ענייני ירושה, מועד המעבר לבית אבות, שילוב ילדים בעסק המשפחתי - כדאי להתגבר על המחלוקות הצפויות מבעוד מועד
מאת: עו"ד יונתן זלינגר, מגשר
הגיל השלישי מזמן לא פעם, ליחיד ולתא המשפחתי המורחב, שינויים משמעותיים. שינויים אלו יכולים להשפיע מהותית על חייהם של בני המשפחה ולעורר שאלות מורכבות בעלות פוטנציאל להיווצרות מתחים, תסכולים וסכסוכים קשים, בחיי המשפחה בהווה ובעתיד, ולערער את שלמות התא המשפחתי, החיוני לכל אחד מאיתנו.
התמודדות עם שינויים אלו בסיוע של מגשר שהוא צד שלישי מקצועי וניטרלי, שיסייע לבני המשפחה להתמודד עם סיטואציות מורכבות אלו תוך תכנון ומחשבה קדימה, באמצעות דיאלוג רחב ופתוח באשר לרצונות, לצרכים ולאפשרויות של כל אחד מבני המשפחה, יכולה לסייע ולמנוע סכסוכים מיותרים. מניעת הסכסוך מושגת על ידי יצירת מרחב תמרון רחב לגיבוש פתרונות מגוונים הנותנים מקום לצרכים ולרצונות של כלל בני המשפחה והמפחיתים באופן משמעותי את הסכנה להיקלע לסכסוכים משפחתיים בהווה ובעתיד.
הגישור המניעתי, מייצג התפתחות בתפיסת תפקידו של תהליך הגישור ככלי לגיבוש הסדרים מיטיבים שכאלו, באמצעות התאמת שיטות הגישור מכלי ליישוב סכסוכים לכלי לפתרון מצבים בעלי פוטנציאל קונפליקטואלי קיים או עתידי ומניעתם, עוד טרם הגעה למצב של סכסוך.
ככלל, הגישור כיום מתפתח ומתרחב לתחומים רבים של חיינו, חלק מהתפתחות זו הצמיחה את הגישור המניעתי. ייחודו של הגישור המניעתי בכך שהוא מפגיש צדדים לא לצורך פתרון סכסוך קיים, אלא לצורך קיום דיאלוג מקדים על מנת לגבש הבנות וכללים שימנעו מחלוקות עתידיות. פעולה מקדימה שכזו מאפשרת הידברות ממקום של שיתוף והבנה תוך שמירה על זכויותיהן האוטונומיות של המעורבים בהליך ובפרט של בני הגיל השלישי, ללא המטען הרגשי והחשדנות המתלווים למערכות היחסים בעת סכסוך פעיל.
הגיל השלישי: פוטנציאל לקונפליקט
• רצונו של הורה לדאוג במסגרת צוואתו לבן משפחה בעל צרכים מיוחדים היוצרת חלוקה בלתי שיוויונית בין כלל היורשים
• החלטות הקשורות לטיפול רפואי מיידי או עתידי שיינתן להורה בעת הצורך
• חלוקת האחריות בתוך המשפחה לטיפול ודאגה להורה
• ההתנהלות הכספית של המשפחה בקשר עם צרכיו של ההורה
• עתידו של עסק משפחתי בעת חילופי דורות
• עניינים הנוגעים לחלוקת הרכוש המשפחתי לאחר פטירת ההורה
• נושאי אפוטרופסות לרכוש ולגוף – מתי ואת מי ממנים וכיצד ימומשו סמכויות האפוטרופוס לאחר המינוי
• החלטה להעתיק את מקום המגורים של ההורים מביתם לדיור מוגן או לבית אבות
• נושאים הקשורים במימוש רצונו של ההורה לסיים את חייו על פי תפיסת עולמו בעתיד - צוואה בחיים, סידורי קבורה וכדומה
יתרונות הגישור המניעתי
הליך הגישור הוא הליך המוסדר בחוק בתי המשפט ובתקנות. ככלל, גם הגישור המניעתי שם את הצדדים במרכז והמגשר הוא איש מקצוע ניטרלי ובלתי תלוי הנעדר סמכות לכפות פתרון על הצדדים. ההליך תכליתי וממוקד ועוסק בהגדרת פתרונות פרקטיים ישימים המושתתים על הבנה וכבוד הדדי בין בני המשפחה ומוכוונים ליצור מערכת יחסים מתפקדת בחיי היום יום על בסיס הבנות ותיאום ציפיות מוקדם שימזער את הפוטנציאל לקונפליקט עתידי.
ההליך סודי ומאפשר לצדדים ללבן את הנושאים העומדים על הפרק תוך שמירה מרבית על פרטיותם. בנוסף, עצם ההחלטה להיכנס להליך גישור דורשת הסכמה של המעורבים, וגם לאחר שניתנה ההסכמה הצדדים רשאים להפסיק את ההליך ולפרוש ממנו בכל עת ומכל סיבה שהיא על פי שיקול דעתם הבלעדי.
הסכמות אליהן מגיעים הצדדים מועלות על הכתב כהסכם בין הצדדים ובמקרים רלוונטיים אף יכולות לקבל תוקף של פסק דין אם הצדדים מעוניינים בכך.
יש לכם שאלות או אתם מעוניינים להתייעץ? פנו לעו"ד זלינגר במייל
[email protected] או בטלפון 03-6935310