תכנון הצד המשפטי שבזקנה
חשוב לערוך "תכנון משפטי לזקנה" על ידי יצירת מסמכים משפטיים שמאפשרים לאדם להתכונן בצורה המיטבית לזקנה, לאובדן כשירות, או למוות
חשוב לערוך "תכנון משפטי לזקנה" על ידי יצירת מסמכים משפטיים שמאפשרים לאדם להתכונן בצורה המיטבית לזקנה, לאובדן כשירות, או למוות. כך ממליצה עו"ד כרמית שי, יו"ר עמותת המשפט בשירות הזקנה. לרגל יום הזקן הבינלאומי, שהתקיים ב-1 באוקטובר, אומרת עו"ד שי: "רובנו רוצים להזדקן, ובהעדר תאונה או מחלה קשה - רובנו גם נזדקן בפועל. אולם למרות מצב דברים טבעי זה, רובינו לא ממש מתכוננים לכך מבחינה משפטית לזקנתנו".
עו"ד שי מסבירה שמטרת המסמכים המשפטיים היא להתמודד עם מצבים עתידיים, שבהם אדם כבר לא מסוגל להביע את דעתו בנוגע לטיפול הרפואי בו, בנוגע לניהול כספיו במקרה הצורך ובנוגע לחלוקת רכושו אחרי מותו. מטרת התכנון המשפטי היא להסדיר את מירב תחומי החיים: החל מכתיבת צוואה, ועד לתרומת איברים, מפרטת עו"ד שי.
"תכנון משפטי בתחום הרפואי, למשל, יכול לשמש כחלופה לאפוטרופסות וככלי להבטחת הזכות למות בכבוד ואי מינוי אפוטרופוס ולהבטיח שלא יינתן לנו טיפול רפואי שלא רוצים בו. בתחום הרכוש, בחירת מיופה כוח או נאמן יכולה למנוע מצבים של ניצול כלכלי של זקנים שאיבדו מכשירותם.
"התכנון נוגע גם למצבים לאחר המוות. לדוגמה: כתיבת צוואה מבטיחה לאדם את חלוקת רכושו על פי רצונו, קבורה בהתאם להשקפת עולמו ואף תכנון מוקדם ומסודר מראש של תרומת איברים למדע או לאדם אחר. החוק בישראל מאפשר לאדם להביע את רצונו מבעוד מועד, בזמן שהוא עדיין בחיים, בריא וצלול. היתרון של התכנון מראש לקראת הגיל המבוגר והזקן, הוא בכך שניתן למנוע מראש בעיות משפטיות שהכרוכות בהוצאות כספיות ובהליכים ארוכים, וניתן להבטיח שרצון האדם הזקן והעדפותיו אכן יקוימו."
עו"ד שי מציגה כדוגמאות למסמכי תכנון משפטי בתחום הרפואי את ייפוי הכוח מכוח סעיף 16 לחוק זכויות החולה התשנ"ה והנחיות רפואיות מקדימות מכוח חוק החולה נוטה למות 2005, מסמכים משפטיים שמבטיחים לנו שגם במצב של אי כשירות או בחולי קשה, עדיין יכבדו את רצונותינו והעדפותינו. בתכנון משפטי בתחום הרכוש, ייפוי כוח כלכלי, הסדרי נאמנות וכדומה, מבטיחים לנו שבמצב של אי כשירות הרכוש שלנו יתנהל על פי העדפותינו ורצונותינו.
גם את הצד הזוגי יש לכלכל בתכנון משפטי באמצעות מסמכים כמו הסכם יחסי ממון, והסכם לחיים משותפים בזוגיות שנייה בזקנה. התכנון המשפטי בטיפול הסיעודי והמוסדי כולל הוצאת ביטוח סיעודי פרטי, מסמך חוזי-משפטי שמאפשר לנו לתכנן את מערך התמיכה הסיעודי שלו נזכה במקרה שנהפוך להיות תלויים בזולת בתפקוד היום-יומי. תכנון משפטי לאחר המוות כולל עריכת צוואות, הקדשים, מילוי טפסים לשם תרומת איברים למדע ולזולת, בחירת הסדרי קבורה וכדומה.
עו"ד שי סבורה שחשוב להטמיע את התכנון המשפטי המוקדם בקרב המבוגרים, הזקנים ובני משפחתם וכן לפתח את הידע והמומחיות בקרב אנשי המקצוע העוסקים בזקנה ובמיוחד בקרב עורכי דין. הנושא אף יראה אור בחוברת שמופקת בימים אלה על ידי עמותת המשפט בשרות הזקנה .