הכי טוב בבית: שוק הדיור המוגן לא תופס תאוצה
סקר כלל־ארצי מגלה כי כ־80% מבני 65 ומעלה מעדיפים לוותר על אפשרות המעבר לדיור מוגן. בניגוד לצפוי, גם אלה שגרים לבד מעדיפים להישאר בבית.
מתקפת השיווק של שוק הדיור המוגן בישראל של השנים האחרונות רחוקה מלהשיג תוצאות טובות. כך עולה מנתוני סקר של חברת המחקר גיאוקרטוגרפיה, שלפיו 79.4% מהקשישים בישראל (בני 65 ומעלה) מעדיפים להישאר לגור בביתם ולא לעבור לדיור מוגן. הסקר מצא כי אחוז הנשאלים שהעידו שיעדיפו להישאר בביתם עולה עם העלייה בגיל. גיאוקרטוגרפיה ערכה את הסקר עבור עמותת מטב, המתמחה בסיעוד ובטיפול באדם המבוגר.
הסקר כלל מדגם של כ־400 נשאלים, נשים וגברים מכל הארץ בני 50 ומעלה, ונערך בסוף מאי 2009. הוא בחן מהי אפשרות המגורים המועדפת על האוכלוסייה המבוגרת בישראל, והתייחס לסיבות שבגללן יעדיפו בני הגיל המבוגר להמשיך לגור בבית או לעבור לבית דיור מוגן, ולסוגיית המגורים לבד או עם אנשים נוספים והשפעתה על ההעדפות הללו.
עניין של הרגל
הסקר מצא כי ככל שעולה הגיל, כך גובר הרצון להמשיך להתגורר בבית ולא לעבור ממנו לבית דיור מוגן או לבחור באפשרות מגורים אחרת. מקרב קבוצת הגיל 50–54 השיבו 58.9% כי הם מעדיפים להישאר בבית, ו־12% מהם מעדיפים לעבור לדיור מוגן. בקבוצת הגיל 55–64 נמצא כי 68.4% מעדיפים להישאר בבית ו־8.3% מבקשים לעבור לדיור מוגן, ובקבוצת הגיל 65 ומעלה נחשף כי 79.4% מעדיפים להישאר בבית ורק 6.9% מעדיפים לעבור לבית דיור מוגן.
רוב הנשאלים (34.7%) שאמרו כי הם מעדיפים להמשיך להתגורר בבית העידו כי העדפתם היא "מתוך הרגל". סיבות אחרות של הנשאלים הן קיומה של סביבה תומכת קרובה, המשך מגורים בקרבת המשפחה, האפשרות להיות עצמאי, סיבה רגשית ונוחות.
בניגוד לצפוי, לעובדת המגורים לבד או עם אנשים נוספים אין השפעה על העדפות המגורים. 83% מבין המשיבים שחיים היום לבד אמרו כי יעדיפו להמשיך לגור בבית. בקרב אלה החיים עם אנשים נוספים ענו 69.5% כי יעדיפו להישאר לגור בבית. עוד נמצא כי ככל שעולה הגיל, כך עולה אחוז המבוגרים המתגוררים לבד. שיעור הרוצים להישאר לגור בבית "מתוך הרגל" דומה בקרב אלה החיים לבד ואלה החיים עם אנשים נוספים. 35% מקרב אלה החיים לבד העידו כי יעדיפו להישאר לגור בבית מסיבה זו, ומתוך אלה החיים עם אנשים נוספים - 34.6% העידו כך.
נעשה יותר נוח
ממגוון הסיבות העיקריות לרצון לעבור לדיור מוגן בלטה התשובה שהדבר "נוח יותר בכל הנוגע למטלות אחזקת הבית" (27.7%). 25.6% העידו כי הסיבה היא רצון לשמור על ביטחון אישי ו־20.7% רצו לעבור לדיור מוגן בשל טיפול רפואי זמין ונגיש. עוד סיבות היו פעילות העשרה ופנאי (17.1%), חברה (15.9%) ותנאי מחיה טובים (12%). רק 16.8% ציינו את חוסר הרצון להיות נטל על הילדים.
שיעור הנשאלים החילונים שהעידו כי ירצו לעבור לבית דיור מוגן (9.1%) הוא כמעט כפול משיעור הנשאלים הדתיים־חרדים שהעידו כך (4.9%).
הסקר חושף גם את הקשר בין העדפות הקשישים בתחום המגורים להתפלגות גיאוגרפית. שיעור תושבי השרון שהעידו כי יעדיפו לעבור לבית דיור מוגן עמד על 14.1% והיה הגבוה ביותר בישראל. 11.8% מתושבי אזור ירושלים העדיפו לעבור לדיור מוגן, 7.6% מתושבי תל אביב מעדיפים לעזוב את הבית, 7.2% מתושבי חיפה והצפון ורק 5.3% מתושבי אזור הדרום רוצים לחיות בבית דיור מוגן.
שי פאוזנר , 10.06.09 (באדיבות כלכליסט)