forums

מחלת האלצהיימר

מהם המאפיינים למחלת האלצהיימר ומהם דרכי הטיפול.
 
מחלת האלצהיימר

מחלת האלצהיימר – אסור לשכוח את החולים.


מחלת האלצהיימר (הידועה גם כדמנציה – שיטיון בעברית) היא האויב המוצהר של אוכלוסיית הקשישים ברחבי העולם ובישראל. אם על מחלות אחרות נוכל לומר שהן תוקפות אוכלוסיות שונות בזמנים שונים, הרי שמחלת האלצהיימר מאופיינת בעיקר בפגיעתה באוכלוסייה המבוגרת מבחינת גילה, ושחשופה לשכחה האימתנית יותר מכל אוכלוסייה דמוגרפית אחרת. לפי נתונים סטטיסטיים של ארגון הבריאות העולמי, כ– 20 מליון איש לוקים במחלה ברחבי העולם והמספר יצמח ל- 34 מליון עד 2020.

מהם מאפייני המחלה באוכלוסיה זו ומהן הדרכים לטיפול באוכלוסיית הקשישים בישראל, כחלק מתוכנית הפעולה הננקטת במקרים רבים שבהם קשישים שסובלים ממחלה זו, דורשים תשומת לב מיוחדת וטיפול מסור מדי יום ביומו.
 

השתנות החיים ממסלולם


למי מאיתנו המכיר באופן אישי אדם הסובל מאלצהיימר, יודע כי המחלה מתאפיינת בימים טובים יותר ובימים טובים פחות. האדם הקשיש ממשיך לחיות את חייו במעין דעיכה מתמשכת המתאפיינת באיבוד איטי של מאפיינים באישיותו המוכרת וביכולתו לזכור את אהוביו ואת הסביבה בה הוא חי ומתפקד, והדבר יכול להתבטא אף ביכולת הבסיסית ללבוש בגדים באופן עצמאי ולשלוט בתפקודי הגוף. זוהי הסיבה מדוע קשישים רבים המודעים למצבם יכולים להגיב באופנים המתפרשים כתוקפנות, מועקה, תסכול ודיכאון מתמשכים. חשוב לקשיש להבין ולדעת כי ישנם אנשים אשר איכפת להם ממצבו והם מעניקים לו המון תשומת לב ואמפתיה. הטיפול בבית בידי אדם קרוב או מטפל סיעודי, הם לעיתים הפתרון המועיל ביותר בנמצא.


לפעמים, תוקפת מחלת האלצהיימר גם אנשים בשנות החמישים והשישים שלהם, כשהם עדיין מנהלים חיים פעילים של קריירה ומשפחה. לגברים ונשים אלה המצב הופך לקשה מאוד, משום רצונם להמשיך בשגרת חייהם ומשום שהם אינם רואים עצמם כמי שמאופיינים כחולים ושייכים לאוכלוסייה מסוימת. למרבית המשפחות הללו, קשה ביותר לקבל את המצב ולהשלים עמו וכושר ההסתגלות שלהן למציאות הינו איטי ומכאיב. השימוש בעזרה חיצונית הינו חיוני במקרים אלו וניתן ורצוי להשתמש במטפלים סיעודיים המוכשרים להתמודד עם מצבים מורכבים של טיפול באדם שאיננו רואה עצמו כמי שנפגע או זקוק לטיפול. לפיכך, הגישה הטובה ביותר לטיפול במקרה זה היא להמשיך את שיגרת החיים, תוך הבנת המגבלות והאפקט המתמשך של המחלה, ולהמשיך לעשות את כל הדברים שאוהבים לעשות רק עם עוד זוג ידיים מנוסות, לעזרה במקרה הצורך.  


עבור מי שחי לבד מתוך בחירה ושאינו רוצה כי אדם נוסף יחיה עמו ויחדור לפרטיותו, טיפול ביתי יכול להיות בעייתי משום הצורך החיוני לקבל טיפול נאות, ומשמעות הדבר היא גם בפעולות בסיסיות כגון לקיחת תרופות בזמנים קבועים. מבחינה פסיכולוגית, הידיעה כי אדם הוא בודד במערכה יש בה כדי להחריף סימפטומים ולהביא את החולה לידי חרדה, מפני היום בו לא יוכל לתפקד עוד לבד. במקרים אלו ניתן להשתמש במטפל סיעודי שיכול לעזור ולהשגיח ובמקביל להיות מרוחק מספיק כדי לא להפריע ואף להגיע רק כדי לסייע בפעולות מסוימות. כך ניתן יהיה לעזוב את החולה לבד בידיעה שבמרבית התפקודים היומיומיים הוא מסתדר לבדו.    

 

 

טיפול מבוסס אמפתיה


כל מי שהיה צריך לדאוג לאדם אהוב הלוקה באלצהיימר יודע שזה יכול להיות ממש מלחיץ למשפחה ולאהובים כמו גם לחולה. הדאגה והאהבה לחולה היא רבה בנוסף לחוסר הוודאות העתידית. מחקרים הוכיחו כי החולה מבין את דאגת המשפחה והוא רואה בה כאשמתו ואחריותו האישית. לפיכך, האהבה הרבה היא חיונית כחלק מן הטיפול. האדם החולה, שכמו קיבל אישור לזקנתו, רוצה שלא ישכחו ממנו ושימשיכו לאהוב אותו כמו שהיה עד עתה, גם כשידעך. 

מרבית ההכשרה של מטפל או קרוב משפחה מתמקדת בנקודה זו בדיוק, שהיא הבסיס להשתפרות איכות החיים של החולה. הקלישאה הגורסת כי האהבה פותרת הכול, תקפה במקרה זה באופן מוחלט כמעט, משום הביטחון שהיא נוסכת באדם החולה שיש מישהו לצידו שאוהב אותו ומטפל בו. זו בדיוק הסיבה מדוע המדינה משקיעה מדי שנה יותר ויותר משאבים להכשרת מטפלים סיעודיים לטיפול ביתי ולא מעדיפה להשאיר את הקשיש באשפוז במחלקה או בבית אבות סיעודי. התפתחותה של החברה חייבת להיות קשורה בהתפתחות החמלה לאוכלוסייה המבוגרת שאסור שתישכח ותיזרק באיזה מוסד, כי אז הדבר יעיד כאות קלון על החברה בה עבדו, יצרו ותיפקדו האנשים שלקו במחלה במשך כל שנותיהם.  


הכתבה בחסות מתן שירותי רווחה


מאת:
מתן שירותי רווחה בגוגל פלוס


 
כותרת:
שם:
תוכן התגובה:
 
אולי יעניין אתכם גם :
השפעות הקורונה על הבדידות בבתי-אבות
הדרך להתמודד עם השפעות הבדידות בבתי אבות היא לייצר פעילויות עבור קשישים בגילאים שונים ובעיקר להיות קשובים לצרכים שלהם. גם כיום שהתחלנו לחזור לשגרה, עדיין יש לשמור על כללי הבטיחות.
לקריאה
איך מקבלים טיפול פליאטיבי בבית?
בשנים האחרונות עולה המודעות לחשיבות מתן טיפול פליאטיבי שמטרתו להקל על ההתמודדות של המטופל והקרובים לו עם מחלה מסכנת חיים תוך דגש על הפחתת התסמינים שקשורים למחלה ולטיפולים שניתנים לחולים אלה. הטיפול הינו הוליסטי ומשלב טיפול סיעודי, רפואי ורגשי כדי לסייע למטופל ולבני משפחתו בהתמודדות עם המחלה.
לקריאה
מהם הסימנים לירידה בשמיעה אצל מבוגרים?
ירידה בשמיעה היא תופעה שכיחה בקרב בני ובנות הגיל השלישי, ופוגעת ב-30% מן המבוגרים לאחר גיל 65. הסיבות לירידה בשמיעה הן רבות ומגוונות, החל מסיבות גנטיות, סביבתיות דוגמת חשיפה ממושכת לרעשים חזקים, בריאותיות- עקב מחלה או פגיעה, כתוצאה מטיפול תרופתי מתמשך וסיבות נוספות.
לקריאה
איך להתמגן מווירוס הקורונה בגיל מבוגר?
וירוס הקורונה תקף את כולנו בחודשים האחרונים, אם בבידוד, בהשבתת העסק ועוד – אך כיצד לשמור על סבא וסבתא או כיצד להתמגן מפניו בגיל מבוגר רבים מאיתנו עוד שואלים.
לקריאה
בית אבות סיעודי
בתי אבות סיעודיים יכולים לשנות את איכות חייו של אהוב לבכם. אם אתם כבר לא מצליחים לעזור לו ויש גורמים רפואיים שממליצים לו להיות בבית אבות סיעודי כדאי לשקול זאת היטב. זה בדיוק הזמן להבין מהו, כיצד אפשר לבחור אותו נכון ולמה הוא כל כך חשוב לאיכות חיי המבוגר.
לקריאה
התנדבות בסיעוד לגיל השלישי
אם אתם נמצאים במצב שבו אתם מחפשים כיצד אפשר לתרום ולתת מעצמכם אז התנדבות לשירותי סיעוד לגיל השלישי יתאימו לכם, התנדבות כזו לגיל השלישי יאפשרו למטופלים לנהל את החיים בצורה הרבה יותר טובה, אז יהיה כדאי לכם לחשוב היטב על הבחירה שלכם ולשים לב שאתם עושים כל מה שאתם יכולים.
לקריאה
סימנים לסרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הוא שם גולל לגידולים במעי הגס, ברקטום או בתוספתן. זהו סוג הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם והשני בשכיחותו בישראל כשבכל שנה מתגלים בארץ כ-3500 חולים חדשים. במאמר הבא ננסה להבין את גורמי הסיכון והסימנים לזיהוי מוקדם שלו.
לקריאה
תכנית הסיעוד החדשה
חוק הסיעוד האחרון, אשר נחקק ב-2018 הביא עמו בשורה של ממש עבור האוכלוסייה הקשישה המדינה. הרפורמה כוללת שורה של תקנות שנועדו להיטיב עם אוכלוסייה זו הן מבחינת גובה הקצבאות והן מבחינת הגדלת מספר שעות הטיפולים הסיעודיים.
לקריאה
העסקת עובד סיעודי ישראלי או זר
כאשר אתם או בני משפחתכם זקוקים לטיפול סיעודי, ואתם זכאים לסיוע לפי חוק הסיעוד, אתם צריכים לבחור בין מטפל ישראלי למטפל זר. ההבדלים ביניהם גדולים מאוד, הן במחיר והן במאפיינים של המטפל, ובמאמר זה ננסה להציג כמה שיותר מידע שיעזור לכם לבחור בין העסקתם.
לקריאה
אפוטרופוס – על הכשרות המשפטית והליך המינוי
אנשים בקרב האוכלוסייה המבוגרת שבינינו, מבוגרים, קשישים, סיעודיים ואחרים עם מוגבלויות פיזיות ו/או נפשיות שונות נדרשים במרבית המקרים לקבל עזרה ותמיכה צמודה שתסייע להם בהתנהלות יומיומית השוטפת.
לקריאה
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
אתר בגילנו מספק מידע בנושא פתרונות דיור, דיור מוגן, בתי אבות, ייעוץ והכוונה לבחירת בית אבות, ייעוץ פיננסי לגיל הזהב, תרבות ופנאי, לימודים לגמלאים, הכרויות למבוגרים ועוד.