוג בקריה הרפואית רמב"ם.
במאמר שהוא מפרסם באינטרנט - מסביר ד"ר זלוצובר שהתכשירים המוצעים ל"מניעת הזדקנות ושימור נעורים" (Anti Aging), משתייכים למספר קבוצות. הראשונה, ואולי המקובלת ביותר, היא טיפול הורמונאלי חלופי בנשים, שמהווה את אחד מאבני היסוד לטיפול מונע הזדקנות. "גיל המעבר אצל נשים מוגדר כגיל הפסקת התפקוד השחלתי ומכאן ירידה בהפרשת אסטרוגן ופרוגסטרון"" הוא מסביר. "תפקיד הפרוגסטרון להגן על הרחם מפני סרטן רירית הרחם, העשוי להתפתח בטיפול חלופי באסטרוגן בלבד. מכאן שלנשים ללא רחם אין כלל צורך במתן פרוגסטרון. לאסטרוגן, לעומת זאת, יש חשיבות בשמירה על מסת העצם (מניעת אוסטיאופורוזיס), פרופיל שומנים חיובי ומניעה של מחלות לב וכלי דם.
לדעת ד"ר זלוצובר, הטיפול ההורמונאלי המשולב (מתן אסטרוגן ופרוגסטרון כטיפול מונע) - אכזב במניעת מחלות לב, והמחקר שבדק את השפעותיו הופסק בטרם עת. גם ארגון הבריאות האמריקאי ומשרד הבריאות הישראלי, קבעו על סמך הידע המצוי היום, ש"אין להמליץ על טיפול הורמונאלי חלופי כטיפול מונע בכלל ולמחלות לב בפרט". כיום, הטיפול ההורמונאלי החלופי מיועד רק לנשים הסובלות מתסמיני גיל מעבר כגון: גלי חום, נדודי שינה,שינויי מצב רוח וכדומה.
לעומת זאת, סבור ד"ר זלוצובר, שויטמינים, מזונות ותוספי מזון הם הנושא החם ביותר בתחום ה'אנטי אייג'ינג'. המולטי ויטמין, למשל, נחשב כמסייע במניעת מחלות לב, אוסטאופורוזיס ונפילות (באמצעות הוויטמין D) ואולי אף משפר את המערכת החיסונית. ההמלצה העיקרית בתחום זה, היא ליטול כדור מולטיויטמין אחד ליום. מעבר לכך, הנטייה כיום היא להפחית בחשיבות תוספת נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) ואין המלצה גורפת לגביהם.
ויטמין A נמצא כמעלה את הסיכון לשברי צוואר ירך, ולכן הנטייה היא להשתמש בו פחות. המחקרים לגבי תוספת ויטמין C ו E אף הם לא חד משמעיים. חלק מראים על הורדה בסיכון למחלות לב ומחלות ממאירות וחלק לא. אחת התיאוריות בנושא גורסת שמתן כמויות גדולות של ויטמינים אלו עשוי לפגום במנגנון ההגנה הטבעי של הגוף ומספר מחקרים אף הצביעו על עליה בסיכון למחלות ממאירות עקב התוספים. לפיכך, הנטייה כיום הינה להמליץ על מולטיויטמין לכלל האוכלוסייה ותוספות אחרות רק בהתאמה אישית.