forums

שבירת מיתוס ההזדקנות

מרבית המבוגרים נהנים מבריאות טובה ומנהלים חיים פעילים, בדקנו כמה מיתוסים שאין להם כל הצדקה במציאות.
 
שבירת מיתוס ההזדקנות
תוחלת החיים, שעלתה במאה ה-20 בצורה תלולה, צפויה להמשיך ולעלות בכל אוכלוסיית העולם ומספרם של המגיעים לגיל המבוגר הוא לכן בעלייה. אם בסוף המאה ה-20 היו בעולם 580 מיליוני בני אדם כבני 60 ומעלה, הרי הצפי כיום הוא שאוכלוסייה תגיע למיליארד (1,000 מיליונים) עד שנת 2020. זוהי עלייה ב- 75% בהשוואה ל- 50% בכלל האוכלוסייה.

הבריאות חיונית לקיומה של תחושת רווחה ואיכות חיים בגיל המבוגר, ונחוצה ביותר אם אזרחים ותיקים אמורים להמשיך ולתרום באופן פעיל לחברה. מרבית המבוגרים נהנים מבריאות טובה, מנהלים חיים פעילים ומספקים מאד ויכולים לגייס עתודות אינטלקטואליות רגשיות וחברתיות שלעתים קרובות אינן זמינות לצעירים מהם. לכן כדאי לתת מעט תשומת לב לכמה מיתוסים ודעות רווחות, שאין להם כל הצדקה במציאות.

מיתוס מס' 1: רוב המבוגרים חיים במדינות מפותחות
ההפך הוא הנכון. 60% מהמבוגרים חיים בארצות מתפתחות. בסוף המאה ה- 20 מנתה אוכלוסיית המבוגרים העולמית כ-580 מיליוני בני אדם, מהם 355 מיליונים בארצות מתפתחות. תוחלת החיים עלתה והצפי הוא שתמשיך ותעלה כמעט בכל מקום בעולם. הסיבה לכך היא הירידה התלולה במאה ה20- במספר מקרי המוות ממחלות זיהומיות וכרוניות. שיפורים בתברואה, במגורים, בתזונה וחידושים רפואיים, כולל חיסונים, וגילוי האנטיביוטיקה, כל אלה תרמו לעלייה תלולה במספרם של המגיעים לגיל המבוגר.

מיתוס מס' 2: בני אדם מבוגרים דומים כולם זה לזה
בני אדם מבוגרים מהווים קבוצה רבגונית ביותר. רבים מקיימים חיים פעילים ובריאים, שעה שלחלקם ודווקא ל'צעירים' מביניהם איכות חיים טובה פחות. אנשים מזדקנים בדרכים ייחודיות כתוצאה מגורמים כגון מין, רקע אתני ותרבותי, חיים בארצות מתועשות או מתפתחות, ורקע עירוני או כפרי. אקלים ואזור גיאוגרפי, גודל המשפחה, כישורי חיים וניסיון, כל אלה הופכים בני אדם פחות ופחות דומים בגיל המבוגר.
ההבדלים במאפיינים הביולוגיים (כגון לחץ דם או כוח פיזי) נוטים להיות גדולים יותר אצל מבוגרים מאשר אצל צעירים: המאפיינים של שני בני עשר יהיו דומים יותר משל שניים בני שמונים. שונות שכזו מעוררת קושי רב בפענוח תוצאותיהם של מחקרים מדעיים על ההזדקנות, הנעשים לעתים קרובות על קבוצות ייחודיות ומוגדרות של מבוגרים; הממצאים לא בהכרח חלים על חלק גדול מאוכלוסיית המבוגרים או אף על רובה.

 מיתוס מס' 3: גברים ונשים מזדקנים באותה הדרך.
נשים וגברים מזדקנים בדרך שונה. ראשית, נשים מאריכות חיים על פני גברים. יתרון תוחלת החיים של הנשים הוא בחלקו ביולוגי. נשים בכל גיל ובמיוחד בילדות המוקדמת חוזרות לאיתנן מהר מגברים והן רחוקות מלהיות המין החלש.
תוחלת החיים של המין הנשי בסוף המאה ה-20 נעה בין מעט למעלה מ-50 שנה בלבד בארצות הפחות מפותחות לבין מעל 80 שנה ברבות מן הארצות המפותחות, שם נע היתרון הטיפוסי בתוחלת החיים בין חמש לשמונה שנים. התוצאה היא שבמקומות רבים בעולם המופלגים בשנים מבין המבוגרים הן באופן בולט נשים. ברם, חיים ארוכים יותר אין פירושו בהכרח בריאים יותר, ודפוסי בריאות וחולי בנשים וגברים מצביעים על הבדלים ניכרים.

מיתוס מס' 4: בני אדם מבוגרים הם תשושים וחלשים
מרבית המבוגרים רחוקים מלהיות תשושים, וכשירותם מבחינה גופנית נשמרת עד זקנה ושיבה. יכולתם לבצע בעצמם את כל פעולות היומיום, כמו גם לקחת חלק פעיל בחיי הקהילה, מצביעה על 'יכולת תפקודית' גבוהה. כבכל היבטי ההזדקנות, כך גם ביכולת התפקודית, קיימים הבדלים בקבוצות שונות של בני אדם מבוגרים. נשים, אף כי הן מאריכות חיים מגברים, נוטות ככל שהן מתבגרות, לסבול ממחלות מגבילות, בהשוואה לגברים בני אותו גיל.

מיתוס מס' 5: בני אדם מבוגרים אינם תורמים דבר
האמת היא שתרומותיהם של המבוגרים למשפחה, לחברה ולכלכלה - רבות מספור. הדעה הרווחת שמנציחה את האמונה שמבוגרים אינם תורמים דבר, מתמקדת בעיקר ביכולת להיות חלק מכוח העבודה והירידה ביכולת זו עם השנים. הירידה במספר המבוגרים המועסקים בשכר נובעת, על פי ההנחה הרווחת, מירידה בכושר התפקוד המיוחס לזקנה. למעשה, אין להשוות בשום פנים בין ירידה בכושר התפקוד לבין היכולת לעבוד. הדרישות הפיזיות לביצוע עבודות שונות פחתו ללא ספק בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות, המאפשרות לאדם עם מוגבלות חמורה להיות לגמרי יצרני מבחינה כלכלית. בנוסף, העובדה שישנם פחות מבוגרים המועסקים בשכר נובעת לעתים קרובות יותר מחסכים בשכלה, מחוסר הדרכה ובמיוחד מן הדעות הקדומות והאפליה נגד מבוגרים, מאשר מהגיל המבוגר כשלעצמו.

מיתוס מס' 6: בני אדם מבוגרים הם נטל כלכלי על החברה
בני אדם מבוגרים תורמים באין ספור דרכים לפיתוח הכלכלה בחברה בה הם חיים. ברם, שתי התפתחויות במקביל תרמו לאמונה חסרת בסיס שבשנים הבאות לא תוכל החברה לספק למבוגרים שבה תמיכה כלכלית ושירותי בריאות. אחת מהן היא ההכרה ההולכת וגדלה בהמוני האזרחים שיגיעו לגיל המבוגר במאה הנוכחית . והשנייה, הדגש החזק כמעט בכל מקום בעולם, על כוחות השוק והוויכוחים המתלווים לגבי תפקידה הראוי של המדינה, כמי שמספקת הבטחת הכנסה וביטוח רפואי לאזרחיה.

גובה ההוצאות בתחום הביטוח החברתי גורם דאגה ברבות מהמדינות המתועשות וכדרך להפחתת העלויות נשקלת האפשרות לפתיחת הנושא לתחרות מצד המגזר הפרטי. הדיון הכלל עולמי בנושא מדגיש לרוע המזל בעיקר את עלות הקצבאות והביטוח הרפואי למבוגרים, במקום את תרומתם המשמעותית והמתמשכת לחברה ולכלכלה. מכאן נוצרה האמונה הרווחת ברבים שהמבוגרים ככלל תלויים כלכלית ומהווים נטל על החברה. העובדות מוכיחות שתמונה זו מסולפת ואינה משקפת את המציאות כראוי. האפשרות לעבוד והבטחת קצבאות הביטוח הלאומי הם שני מרכיבים חשובים שיש לקחתם בחשבון לקיום עצמאותם הכלכלית של המבוגרים.


 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
האם אתם מתאימים לניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית?
הבדלים בין גישות ניתוחיות להחלפת מפרק ירך: כיצד לבחור את הגישה הנכונה עבורך
לקריאה
תזונה נכונה ובריאות השיניים בגיל השלישי
הקשר בין תזונה נכונה לבריאות השיניים בגיל השלישי: מניעת בעיות דנטליות והבטחת איכות חיים טובה יותר
לקריאה
הבעיות הגורמות לצורך בניתוח החלפת מפרק ירך
החלפת מפרק ירך בגישה קדמית היא פתרון יעיל לבעיות מפרק ירך רבות. במאמר זה, נדון בבעיות הנפוצות המובילות לצורך בניתוח זה וכיצד הן משפיעות על חיי המטופלים.
לקריאה
ערך תזונתי בטונה לגיל השלישי
דג הטונה מכיל חלבונים ונחשב לאחד המאכלים הבריאים ביותר לבני הגיל השלישי. מהן היתרונות של דג הטונה ומדוע הוא מומלץ לאכילה בכל דיאטה מאוזנת? פרטים במאמר הבא.
לקריאה
גורמים לצניחת רחם בגיל השלישי
צניחת רחם הינה בעיה נפוצה ששכיחה בעיקר אצל נשים בגיל השלישי אך בהחלט עלולה להתרחש גם אצל נשים צעירות יותר. היא מתפתחת בעקבות היחלשות של הרקמות והשרירים שנמצאים באזור רצפת האגן.
לקריאה
פיברומיאלגיה (דאבת השרירים) - תסמינים ואפשרויות טיפול
פיברומיאלגיה היא מחלת דאבת השרירים אשר באה לידי ביטוי בכאבים כרוניים בשלד ובשרירים, ברגישות שלהם, במגבלה בתנועת המפרקים, לחץ על הגידים ומכאובים קשים. תופעות נוספות המהוות חלק בלתי נפרד מן המחלה הן דיכאון, עייפות כרונית, כאבי ראש חוזרים ואף התקפי חרדה.
לקריאה
התמודדות עם טראומות מהעבר בגיל השלישי
בגיל השלישי נראה כי יש לא מעט מבוגרים עם התמודדויות פיזיולוגיות ונפשיות הנובעות ממקרים והתמודדויות שונות מהעבר, במאמר הבא מפורטים הסברים שונים אודות הסיטואציות.
לקריאה
עיסוי לשיכוך כאבי מפרקים בגיל השלישי
כאבי פרקים הינם תופעה שכיחה בקרב הגיל השלישי, וגורם ישיר לתלונות על ירידה משמעותית באיכות החיים. עתה, מחקר חדש מראה כי ייתכן שלצד טיפול תרופתי, עיסוי מקצועי עשוי להועיל בשיכוך הכאב ובהרחבת טווח התנועה.
לקריאה
מוצרים חדשניים טכנולוגיים למבוגרים
עם ההתקדמות וההתפתחות המשמעותית שעברה הרפואה בשנים האחרונות, עלתה גם תוחלת החיים. חלקה של האוכלוסייה המבוגרת בעולם, כולל בישראל, הוא גדול יותר. לכן, ישנו כל הזמן פיתוח מוצרים חדשניים שיסייעו לאוכלוסייה המבוגרת בפעולות בהן ישנו קושי, מה שיאפשר להעלות את איכות החיים. בין מוצרים אלה:
לקריאה
ניתוח ארטרוסקופיה בגיל השלישי
כאבי רגליים בגיל השלישי עלולים להעיד במקרים מסוימים על הצורך בניתוח ארטרוסקופיה. במאמר הבא נסביר מה מאפיין את הניתוח הזה, כיצד הוא מונע כאבים ומה כולל הטיפול
לקריאה
 
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.