forums

מצלמה עושה היסטוריה

מתוך הכתבה של דנה ויילר-פולק שהתפרסמה בעיתון "הארץ".
 
מצלמה עושה היסטוריה
רחל פישר, דיירת בדיור מוגן מגדלי אלישע, מחזיקה במצלמת קודאק מגיל 14, ומעלה היסטוריה נשכחת במחנות קפריסין.
הכתובת בכניסה לבית המלאכה של "העובד הציוני", במחנה המגורשים בקפריסין קבעה את העיקר: "מה אתה עשית היום בשביל ניקיונך וניקיון חברך?". מעפילים רבים שחיו שם משנת 1946, ראו את עתידם בכתובת אחת, ארץ ישראל. הכיתוב על הניקיון העיד – לדברי רחל פישר שתיעדה במצלמה את חיי המחנה – על תמימות האנשים שרצו רק להישאר בריאים ולהגיע ליעד.

רחל פישר בת 84, נולדה כאדית קורנהאוזר, בעיר קולוז'ר בטרנסילבניה (היום קלוז' ברומניה). עד מלחמת העולם למדה צילום ורכשה בכספה מצלמת קודאק  9X6. "המצלמה הולכת איתי מגיל 14", אומרת רחל, בעוד נכדה מוציא את המצלמה מהארון.  
"קניתי אותה ומיד התחלתי לצלם בכל מקום. תחילה כהובי ואחר-כך כעבודה. המצלמה הלכה איתי לכל מקום מלבד אושוויץ. לפני הגירוש לאושוויץ נתתי אותה לזוג מכרים. לא האמנתי שאראה אותה שוב". רחל ואמהּ, שרדו, הן הצליחו לברוח מאחת מצעדות המוות. אחרי המלחמה הן חזרו לקלוז' שם אתרה רחל את אהוב נעוריה, יהודה פישר, והשנים נישאו. בדצמבר 1947 עלו השלושה לאוניית המעפילים "פאן יורק". הבריטים תפסו את האוניה ונוסעיה הועברו לקפריסין. "הגענו מהקור האירופי לחום – פתאום כולם סביב משחקים כדורגל ואוכלים תפוזים. היה לי קשה להתרגל ומהר מאוד חזרתי לדבר המוכר – לצילום".

רחל תיעדה את חיי המחנה, מההתארגנות הציונית שבו ועד חיי התרבות. הטיולים במחנה היו חלק משגרת היום כי המקום היה רחב. "היה ניסיון לחיות חיי שגרה, אנשים התחתנו , ילדו ילדים ואפילו קיימו תערוכות אומנות ביניהם גם אני. רחל ובעלה היו ממשוחררי קפריסין האחרונים. בישראל רכשה רחל פישר מצלמה חדשה ועסקה בעיקר בצילום ילדים. סרטו הקצר של נכדה מור אלנקוה (שלמד צילום), "מחנה קיץ", שעשה ביחד עם תומר כהן, בסיוע תמונות שצילמה סבתו במחנה בקפריסין זכה בפרס היצירה האיכותית בסינמטק חיפה. "מור אלנקוה: "אני סקרן ומתחקר את סבתא כל הזמן. מדובר בהיסטוריה סבוכה וקרובה כל-כך".

 



 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
התעללות בקשישים
במאמר זה, נדבר על אחת התופעות הקשות והמטרידות ביותר אליהן אנחנו עדים בחברה הישראלית בשנים האחרונות – תופעת ההתעללות בקשישים. נסקור מקרים בולטים ונבין כיצד נתגונן מפני המצב הזה בצורה היעילה ביותר – בפני עצמנו או עבור הקרובים שלנו.
לקריאה
כך נהייתי עורך דין תעבורה מצליח
לאור המצב בכבישים בשנים האחרונות בישראל ועלייה ניכרת בתאונות דרכים, הדרישה לעורכי דין המתמחים בדיני תעבורה הולך וגובר. המסלול במסגרתו מוכשרים להיות עורך דין תעבורה הינו קשה וסיזיפי, אך בסופו מובטח מקצוע מספק, ערכי בעל חשיבות חברתית וכמובן, שכר הולם.
לקריאה
כך התמכרתי לאלכוהול ונגמלתי בגיל 70
התמכרות לאלכוהול אף פעם לא הייתה נושא שהטריד אותי. רק כאשר הגעתי לגיל הזהב הבנתי שמדובר על בעיה רצינית, שפוגעת לא רק בבריאותי אלא גם בסביבה הקרובה ובאנשים החשובים לי ביותר.
לקריאה
יש לכם סיפור חיים בקלטת וידאו אבל המכשיר כבר נהרס? המרת קלטות וידיאו זה הפתרון
קלטות הוידאו הישנות מכילות את הזיכרונות היפים ביותר שלכם
לקריאה
תהליך כתיבת אוטוביוגרפיה בגיל השלישי
רבים מאתנו מרגישים, בצדק, שסיפור החיים שלנו הוא סיפור אותו ראוי לספר – וראוי להעלות על הכתב. אנחנו מדברים על כתיבה של אוטוביוגרפיה, וחשוב לדעת איך להתחיל ואיך לבצע תהליך ארוך ומקיף שכזה – כבני ובנות הגיל השלישי, עם חיים ארוכים ומעניינים.
לקריאה
גירושין בגיל השלישי
תהליך גירושין הינו תהליך ארוך וקשה מאוד עבור בני הזוג, במיוחד כאשר מדובר בגירושין בגיל השלישי לאחר שנים רבות וארוכות של זוגיות. תהליך הגירושין מצריך עזרה מאנשי מקצוע רבים כגון: עורכי דין, חוקרים פרטיים, פסיכולוגים, מגשרים, ועוד.
לקריאה
סיבות לבגידה בגיל השלישי
בגידה במסגרת הנישואין היא לצערנו תופעה נפוצה, חוצת גילאים ומגזרים. במאמר הבא נסקור את הסיבות הנפוצות לבגידות בגיל השלישי.
לקריאה
"חייתי שתי מלחמות עולם"
סיפורה של צילה קוריס שנולדה במלחה"ע ה-1, ובשנייה שירתה בחיל הרפואה הבריטי
לקריאה
בני מאה בבית אבות בגבעת המורה
אצלנו בחצר, בצל ענפי הזית מגיעים לגיל המופלג מאה, עם טיפול מסור ומקצועי. שפרה דיירת בת 101 אמרה שכל כך נקי כאן, והיא חיה בגן עדן, וכשנקי בעין נקי גם בפנים.
לקריאה
תמונה משפחתית
תחרות "תמונה משפחתית" כחלק מאירועי חודש הקשיש. עמותת מטב בשיתוף עם אתר walla.
לקריאה
 
1 2 3
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.