מדינת ישראל בפשיטת רגל חברתית
המצב החברתי של הקשישים בישראל מתדרדר
בתחום החברתי מדינת ישראל פשטה את הרגל. במדינה שחוגגת 61 שנה, מצב הקשישים הולך ומחמיר. כך אומרת עו"ד שירה בן אשר. לדבריה, למרות שפע חוקי הביטחון הסוציאלי וחוקים נוספים בדבר זכויות הנכים והחולים, בפועל כל קשיש רביעי בישראל נמצא במצוקה כלכלית קשה וחי על קצבאות וכל קשיש רביעי נחשף לאלימות קשה.
בן אשר רואה את נקודת השפל כאשר מאות קשישים ניצולי השואה, בוני הארץ הזו, התחננו לתוספת של מספר שקלים לקצבת הזקנה אותה הם מקבלים, על מנת לחיות את חייהם בכבוד. "אכן, לאחר צעקה רבה, החליטה הממשלה להקצות כמיליארד שקלים לקצבת הזקנה של הקשישים, בהתאם לקריטריונים שונים, אולם ספק אם בכך הגיעה הפרשה לקיצה", היא אומרת.
היא מזכירה את הפסיקה הרחבה שנעשתה בנושא זכותו של כל אדם לקבל את הצרכים החיוניים לקיום אנושי ולקיום בכבוד ואומרת שזכויות אלה תובעות מהמדינה פעולה והקצאת משאבים. הבסיס לכך הוא כי זכות האדם היא למעשה חובת המדינה. "אולם בפועל, הן מבחינת הקצאת משאבים, הן מבחינת אכיפה והגנה עליהן - נחשבות הזכויות החברתיות כזכויות מדרגה שנייה,הנרמסות מידי יום על ידי המדינה. במרבית המקרים, במאזן בין השיקולים הכלכליים של המדינה לבין ההגנה על הזכויות החברתיות, גובר השיקול הכלכלי, והזכויות החברתיות נשארות מאחור".
כך נוצר מצב, בו את חוסר הדאגה של רשויות המדינה לחייהם של הקשישים, ממלאים גורמים פרטיים שונים כגון קרנות פנסיה, בנקים וחברות ביטוח, כאשר מדינת ישראל הופכת ממדינת רווחה למדינת סעד, חסד וצדקה. "הדאגה והשמירה על הכבוד, חייבת להיות ערך עליון והמדינה חייבת לשלם את המחיר על מנת לשמור על זכויות אלו. אל לנו להיות אדישים למצב המחפיר של הקשישים, בו אנו עלולים להימצא יום בהיר אחד", מסכמת עו"ד שירה בן-אשר.