איך למנוע סכנות שעלולות להיגרם מחשיפה לקור, בפרט באוכלוסיה המבוגרת? האגף לגריאטריה במשרד הבריאות, מחמם את הנושא.
בגיל המבוגר יש סכנה מוגברת בקור לאדם הזקן שעלול לפתח מצב של היפותרמיה, שבו טמפרטורת הגוף יורדת מתחת ל 35- מעלות. במקרה כזה אפילו שינוי של מעלה וחצי יכול לגרום לתוצאות חמורות, אם לא יזוהה במהירות ויטופל כנדרש. גם אם חום הגוף לא יורד, קיימות סכנות רבות אחרות עקב חשיפה לקור, בעקר אצל מבוגרים שסובלים ממחלות לב, או ריאות. לכן יש חשיבות רבה לנקוט בכל האמצעים כדי למנוע מצבים אלו.
כיצד עושים זאת?
הסכנה מקור גוברת בגיל המבוגר משום שמתקיים שילוב של גורמים גופניים והתנהגותיים.
על ידי חימום מתאים.
יש לחמם את הבית בטמפרטורה קבועה בסביבות 24 מעלות ולא פחות מ 21- מעלות.
מומלץ לרכוש מדחום שמודד את טמפרטורת החדר.
יש לדאוג ללחות בחדר, כדי להימנע מאויר יבש מידי. אפשר להשתמש במכשיר אדים.
יש לדאוג לאטימה נאותה של פתחי הבית (חלונות, דלתות וכדומה).
יש לבדוק את בטיחות התנורים בדירה, תוך הסתייעות בבני משפחה ובאנשי מקצוע, לעקוב אחר תחזית מזג האוויר ולהיערך בהתאם.
על ידי לבוש נאות
יש להקפיד על לבוש נוח ומחמם בכמה שכבות, כדי למנוע איבוד חום. בבוקר חשוב שהלבוש יהיה חם יחסית, היות והגוף עדין לא פעיל דיו, בין השאר בשל מטבוליזם נמוך. ביציאה יש לחבוש כובע וכפפות בנוסף למעיל. גם בלילה יש ללבוש ביגוד חם כולל גרביים.
מומלץ שימוש בסדיני פלנל שמחממים יותר ולהקפיד על חימום החדר באמצעים בטיחותיים.
אם יש קשיים כלכליים במימון החימום — ניתן לבקש סיוע משירותי הרווחה באזור המגורים.
על ידי הרגלי בריאות
יש לשתות בכמות מספקת — 8 עד 10 כוסות ליום, גם ללא תחושת צמא, ולהימנע משתייה מרובה של קפאין ואלכוהול. יש להקפיד על ארוחות קלות יחסית לעתים קרובות — 6-5 ביום — ולהימנע מארוחות כבדות. ניתן לקבל
ארוחות מוכנות באמצעות המדור לזקן בלשכות הרווחה העירוניות. שתיה ואוכל חמים מסייעים לשמור על חום הגוף. בעת השהות בבית יש להקפיד על פעילות ותנועה, כדי להגביר את זרימת הדם ואת חום הגוף.
פגיעה במערכות חיוניות
יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי נטילת תרופות שעלולות להגביר את הרגישות לקור.
קשישים שמתגוררים לבד חייבים לשמור על קשר ולדאוג לביקורים בבית של בני המשפחה, חברים, שכנים, או מתנדבים — לפחות פעם ביום. כמו כן יש לוודא שהפרטים האישיים נמצאים בידי שירותי הרווחה באזור המגורים, כדי לקבל סיוע במידת הצורך. כיצד מבקר יכול לזהות אצל קשיש ירידה בחום הגוף? קודם כל, ניתן לחוש שהבית קר והזקן ירוד בפעילותו יותר מהרגיל. עם זאת, בשלבים ההתחלתיים של ירידת חום הגוף, הזקן הסובל מקור לא ירעד ולא יתלונן על תחושת קור. מדידת חום במדחום הביתי עלולה לא לזהות את הבעיה — היות והוא מיועד למדוד עלייה בחום ולא ירידה. האדם המבוגר שמרגיש קור, גם עלול להיות פחות ערני ויותר מבולבל.
במצב כזה קיימת סכנה לפגיעה בתפקוד מערכות חיוניות ונדרשת פניה מיידית לבית החולים. אם יש חשד לירידת חום הגוף, יש להזעיק מיד עזרה רפואית ועד להגעת הסיוע יש לחמם את הסביבה ולכסות את הקשיש בשמיכה חמה. הסכנה מקור גוברת בגיל המבוגר משום שמתקיים שילוב של גורמים גופניים והתנהגותיים: קשישים חשים פחות את הקור בסביבתם, היכולת לאזן ולווסת את חום הגוף פוחתת אצל קשישים במצב תזונתי ירוד, קשישים נוטים לשתיה מועטה מדי ולהתייבשות — גם בחורף.
אגב, גם אלכוהול גורם להתקררות הגוף, למרות רושם מוטעה שהוא מחמם. הזקן עלול לשהות בחוסר תנועה בבית, בחוסר לבוש נאות בבית ובחוץ, וכאשר הנטייה היא לחמם פחות, כדי לחסוך בהוצאות החימום — התוצאה יכולה להיות חמורה. בנוסף לכל אלה יש גם מצבים רפואיים תורמים. למשל: תרופות מסוימות (כמו תרופות לשינה ולהרגעה) מגבירות את הסיכון לפגיעת קור. הסכנה מקור גוברת גם במקרים של מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאות כרוניות, סוכרת, תת-פעילות של בלוטת התריס, (היפותירואידיזם), דמנציה ועוד.
הסיכון מוגבר גם במצבים שמאופיינים בהגבלת התנועה, כגון בבעיות פרקים, שבץ מוחי, מחלת פרקינסון ועוד. במחלה זיהומית בגיל המבוגר — לעתים הסימן הראשון הוא דווקא ירידת חום הגוף — ההיפך מהתגובה של אנשים צעירים יותר.