זכויות לנשים גרושות עד זקנה
עמותת המשפט בשירות הזקנה סבורה כי ראוי לאמץ הסדר אשר יבטיח לנשים גרושות את יכולתן להתקיים בכבוד בעת זקנתן.
עמותת המשפט בשירות הזקנה סבורה כי ראוי לאמץ הסדר אשר יבטיח לנשים גרושות את יכולתן להתקיים בכבוד בעת זקנתן, וזאת באמצעות אימוץ הסדר משפטי אשר יעגן באופן מפורש את זכותן הקניינית בחלק יחסי מזכויות הפנסיה של בעליהן/בני זוגן.
עמדה זו מובעת במסמך שהגישה העמותה לשופט שאול שוחט, יו"ר הועדה לבחינת ההסדר המשפטי לחלוקת זכויות פנסיה בין בני זוג שהתגרשו. עו"ד כרמית שי, היועצת המשפטית של העמותה ועו"ד ד"ר ישראל דורון, יו"ר הועד המנהל של העמותה, כותבים עוד במסמך שבהסדר יש לחייב את קרנות הפנסיה ואת רשויות המדינה המופקדות על ניהול כספי הפנסיה להתארגן באופן אדמיניסטרטיבי כדי לאפשר חלוקה קניינית של הזכויות הפנסיוניות והקמה של זכות קניינית אישית של האישה הגרושה, מייד לאחר תום הליכי הגירושין. זאת בצורה שתבטיח באופן עצמאי ואוטונומי את זכותה של הגרושה לקבלת פנסיה תעסוקתית, עם הגיעה לגיל זקנה ועד יום מותה.
באופן מעשי מציעה עמותת המשפט בשרות הזקנה לחייב בחקיקה את כל חברות הפנסיה וכל התאגידים החוקיים שאושרו על פי דין לנהל קרנות פנסיה, וכן את הגופים הממשלתיים האחראיים על תשלום הפנסיה לעובדי המדינה, להקים ולהפעיל מערך מחשוב אשר יאפשר, באותם מקרים שבהם בני זוג מתגרשים, לפצל באופן חשבונאי את הזכויות היחסיות שצברה בת הזוג של הבעל אשר צבר זכויות בפנסיה התעסוקתית שלו. זאת כדי ליצור לאחר הגירושין חשבון פנסיה אישי לאישה הגרושה, באופן אשר יעניק לה עם הגיעה לגיל פרישה את מלוא הזכויות. במקביל, יופחתו זכויות הפנסיה של הבעל/הגרוש באותו שיעור.
עוד מציעה העמותה לבטל או לתקן הוראות חוק, ותקנוני פנסיה קיימים, אם הם שוללים את יכולת ההפרדה והתשלום הנפרדים והישירים לגרושתו של בעל הזכויות בקרן הפנסיה. דרישה נוספת היא לחייב את בתי הדין לענייני משפחה וכן בתי הדין הדתיים, שלא לאשר הסכמי גירושין מבלי שבהסכם יש התייחסות מפורשת להסדרה של הזכויות הפנסיוניות של הצדדים, בהתאם לעקרונות שיעוגנו בחקיקה המוצעת.