יש לנו מה ללמוד מארה"ב: משפחתון לקשיש הוא פתרון ביתי ומשפחתי לקשישים שאינם יכולים לממן בתי דיור מפוארים ואינם זכאים לעזרה מהמדינה
מאת: עפרה ביירך ימי
כיועצת ומכוונת לגיל השלישי כבר מעל 14 שנה, עשיתי לי למנהג לבדוק מסגרות לקשישים מחוץ לישראל. במסגרת שיטוטי ברחבי העולם ביקרתי בבתי אבות באיסלנד, ארצות הברית יפן גרמניה ועוד.
בביקורי האחרון בארצות הברית אוסטין טקסס, למדתי על תופעה חדשה יחסית. הקמת משפחתונים לקשישים.
הגידול בהקמת המשפחתונים נובע משתי סיבות עיקריות: גידול משמעותי במספר הקשישים והמחיר הגבוה הנדרש בבית דיור מוגן.
בתי האבות הגדולים והמפוארים יקרים מאוד ולא כולם יכולים לממן את הדיור בהם. הסכומים הנדרשים יכולים לנוע בין 4,000 ל7,000 דולר לחודש. זאת בזמן שהדיור במשפחתונים לא עולה על 3000 דולר.
בארצות הברית התלות ברכב פרטי היא כמעט טוטאלית ולכן כשהקשיש נאלץ לוותר על נהיגה ברכבו הפרטי הוא בעצם מאבד את הקשר שלו עם העולם שמחוץ לבית.
באם אין ביכולתו לממן בית אבות, הרי שמצבו הוא בכי רע. בניגוד לישראל, בארצות הברית המשפחות לפעמים מפוזרות על כל פני היבשת. ובני המשפחה לא יכולים לסייע בטיפול בקשיש. בישראל אנו חיים כקהילה ויש ערבות הדדית ומשפחתית. כך שהתופעה יותר שכיחה.
בנוסף, המשבר הכלכלי האחרון שפקד את ארצות הברית הביא לכך שהרבה מאוד בעלי בתים איבדו את מקורות ההכנסה שלהם מבלי יכולת להחזיר את המשכנתא שלקחו ( בדרך כלל מדובר בבתים צמודי קרקע.) לכן חלק מבעלי הבתים מצאו לנכון לפתוח את דלתם לדיירי משנה של קשישים, שאינם יכולים יותר להתגורר בגפם. משפחות אלה דאגו לארגן את הבית למגורים מתאימים לקשישים. הדבר מאפשר להם מקור פרנסה ותעסוקה.
הרגולאטור קבע תוכנית מיוחדת ופיקוח על אותם משפחתונים כך שהקשישים המתגוררים במסגרת משפחתון נהנים מפיקוח מלא של המדינה.
התנגדות למשפחתונים בישראל
בישראל יש התנגדות נחרצת להקמת משפחתונים מאחר ואין עליהם פיקוח. בשנים האחרונות משרד הרווחה והבריאות אף סגר עשרות משפחתונים לקשישים.
אילו היה קיים פיקוח ונוהל לניהול המשפחתונים, יתכן ורבים מהקשישים היו זוכים למסגרת הולמת שעליה יפקח משרד הרווחה. אלא שעד כה לא נוצר כול מנגנון ותוכנית לניהול משפחתון מסוג זה.
יתכן שכדאי למשרד הרווחה ללמוד יותר לעומק כיצד מתנהלים המשפחתונים בארצות הברית ולאמץ את המודל בישראל.
מאחר והמומחיות שלי היא סידור מוסדי לקשישים הן לעצמאים והן לסיעודיים ותשושי נפש נראה לי שהמודל של הקמת משפחתון יכול לתת לקשיש אוירה ביתית ומשפחתית בעיקר לכאלה שאינם יכולים לממן בתי אבות מפוארים ויחד עם זאת אינם זכאים למימון בעזרת המדינה.
עפרה ביירך ימי היא מנהלת שביל הזהב - ייעוץ והכוונה לקשיש ומשפחתו