ראיון מיוחד עם עובדת סוציאלית המתמחה בתחום הזיקנה רחל שמיר, ומנהלת אזור בעמותת "מטב".
כאשר אנו מגיעים למצב בו אחד ההורים שלנו בדרך כלל זקוק לסיוע. לא תמיד יודעים מה לעשות ולמי לפנות. לרוב אנו לא פונים לקבלת סיוע ועזרה עד שהבעייה מתדפקת על דלתנו. גם אם ידוע לנו משהו, זה מתבסס על מה ששמענו מחברים שטיפלו בהוריהם, אך רסיסי המידע לרוב אינם מספיקים. לכן, ישבנו עם רחל שמיר, לשיחה על גמלת סיעוד. אנחנו שאלנו שאלות תם והיא השיבה בגובה עיניים, במדוייק ובמקצועיות.
ראיון מיוחד עם עובדת סוציאלית המתמחה בתחום הזיקנה רחל שמיר, ומנהלת אזור בעמותת מטב.
מהו בעצם חוק סיעוד?
חוק הסיעוד ,הוא חוק סוציאלי מתקדם , שכן הוא מאפשר לקשישים סיעודיים שמעוניינים להמשיך להתגורר בביתם לקבל סיוע ועזרה באמצעות מטפלים ומטפלות וכך להזדקן בכבוד בסביבה הטבעית שלהם . כיום כ- 140,000 קשישים מקבלים סיוע מתוקף חוק הסיעוד .
מי זכאי לקבל את שירותי חוק סיעוד?
על מנת להיות זכאי לקבלת שירותי חוק סיעוד , על הקשיש לעמוד במספר תנאים ביניהם : אזרחות ישראלית ; מגורים בקהילה ; מידת התלות של הקשיש בעזרה – כלומר , על מנת להיות זכאי לגמלת סיעוד, על הקשיש להזדקק במידה רבה לעזרתו של אדם אחר בביצוע פעולות היום יום (להתלבש, להתרחץ, לאכול , בניידות וכדומה) או להיות זקוק להשגחה , בנוסף נבדק גם היקף ההכנסות של הקשיש.
איך בודקים את מידת התלות בעזרה?
מידת התלות בעזרה נבחנת על ידי המוסד לביטוח לאומי באמצעות מבדק שנקרא ADL . את הבדיקה מבצע איש מקצוע שהוסמך לכך כמו אח/ות, פיזיותראפיסט, או מרפא בעיסוק. הבדיקה מתקיימת בבית הקשיש ובהתאם לתוצאותיה, נקבע אם הנבדק זכאי לגמלה ואם כן לכמה שעות עזרה שבועיות הוא זכאי . לעיתים, נקבעת זכאות זמנית, כאשר יש מגבלה זמנית בתפקוד בעקבות ניתוח, או תאונה וכד'.
מה כוללת גמלת הסיעוד עבור אלה שנמצאו זכאים?
מי שנמצא זכאי, מקבל למעשה עזרה בביצוע פעולות היום יום ובניהול משק הבית ע"י מטפל או מטפלת , המטפלת מגיעה לביתו של הקשיש ועוזרת לו ברחצה, אכילה, הלבשה, ליווי לביקור אצל הרופא וכן עזרה בניהול משק הבית . מעבר לעזרה, ולא פחות חשוב , המטפלים מהווים חברה לקשיש, פרטנרים לשיחה והקשבה והם הופכים לחלק בלתי נפרד מחייו. חשוב לזכור שקשישים רבים מתגוררים לבד ולא תמיד המשפחה גרה קרוב ולכן יש חשיבות גדולה בעצם הכניסה של מטפלת מדי יום לבית הקשיש .
את שעות הטיפול הביתי או חלקן ניתן להחליף בביקור במרכז יום לקשישים, במוצרי ספיגה, ,או בלחצן מצוקה .
כיצד פונים בבקשה לגמלת סיעוד?
לקבלת גמלת סיעוד יש להגיש בקשה לפקיד תביעות במוסד לביטוח לאומי. טפסי הבקשה נמצאים בכל סניפי הביטוח הלאומי ובאתר האינטרנט : www.btl.gov.il
מגיש בקשה אשר לא נמצא זכאי לגמלת הסיעוד, רשאי להגיש ערעור לועדת ערר של המוסד לביטוח הלאומי.
מהו תפקידם של חברות הסיעוד?
חברות הסיעוד , הן הארגונים אשר מפעילים את חוק הסיעוד הלכה למעשה . מדובר בגופים מקצועיים המעסיקים אנשי מקצוע בתחום הגיל השלישי וכן את המטפלים והמטפלות.
למעשה מאחורי כל מטפלת שאנחנו שולחים ללקוח , נמצא גוף מקצועי שמלווה אותה , מדריך אותה, ונותן לה כלים וידע לביצוע תפקידה בצורה הטובה ביותר . במטב , המטפלות עוברות קורסים והכשרות במגוון תחומים כמו : תזונה בגיל השלישי , חולי בגיל השלישי וכו'.
בנוסף , כל מטפלת מקבלת באופן שוטף, הדרכה וליווי על ידי עובדת מקצועית – עובדת סוציאלית או אחות מוסמכת שאיתה המטפלת יכולה להתייעץ בכל הנוגע לטיפול בקשיש ולקבל הכוונה והדרכה . נושא ההדרכה וההכשרה במטפלים נמצא במקום מרכזי בארגון שלנו .
העובדים המקצועיים , עושים ביקורי בית באופן קבוע בבתי הקשישים לצורך פיקוח על עבודת המטפלת .
חברות הסיעוד , הן אלה שמעסיקות את המטפלות ומשלמות להם את שכרן ואת כל זכויותיהם הסוציאליות כך שהקשיש או בני משפחתו אינם צריך כלל להתעסק בכל השאלות וההיבטים שקשורים לשכר וליחסי עובד – מעביד .
מהניסיון שלכם האם הקשישים מודעים לזכותם לקבל גמלת סיעוד?
לעתים, בעקבות אירוע רפואי או התדרדרות פתאומית ברמת תפקודו של הקשיש, נוצר מצב דחוף של צורך בקבלת עזרה. המשפחות לא תמיד מודעות לזכויות המגיעות לקשישים ומתחילה התרוצצות לחיפוש מידע ופתרונות. אנחנו ממליצים למשפחות לא לחכות למשבר, אלא לפנות לגוף מומחה, להתייעץ ולהבין מבעוד מועד מה ניתן לעשות.
איזה עוד שירותים מספקת עמותת מטב לקשישים?
מטב מתמחה במתן שירותים ופיתוח שירותים לאוכלוסייה המבוגרת. אנחנו מציעים קשת רחבה של שירותים המיועדים לבני הגיל השלישי - שירותי סיעוד וטיפול אישי בבית, ליווי והשגחה לקשישים המאושפזים בבתי חולים, סיוע ויעוץ בשעת משבר לקשיש ולבני משפחתו, ניהול מרכזי יום וניהול דיורים מוגנים , שירות של יעוץ בנושא פתרונות דיור לגיל השלישי, וכן השמת עובדים זרים באמצעות חברות מורשות.
עמותת מטב היא ארגון הסיעוד הגדול ביותר בארץ . העמותה מפעילה 40 סניפים ברחבי הארץ, מעסיקה 18,500 עובדים בתחומי הסיעוד המעניקים שירות ל-25,000 לקוחות.