מי שבאמת רוצה לחיות, יחיה יותר
מחקר ישראלי מצא קשר מובהק בין רצונם של קשישים לחיות לבין מספר השנים שהם חיים
מחקר ישראלי מצא קשר מובהק בין רצונם של קשישים לחיות לבין מספר השנים שהם חיים. כך מדווחת מיכל יסעור בית-אור באתר YNET. עוד עולה מהמחקר – שהוצג בכנס "איכות החיים אצל הזקנים ביותר" באוניברסיטת תל-אביב - שבקרב הגברים הקשישים, הרצון לחיות גדול בהרבה מאצל הנשים.
על פי המחקר, קשישים שהביעו רצון חזק לחיות - היו בעלי סיכוי גבוה פי שניים לשרוד מקשישים שהביעו פחות רצון לחיות, או שלא הביעו כלל רצון לחיות. המחקר נערך על ידי פרופסור שרה כרמל, יו"ר המרכז הרב תחומי לחקר הזקנה באוניברסיטת בן- גוריון, שמשמשת גם כיו"ר החברה הישראלית לגרונטולוגיה, ובמסגרתו נבדקו 1138 איש בני 70 ויותר מכל רחבי הארץ.
בין ממצאי המחקר: הרצון הממוצע של הנשים לחיות היה 3.8 לעומת 4.2 אצל הגברים. כ-80 אחוז מהגברים נמצאו בקבוצת "בעלי הרצון החזק לחיות", לעומת 65 אחוז מהנשים. בקבוצה שלא הביעה רצון לחיות היו 7 אחוזים מהנשים ו-2.5 אחוזים מהגברים. עוד נמצא כי נשים הביעו פחות רצון לחיות במצבי בריאות סופניים וקשים (ציון ממוצע 2, לעומת 2.4 אצל הגברים).
במחקר עוקב שנעשה כעבור שנתיים, נמצא כי הרצון לחיות נחלש ככל שהאדם מזדקן. במחקר הראשוני היה הציון הממוצע 4.15 וכעבור שנתיים הרצון לחיות ירד ל-3.96. זהו הבדל מובהק מבחינה סטטיסטית.
לדברי פרופסור כרמל, "הרצון לחיות מוסבר על ידי הרבה משתנים. יש לו קשר יותר למאפיינים פיזיים אצל גברים ולמאפיינים פסיכו-חברתיים אצל נשים. כמו כן הוא קשור להיבטים תרבותיים. רצוי שמטפלים בזקנים ישתמשו בכלי זה וינסו לחזק את הרצון לחיות אצל הזקנים".