"הקהילה התומכת מאחדת את האנשים וההרגשה היא שיש מישהו מאחוריך שנותן לך משהו, שגם בעד כסף לא היית יכול להשיג", אומר חבר קהילת כפר וורבורג.
ברחבי הארץ פועלות כיום יותר מ 190- קהילות תומכות, שכוללות כ 33- אלף זקנים מכל המגזרים.
מטרת קהילות אלה היא לאפשר לזקנים, בכלל זה מוגבלים, להישאר בביתם, בסביבת מגוריהם ולא לעבור למסגרת מוסדית כל עוד הדבר
אפשרי. הזקנים החברים בקהילה תומכת, מקבלים את מכלול השירותים להם הם זקוקים בבית — מבלי להינתק מהקהילה
שבה הם חיים ואותה הם מכירים.
אשל, האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל, הכירה בחשיבות ובצורך לאפשר לזקנים להמשיך לחיות
בסביבתם הטבעית ולשמור על אורח חייהם הרגיל, משום שיש לכך, בין השאר, השלכות מיידיות וחיוביות הנוגעות לרווחתו,
לדימויו העצמי, למעמדו של הזקן בחברה ולאיכות חייו.
חברה בקהילה תומכת ברמת השרון מספרת: "עברתי אירוע מוחי לפני שש שנים ומאז אני חברה בקהילה תומכת. התכנית נותנת לי בטחון, משום שאני יודעת שאני לבד וזה יכול לקרות שוב. הקהילה התומכת נותנת לי הרגשה שיש עוד משפחה — חוץ מהמשפחה הטבעית שלי — ואני בטוחה שאם לא הייתה קהילה תומכת, הייתי צריכה לעזוב את הבית וללכת למוסד. חשוב לאדם המבוגר שתהיה לו הפינה שלו".
תכנית הקהילה התומכת פותחה באשל ומופעלת על ידי אשל, משרד העבודה והרווחה, עמותות למען הזקן, המחלקה לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות וחברות פרטיות. הקהילה התומכת מספקת לחבריה מגוון שירותים, ביניהם השגחה 24 שעות ביממה, שירותים רפואיים, לחצן מצוקה, תחזוקת בית, פעילות חברתית ותרבותית, סיוע בסידורים
יומיומיים, יעוץ ושירותי מידע.
לכל קהילה תומכת יש אב או אם קהילה, שמכירים את חבריה, נמצאים אתם בקשר קבוע ומסייעים להם בכל דרך עשרים וארבע שעות ביממה. אב או אם הקהילה משמשים כתובת מיידית ראשונה לסיוע בצרכים יומיומיים, כמו הזמנת בעלי מקצוע במקרה של תקלות בדירה, עזרה במקרי חירום, תיקונים פשוטים בבית (כגון הוספת מעקה במדרגות בכניסה לבית למניעת נפילות), הבאת תרופות, ליווי הזקן לקניות ועוד.
שירות נוסף שמעניק לזקן תחושת בטחון הוא לחצן המצוקה המותקן בביתו ומחובר למוקד. כאשר חבר חש מצוקה הוא יכול בלחיצה אחת על הלחצן ליצור קשר מידי עם מוקד רפואי, שירות אמבולנס, אב הקהילה, משטרה, מכבי אש ובני משפחה-בהתאם לצורך ולנדרש.
לרשות חברי הקהילה עומדים שירותים רפואיים, בהם שירות 24 שעות ביממה להזמנת רופא לביקור בית. במקרה של צורך בפינוי לבית החולים באמצעות אמבולנס, השירות ניתן ללא תשלום גם אם החבר אינו מתאשפז בסיום הבדיקות. במקרה שהאמבולנס הוזמן ללא אישור רופא, ישלם הזקן תשלום סמלי.
לרשות כל קהילה תומכת עומדת גם עובדת סוציאלית מטעם הרשות המקומית שמייעצת לחבריה בנושאים שונים, בכלל זה בנושא זכויותיהם החוקיות וזכאות להטבות שונות. קהילות תומכות פועלות בערים, בכפרים, בקיבוצים, במושבים ובמגזר הערבי.
החברים בקהילה משלמים כ 100- שקל לחודש למשק בית ומשרד הרווחה מסבסד את השירות למי שחיים רק מקצבת הביטוח הלאומי. הקהילה התומכת מתאימה לכל הקשת החברתית ומותאמת לקהל המקומי. בקהילות שקמו במגזר החרדי הפעילות החברתית היא נפרדת לנשים ולגברים ומותאמת לערכי החברה.
לאפשרות שקשיש יכול להמשיך לחיות בסביבתו הטבעית ולשמור על אורח חייו הרגיל, יש השלכות מיידיות וחיוביות
הנוגעות לרווחתו, לדימויו העצמי, ולמעמדו בחברה
אשל בשיתוף פיקוד העורף ומשרד הרווחה, איתר יישובים הנמצאים במצב חירום בטחוני, בכללם: גבול הצפון, קו התפר, שכונות בירושלים, באזורים הסובבים את עזה וכדומה. , הקהילות התומכות ביישובים אלו הוקמו בתקופת האינתיפאדה שהתחילה בשנת 2000 ונתנו בנוסף למרכיבים הסטנדרטיים של תכנית קהילה תומכת — שירותים מיוחדים שמטרתם להקל את ההתמודדות בשעת משבר. הדבר התבטא בתוספת ציוד ומכשירי עזר שונים. כמו כן, היה כוח עזר מיוחד שעזר בפריקת מתחים ובייעוץ.
על פי מחקר שערכה דר' איילת ברג ממאיירס ג'וינט מכון ברוקדייל עולה ש 80%- מהחברים בקהילה תומכת 'מרוצים' או 'מרוצים מאד' מהתכנית. בתשובה לשאלה "באילו תחומים תרמה לך התכנית הרבה או הרבה מאד?" ענו יותר משני שליש מחברי הקהילות התומכות שהתכנית מספקת להם תחושת בטחון; שליש דיווחו שהתכנית מקלה על הילדים וכרבע מהמשיבים אמרו כי בזכות הקהילה התומכת הם מסוגלים להמשיך לחיות בבתיהם ואינם נאלצים לעבור לסידור מוסדי מכל סוג שהוא.
הצלחת התכנית והתפשטותה בכל רחבי הארץ, יצרו מודל שמיושם גם בארצות-הברית. אשל נמצאת בקשר מתמיד ושוטף עם המומחים בנושא בקהילות יהודיות שונות בארצות- הברית.
פרויקט מיוחד זה מבטיח את רווחתה ואת איכות חייה של קהילת הזקנים בישראל וכפי שמסכם חבר בקהילה התומכת ממושב כפר ורבורג: "היום, כשהחברה לא מגובשת יותר, הקהילה התומכת מאחדת את האנשים. יש מישהו מאחוריך שנותן לך משהו,
שגם בעד כסף לא היית יכול להשיג".
הכותב: שלום טין - כיהן כראש תחום דיור באשל - האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הקשיש בישראל.