forums

מבט פיננסי על דיור מוגן

כיום אין בישראל הגדרה חוקית ל"דיור מוגן", ולמעשה אין כל גורם המפקח על החוסן הפיננסי של חברות המתפקדות כמוסדות פיננסיים לכל דבר, ועל יכולתן לספק שירותים ברמה גבוהה לאורך זמן לקשישים.
 
מבט פיננסי על דיור מוגן
כך עולה מדוגמאות של חוזים לשכירת דיור מוגן שהגיעו לידי גיא לשם, כתב דה-מארקר בישראל. לשם מדגיש שכיום אין בישראל הגדרה חוקית ל"דיור מוגן", ולמעשה אין כל גורם המפקח על חוסנן הפיננסי של החברות שמתפקדות כמוסדות פיננסיים לכל דבר, ועל יכולתן לספק שירותים ברמה גבוהה לאורך זמן לקשישים, שרובם נאלצים למכור את רכושם כדי לעמוד בגובה הפיקדון הנדרש.

שוק בתי האבות בישראל נחשב רווחי במיוחד, כותב לשם. בישראל חיים כיום כ-50 אלף מבוגרים במסגרות שונות, מתוכם כ-30 אלף במוסדות סיעודיים, שבהם הפרט אינו מתגורר בדירה משלו אלא בחדר בן כמה מיטות. מבין הנותרים חיים עוד כ-10,000 קשישים בהוסטלים מסוגים שונים, מרביתם משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות. היתר, בין 10,000 ל-12 אלף, מתגוררים בדיור מוגן - בתים משותפים המנוהלים על ידי חברת ניהול המספקת גם שירותים רפואיים וטיפוליים, פעילויות תרבות, חברה ופנאי וארוחות.

רשתות הדיור המוגן מתחרות ביניהן על מיקום אטרקטיבי ורמת דיור, ומספקות יחידות דיור החל בדירות סטודיו במגדלי יוקרה במרכז תל אביב וכלה בבתים צמודי קרקע בשטח של יותר מ-100 מ"ר. יחידות הדיור מתוחזקות על ידי חברת הניהול על בסיס יומי, בדומה לשיטה הנהוגה במלונות דירות. למרות הדימוי הבעייתי של טיפול בקשישים, במקרה זה מדובר בפלח שוק אטרקטיבי ביותר מבחינה עסקית, המקנה לעוסקים בו תזרים מזומנים נוח וקבוע ויכולת החזר השקעה גבוהה.

אופי השוק וחוסר הוודאות באשר לאורך החוזה אומר לשם, מכתיבים תנאים נוקשים מצד החברות כלפי הדיירים בכל הקשור להבטחת התשלום לחברה. על פי המקובל בשוק, החברות גובות פיקדון בעבור הבטחת התשלום על השירותים בשווי של יחידת הדיור המושכרת. כך, למשל, הפיקדון על דירת 2.5 חדרים באחוזת פולג של חברת אחוזות רובינשטיין, הוא כמיליון שקל, ויכול להגיע עד לכ-2.4 מיליון שקל בעבור יחידת מגורים מפוארת באותה אחוזה. הסכום כולו מופקד מראש בידי החברה.

על פי דוגמת חוזה שהגיעה לידי העיתון דה מארקר, מהפיקדון מופחתים מדי שנה 2.5% דמי שחיקה, כלומר כ-5,000 דולר על יחידה קטנה ויותר מ-10,000 דולר על יחידה יוקרתית יותר. הקשישים נדרשים לשלם מע"מ על שחיקת הגירעון בתום כל שנה. לשם השוואה, אם הסכום היה מופקד בבנק, לא רק שלא היו נגרעים ממנו דמי השחיקה, אלא שהמפקיד היה מקבל ריבית מהבנק בעבור כספו.

ההנחה היא שמרבית הקשישים שעוברים להתגורר בדיור המוגן נאלצים למכור לצורך כך את דירת המגורים ולאחר תשלום הפיקדון הגבוה בעבור יחידת הדיור נותרים למעשה ללא כל נכסים. כך, כדי למנוע את אובדן הכספים במקרה של התמוטטות חברת הניהול, נדרשת בטוחה מצד החברה.
אלא שבדיקה מעלה שיותר מ-95% מהדיירים בדיור המוגן בישראל בחרו בהבטחת כספם בשיטה שאינה מבטיחה להם עדיפות על פני נושים אחרים במקרה שהחברה תקרוס. מדובר ברישום הערת אזהרה בטאבו על שם הדייר, המבטיחה שלא תבוצע כל פעולה בנכס ללא הסכמת בעל ההערה, דבר שאינו מקנה כל זכות על כספי החברה או על נכסים אחרים שלה.

ההוצאות הכספיות הגבוהות של לקוחות הדיור המוגן אינן מסתיימות במימון הפיקדון ובשחיקתו בעשרות אלפי שקלים מדי שנה. בנוסף לפיקדון משלמים הקשישים דמי שימוש גבוהים במיוחד - בין 5,000 ל-9,000 שקל מדי חודש. אולם גם סכום זה משתנה במהלך תקופת החוזה.
הלכה למעשה מתפקדות החברות המפעילות את הדיור המוגן בישראל כמוסדות פיננסיים לכל דבר, אך כאלה שאינם כפופים להוראות חוק פיקוח כלשהם – סבור לשם. אולם אילן תמיר, מנכ"ל רשת אחוזות רובינשטיין בהווה ויו"ר איגוד בתי האבות לשעבר, סבור שבמבנה החוזה המקובל ובתנאי השוק הקיימים - אין חשש לדיירי הדיור המוגן בישראל ולכספם.

"מדובר בתעשייה שמרנית שבה ניתן לתכנן לאורך שנים בסיכון נמוך יחסית לתחומים אחרים במשק", הוא אומר. "בהסתכלות על השוק ניתן להבין שאנשים מצביעים רגליים ובוחרים בהבטחת כספם בחלופה של רישום הערת אזהרה בטאבו. העובדה היא שבמשך כל שנות פעילות הדיור המוגן בישראל - לא נרשמה התמוטטות של חברה בתחום ולא צפוי שזה יקרה".




 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
התקנת מעקות ברזל בדיור מוגן
מעקה חייב להיות חלק בלתי נפרד מחלל הפנים והחוץ בכל סוג של מוסד דיור מוגן. במאמר הבא נסביר איך בוחרים את המעקה המתאים.
לקריאה
מערכות לחימום מים בדיור מוגן
מוסדות דיור מוגן מחייבים התאמה רלוונטית של פתרונות זמינים לחימום מים לכל אורך השנה. במאמר הבא נסביר מה ההבדל בין המערכות, כיצד בוחרים את הדוד המתאים ומה נדרש כדי לחבר אותו לבניין
לקריאה
היערכות למצב חירום בדיור מוגן
מאות בתי דיור מוגן פועלים ברחבי הארץ ומספקים איכות חיים לבני גיל הזהב. אלא שמעבר לשגרת הפעילויות היום-יומית, על המבנים הללו להיות ערוכים לשעת חירום, עם דגש מרכזי על אירועי שריפה. כיצד ניתן להיות ערוכים מבעוד מועד לכל צרה שלא תבוא? על כך בכתבה הבאה.
לקריאה
חידושים אחרונים בתחום הקלנועיות
הקלנועית הינה כלי רכב אשר נמצא לרוב בשימוש של בני הגיל השלישי. היא מקלה את החיים של אוכלוסייה זו ומאפשרת נסיעה נוחה למרחקים קצרים. המאמר הבא מציג את החידושים האחרונים בתחום הקלנועיות אותם מוטב שתכירו טרם רכישת קלנועית חדשה.
לקריאה
נוהל הפעלת מצב חירום בבתי אבות
מצב חירום בבית אבות יכול להיות מלחיץ במיוחד. מדובר במקום גדול מאוד שיש בו מאות דיירים כאשר המצב הפיזי שלהם לא מאפשר להם להגן על עצמם. מה עושים במצב כזה?
לקריאה
מערכות אוורור בבית אבות
אי אפשר לזלזל בבחירה שלהם כי הם יהיו שם לצדנו בקיצים הכי חמים, וגם בבית אבות צריך לדעת לבחור אותם נכון. אלו אפשרויות יש ולמה צריך לשים לב? לאווירה נעימה ביותר יש כמה דברים שכדאי לדעת.
לקריאה
הובלת תכולת דירה לאחסנה כשעוברים לדיור מוגן
כשעוברים לדיור מוגן בגיל השלישי יש קושי רב בהשארת הציוד שנשאר מאחור, חשוב למצוא את הפתרונות הנכונים למצב העדין. אחסון חלק מתכולת הדירה זהו רעיון טוב שיכול להיות הפתרון.
לקריאה
טיפול בהצפות בבתי אבות
כשאנחנו עוברים לבית אבות, מדוע אנחנו עושים זאת? בסופו של דבר, עבור רבים מאתנו לא מדובר במעבר פשוט כל כך – אך בכל זאת המעבר הזה הוא מתבקש משום שרק כך ניתן להבטיח את איכות החיים הגבוהה ביותר בגיל השלישי.
לקריאה
מקרים חריגים בבתי אבות
גם ככה מאוד קשה לשלוח את ההורים האהובים שלנו לבית אבות, כך שגילוי מקרים חריגים בהתנהגות כלפי אותם מבוגרים יכולה להיות הקש שישבור את גב הגמל ולזרז אותנו להוציא אותם משם. מקרים חריגים כאלו תועדו במצלמות אבטחה מספר פעמים והם מגוונים, נוראיים ומדאיגים.
לקריאה
טיפים לבחירת דירה בדיור מוגן
עוברים לדיור מוגן? הנה מספר טיפים אשר יסייעו לכם לבחור דירה מתאימה, שתענה על צרכי בני הגיל השלישי בצורה האופטימלית.
לקריאה
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.