פינוי קשישים במצב חירום
פיקוד העורף מנסה למצוא פתרון לפינוי קשישים ובעלי צרכים מיוחדים במצבי חירום.
צוותי חשיבה של פיקוד העורף עוסקים בהסדרת הטיפול בקשישים ובבעלי צרכים מיוחדים ופנויים למקומות בטוחים בשעת חירום. על כך מדווחת שיר כהן בשבועון במחנה. על פי התוכניות המתגבשות, אזרחים קשישים ובעלי צרכים מיוחדים, יפונו בשעת חירום למוסדות ייעודיים באזורים שאינם תחת איום. צוותי החשיבה בנושא זה מורכבים מאנשי פיקוד העורף, נציגי משרד הרווחה והשירותים החברתיים, משרד המשפטים, משרד הבריאות ומגוון עמותות וארגונים.
"בעקבות מלחמת לבנון השנייה נוצרה הבנה שפיקוד העורף צריך לגבש מנגנון מיוחד שיענה על צורכיהן של אוכלוסיות מיוחדות", אמר ראש ענף מדעי ההתנהגות בפיקוד העורף, סא"ל אוהד אבירם. "הטיפול בתושבים אלו יתרום לחוסן הקהילתי, ואילו הזנחתם עלולה לפגוע בתפקוד החברה כולה".
בחודשים הקרובים יעסוק הפיקוד במיפוי אוכלוסיות של קשישים ובעלי צרכים מיוחדים, וכן יעריך את מידת המיגון הקיימת בבתיהם. על פי הבנות פיקוד העורף, 25 אחוז מתושבי ישראל מוגדרים כאוכלוסיות מיוחדות או כפוטנציאל להשתייך לקבוצה כזו בשעת חירום. "קשישים שבזמן שגרה לא נחשבים לבעלי צרכים מיוחדים, הופכים להיות כאלו מאחר שהם צפויים להתקשות בריצה למרחב המוגן, או מכיוון שהמטפל הצמוד עלול לנטוש אותם", הסביר סא"ל אבירם.
בנוסף, מעוניינים בפיקוד העורף לגבש תוכנית שתסייע לבעלי צרכים מיוחדים לשהות במרחב מוגן לפרק זמן ממושך. בין יתר האפשרויות, נשקל קיום הפעלות שייוחדו לציבור זה, ושיבוצעו על-ידי מורות-חיילות ומדריכות אוכלוסייה לשעת חירום.