סוד אריכות הימים
תובנות חדשות בפיצוח סוד אריכות הימים, הדברים שגורמים לתוחלת חיים ארוכה יותר.
התבוננות ברשימת המדינות בהן תוחלת החיים הארוכה ביותר עשויה לעזור בהבנת הסוד: הנסיכויות הזעירות אנדורה וסן מרינו ניצבות במקומות הראשונים. בשתיהן חיים כנראה אנשים חסרי דאגה ותוחלת החיים בהן ארוכה במיוחד: 83 שנים באנדורה (אולי זה אוויר הרי הפירנאים?), 81 בסן מרינו. ביפן מתגאים בגיל ממוצע דומה - 81, וכאן זה כבר הרבה יותר מרשים, כי מדובר במדינה עם יותר ממאה מיליון תושבים.
בסינגפור, באוסטרליה, בשוודיה, בהונג קונג, באיסלנד ובקנדה - חיים עד גיל שמונים. בארצות הברית ובישראל הגיל הממוצע הוא 77 שנים. הממוצע העולמי עומד על 64. צבי בן יוסף, שאסף את הנתונים הללו במאמר שפרסם במגזין "מסע אחר, קובע ש"אם רוצים לזכות באריכות ימים - לא כדאי לגור באפריקה, מכיוון שכל העשירייה הראשונה של מדינות שבהן תוחלת החיים הנמוכה ביותר בעולם - הן מהיבשת השחורה. בבוצוואנה, שבמקום הראשון, עומד הגיל הממוצע על 29 שנים בלבד. בזמביה ובסוואזילנד חיים עד גיל 35. במוזמביק, באנגולה, בלסוטו ובזימבבווה - חיים עד גיל 36. בנמיביה עד גיל 38 וברואנדה עד גיל 39".
במחקרים שנערכים בארצות הברית גילו עד כה שלושה גנים שאחראים לדעת החוקרים לאריכות הימים. פרופסור ניר ברזילי, ישראלי לשעבר שמתגורר ועובד בארצות הברית, מצא לאחרונה את הגן השלישי. ברזילי, שמנהל את המכון לחקר הזקנה בבית הספר לרפואה על שם אלברט איינשטיין בניו יורק במשך כחמש עשרה שנה, עוסק כבר כמעט עשרים שנה בחקר הזקנה. המחקר שלו מתמקד בבני שישים עד 110 וכולל אוכלוסייה של 1,400 אנשים, כולם יהודים אשכנזים. מתוך קבוצה זו 370 בני אדם הם בני 95־110.
לדברי ברזילי, יותר מתשעים אחוז מהאוכלוסייה שנבחנה מגיעה לגיל שישים, אבל רק אחד מתוך עשרת אלפים אנשים מגיע לגיל מאה. בעבודת המחקר שלו הוא מנסה למצוא גנים שיש אצל בני מאה ואינם קיימים אצל צעירים יותר. בדרך זו הוא הצליח לאחרונה לבודד את הגן השלישי מבין אלה האחראים על הזקנה. שמו של הגן אדיפונקטין והוא מייצר חלבון ברקמות השומן של הגוף.
"אנחנו לא יודעים עדיין כמה גנים יש לאריכות ימים", מסביר ברזילי. "גם לא ברור שכדי להאריך חיים צריך אחד מהגנים, או קבוצה של גנים. מה שבטוח הוא שכל מי שיש לו את הגן הזה - הוא בר מזל". אחד הדברים שמדאיגים את החוקרים – מגלה ברזילי - הוא העובדה שתוחלת החיים שגדלה במהלך כל המאה הקודמת עומדת להיעצר. הסיבה העיקרית לעצירה היא הגידול בהיקפי ההשמנה של האוכלוסייה.
עצירת ההשמנה מתבררת בשנים האחרונות כמשימה סבוכה הרבה יותר מעצירת העישון. החוקרים, ובכללם ברזילי, מחפשים עכשיו מכניזם להתמודדות עם ההשמנה וכך לאפשר את המשך הגידול בתוחלת החיים. אל פרופ' ברזילי ניתן להפנות דוא"ל לפי כתובת בית הספר לרפואה על שם אינשטיין בניו יורק