forums

קהילה תומכת

"הקהילה התומכת מאחדת את האנשים וההרגשה היא שיש מישהו מאחוריך שנותן לך משהו, שגם בעד כסף לא היית יכול להשיג", אומר חבר קהילת כפר וורבורג.
 
קהילה תומכת
ברחבי הארץ פועלות כיום יותר מ 190- קהילות תומכות, שכוללות כ 33- אלף זקנים מכל המגזרים. 
מטרת קהילות אלה היא לאפשר לזקנים, בכלל זה מוגבלים, להישאר בביתם, בסביבת מגוריהם ולא לעבור למסגרת מוסדית כל עוד הדבר
אפשרי. הזקנים החברים בקהילה תומכת, מקבלים את מכלול השירותים להם הם זקוקים בבית — מבלי להינתק מהקהילה
שבה הם חיים ואותה הם מכירים. 

אשל, האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל, הכירה בחשיבות ובצורך לאפשר לזקנים להמשיך לחיות
בסביבתם הטבעית ולשמור על אורח חייהם הרגיל, משום שיש לכך, בין השאר, השלכות מיידיות וחיוביות הנוגעות לרווחתו,
לדימויו העצמי, למעמדו של הזקן בחברה ולאיכות חייו.

חברה בקהילה תומכת ברמת השרון מספרת: "עברתי אירוע מוחי לפני שש שנים ומאז אני חברה בקהילה תומכת. התכנית נותנת לי בטחון, משום שאני יודעת שאני לבד וזה יכול לקרות שוב. הקהילה התומכת נותנת לי הרגשה שיש עוד משפחה — חוץ מהמשפחה הטבעית שלי — ואני בטוחה שאם לא הייתה קהילה תומכת, הייתי צריכה לעזוב את הבית וללכת למוסד. חשוב לאדם המבוגר שתהיה לו הפינה שלו".

תכנית הקהילה התומכת פותחה באשל ומופעלת על ידי אשל, משרד העבודה והרווחה, עמותות למען הזקן, המחלקה לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות וחברות פרטיות. הקהילה התומכת מספקת לחבריה מגוון שירותים, ביניהם השגחה 24 שעות ביממה, שירותים רפואיים, לחצן מצוקה, תחזוקת בית, פעילות חברתית ותרבותית, סיוע בסידורים
יומיומיים, יעוץ ושירותי מידע.

לכל קהילה תומכת יש אב או אם קהילה, שמכירים את חבריה, נמצאים אתם בקשר קבוע ומסייעים להם בכל דרך עשרים וארבע שעות ביממה. אב או אם הקהילה משמשים כתובת מיידית ראשונה לסיוע בצרכים יומיומיים, כמו הזמנת בעלי מקצוע במקרה של תקלות בדירה, עזרה במקרי חירום, תיקונים פשוטים בבית (כגון הוספת מעקה במדרגות בכניסה לבית למניעת נפילות), הבאת תרופות, ליווי הזקן לקניות ועוד.

שירות נוסף שמעניק לזקן תחושת בטחון הוא לחצן המצוקה המותקן בביתו ומחובר למוקד. כאשר חבר חש מצוקה הוא יכול בלחיצה אחת על הלחצן ליצור קשר מידי עם מוקד רפואי, שירות אמבולנס, אב הקהילה, משטרה, מכבי אש ובני משפחה-בהתאם לצורך ולנדרש.

לרשות חברי הקהילה עומדים שירותים רפואיים, בהם שירות 24 שעות ביממה להזמנת רופא לביקור בית. במקרה של צורך בפינוי לבית החולים באמצעות אמבולנס, השירות ניתן ללא תשלום גם אם החבר אינו מתאשפז בסיום הבדיקות. במקרה שהאמבולנס הוזמן ללא אישור רופא, ישלם הזקן תשלום סמלי.

לרשות כל קהילה תומכת עומדת גם עובדת סוציאלית מטעם הרשות המקומית שמייעצת לחבריה בנושאים שונים, בכלל זה בנושא זכויותיהם החוקיות וזכאות להטבות שונות. קהילות תומכות פועלות בערים, בכפרים, בקיבוצים, במושבים ובמגזר הערבי. 

החברים בקהילה משלמים כ 100- שקל לחודש למשק בית ומשרד הרווחה מסבסד את השירות למי שחיים רק מקצבת הביטוח הלאומי. הקהילה התומכת מתאימה לכל הקשת החברתית ומותאמת לקהל המקומי. בקהילות שקמו במגזר החרדי הפעילות החברתית היא נפרדת לנשים ולגברים ומותאמת לערכי החברה.

לאפשרות שקשיש יכול להמשיך לחיות בסביבתו הטבעית ולשמור על אורח חייו הרגיל, יש השלכות מיידיות וחיוביות
הנוגעות לרווחתו, לדימויו העצמי, ולמעמדו בחברה

אשל בשיתוף פיקוד העורף ומשרד הרווחה, איתר יישובים הנמצאים במצב חירום בטחוני, בכללם: גבול הצפון, קו התפר, שכונות בירושלים, באזורים הסובבים את עזה וכדומה. , הקהילות התומכות ביישובים אלו הוקמו בתקופת האינתיפאדה שהתחילה בשנת  2000 ונתנו בנוסף למרכיבים הסטנדרטיים של תכנית קהילה תומכת — שירותים מיוחדים שמטרתם להקל את ההתמודדות בשעת משבר. הדבר התבטא בתוספת ציוד ומכשירי עזר שונים. כמו כן, היה כוח עזר מיוחד שעזר בפריקת מתחים ובייעוץ.

על פי מחקר שערכה דר' איילת ברג ממאיירס ג'וינט מכון ברוקדייל עולה ש 80%- מהחברים בקהילה תומכת 'מרוצים' או 'מרוצים מאד' מהתכנית. בתשובה לשאלה "באילו תחומים תרמה לך התכנית הרבה או הרבה מאד?" ענו יותר משני שליש מחברי הקהילות התומכות שהתכנית מספקת להם תחושת בטחון; שליש דיווחו שהתכנית מקלה על הילדים וכרבע מהמשיבים אמרו כי בזכות הקהילה התומכת הם מסוגלים להמשיך לחיות בבתיהם ואינם נאלצים לעבור לסידור מוסדי מכל סוג שהוא.
הצלחת התכנית והתפשטותה בכל רחבי הארץ, יצרו מודל שמיושם גם בארצות-הברית. אשל נמצאת בקשר מתמיד ושוטף עם המומחים בנושא בקהילות יהודיות שונות בארצות- הברית.

פרויקט מיוחד זה מבטיח את רווחתה ואת איכות חייה של קהילת הזקנים בישראל וכפי שמסכם חבר בקהילה התומכת ממושב כפר ורבורג: "היום, כשהחברה לא מגובשת יותר, הקהילה התומכת מאחדת את האנשים. יש מישהו מאחוריך שנותן לך משהו,
שגם בעד כסף לא היית יכול להשיג".

הכותב: שלום טין - כיהן כראש תחום דיור באשל - האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הקשיש בישראל.



 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
השפעות הקורונה על הבדידות בבתי-אבות
הדרך להתמודד עם השפעות הבדידות בבתי אבות היא לייצר פעילויות עבור קשישים בגילאים שונים ובעיקר להיות קשובים לצרכים שלהם. גם כיום שהתחלנו לחזור לשגרה, עדיין יש לשמור על כללי הבטיחות.
לקריאה
איך מקבלים טיפול פליאטיבי בבית?
בשנים האחרונות עולה המודעות לחשיבות מתן טיפול פליאטיבי שמטרתו להקל על ההתמודדות של המטופל והקרובים לו עם מחלה מסכנת חיים תוך דגש על הפחתת התסמינים שקשורים למחלה ולטיפולים שניתנים לחולים אלה. הטיפול הינו הוליסטי ומשלב טיפול סיעודי, רפואי ורגשי כדי לסייע למטופל ולבני משפחתו בהתמודדות עם המחלה.
לקריאה
מהם הסימנים לירידה בשמיעה אצל מבוגרים?
ירידה בשמיעה היא תופעה שכיחה בקרב בני ובנות הגיל השלישי, ופוגעת ב-30% מן המבוגרים לאחר גיל 65. הסיבות לירידה בשמיעה הן רבות ומגוונות, החל מסיבות גנטיות, סביבתיות דוגמת חשיפה ממושכת לרעשים חזקים, בריאותיות- עקב מחלה או פגיעה, כתוצאה מטיפול תרופתי מתמשך וסיבות נוספות.
לקריאה
איך להתמגן מווירוס הקורונה בגיל מבוגר?
וירוס הקורונה תקף את כולנו בחודשים האחרונים, אם בבידוד, בהשבתת העסק ועוד – אך כיצד לשמור על סבא וסבתא או כיצד להתמגן מפניו בגיל מבוגר רבים מאיתנו עוד שואלים.
לקריאה
בית אבות סיעודי
בתי אבות סיעודיים יכולים לשנות את איכות חייו של אהוב לבכם. אם אתם כבר לא מצליחים לעזור לו ויש גורמים רפואיים שממליצים לו להיות בבית אבות סיעודי כדאי לשקול זאת היטב. זה בדיוק הזמן להבין מהו, כיצד אפשר לבחור אותו נכון ולמה הוא כל כך חשוב לאיכות חיי המבוגר.
לקריאה
התנדבות בסיעוד לגיל השלישי
אם אתם נמצאים במצב שבו אתם מחפשים כיצד אפשר לתרום ולתת מעצמכם אז התנדבות לשירותי סיעוד לגיל השלישי יתאימו לכם, התנדבות כזו לגיל השלישי יאפשרו למטופלים לנהל את החיים בצורה הרבה יותר טובה, אז יהיה כדאי לכם לחשוב היטב על הבחירה שלכם ולשים לב שאתם עושים כל מה שאתם יכולים.
לקריאה
סימנים לסרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הוא שם גולל לגידולים במעי הגס, ברקטום או בתוספתן. זהו סוג הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם והשני בשכיחותו בישראל כשבכל שנה מתגלים בארץ כ-3500 חולים חדשים. במאמר הבא ננסה להבין את גורמי הסיכון והסימנים לזיהוי מוקדם שלו.
לקריאה
תכנית הסיעוד החדשה
חוק הסיעוד האחרון, אשר נחקק ב-2018 הביא עמו בשורה של ממש עבור האוכלוסייה הקשישה המדינה. הרפורמה כוללת שורה של תקנות שנועדו להיטיב עם אוכלוסייה זו הן מבחינת גובה הקצבאות והן מבחינת הגדלת מספר שעות הטיפולים הסיעודיים.
לקריאה
העסקת עובד סיעודי ישראלי או זר
כאשר אתם או בני משפחתכם זקוקים לטיפול סיעודי, ואתם זכאים לסיוע לפי חוק הסיעוד, אתם צריכים לבחור בין מטפל ישראלי למטפל זר. ההבדלים ביניהם גדולים מאוד, הן במחיר והן במאפיינים של המטפל, ובמאמר זה ננסה להציג כמה שיותר מידע שיעזור לכם לבחור בין העסקתם.
לקריאה
אפוטרופוס – על הכשרות המשפטית והליך המינוי
אנשים בקרב האוכלוסייה המבוגרת שבינינו, מבוגרים, קשישים, סיעודיים ואחרים עם מוגבלויות פיזיות ו/או נפשיות שונות נדרשים במרבית המקרים לקבל עזרה ותמיכה צמודה שתסייע להם בהתנהלות יומיומית השוטפת.
לקריאה
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.