לא רק חוש הראייה נפגם עם השנים. גם איכות השמיעה מתדרדרת. עם זאת, נדמה כי קל לנו יותר מנטלית לטפל בבעיות הראייה ולרכוש משקפיים מאשר לפנות אל מכון השמיעה להתאמת מכשירי שמיעה. אך הדחייה הזו של ההודאה בבעיה פוגעת באיכות חיינו בצורה משמעותית.
ליקוי שמיעה הינו תופעה שכיחה מאוד בקרב בני הגיל השלישי. למעשה, בשנים האחרונות היא אף מתחילה בגילאים מוקדמים מבעבר, בשל השימוש הרב באוזניות בימינו – הן במשרד והן בטלפונים הסלולאריים ובנגנים השונים. עם זאת, נדמה שבעיה זו הינה לפעמים בגין הס מלהזכיר, בשל התדמית הנלווית לה. קל יותר לקשישים להודות בכך שהם נזקקים למשקפיים, אביזר ראייה שלו תדמית אופנתית במידה כזו או אחרת. אולם למכשירי שמיעה עדיין נלווית תדמית פחות חיובית, כאילו השימוש בהם מעיד על גילו המתקדם של המשתמש.
אך אסור להתעלם מהבעיה ואל לכם לחשוש משימוש במכשירי שמיעה, שכן השפעתם על איכות החיים של בני גיל הזהב היא רבה לאין ערוך. השמיעה היא מעמודי התווך של קיום תקשורת עם העולם והסביבה, וללא יכולת לשמוע את בני שיחנו, או אפילו את הרדיו והטלוויזיה, אנו גוזרים על עצמנו בידוד.
חשוב להבין שגם ליקוי הדרגתי משפיע השפעה רבה על תפקוד הקשיש. הקשיים הקטנים בקליטת חלק מהמילים הנאמרות מביאים לקצרים בתקשורת, לתסכול וכו'. לכן, לא כדאי לחכות לכך שהמצב יתדרדר עוד יותר, ומוטב להיעזר במכשירי שמיעה כבר בשלבים אלו, ולשפר באחת את איכות החיים והתקשורת.
איך מתאימים מכשירי שמיעה לבני גיל הזהב?
כאמור, הצעד הראשון הוא להודות בהתכנותה של בעיה, ואזי לפנות לטיפול. טיפול זה מתחיל בביצוע בדיקות שמיעה מקיפות, הבודקות האם קיים ליקוי, מהו חומרתו וממה הוא נובע. על סמך בדיקות אלו יהיה ניתן להתאים מכשירי שמיעה לפתרון הבעיה.
יש להבין כי הפתרון אינו מגיע מהיום למחר. למעשה, הסתגלות למכשירי שמיעה לעתים אינה קלה – חשבו על כך: ההרגשה היא למעשה שינוי תהומי וחד, כאילו בבת אחת מישהו הגביר את הווליום של כל סביבתכם, אחרי שנים של התדרדרות אטית ובלתי מורגשת כמעט. כלומר, התאמת המכשיר היא תהליך, המשלב את מציאת סוג המכשיר הנכון לפתרון הליקוי ככל האפשר, כיוון נכון שלו לעוצמה הרצויה וקבלה פסיכולוגית והסתגלות של המטופל. לפיכך, ההתאמה כוללת מפגש חוזר לאחר שבועות ספורים עם מכשירי השמיעה החדשים כדי לבדוק האם הפציינט מרוצה מהם והאם דרושות התאמות וכיוונונים נוספים, או אפילו החלפה של המכשירים.
אל תתעלמו – גשו לבדיקה!
במידה ואתם מרגישים כי לאט לאט מילים חומקות מכם בשיחות, גשו להיבדק. טכנולוגיית מכשירי השמיעה של ימינו מציעה מגוון פתרונות, כולל כאלו שכמעט אינם נראים לעין, וחבל להמשיך לפספס את מנעמי החיים כגון שיחה טובה מלב אל לב רק בגלל כניעה לסטיגמות. לאחר שתזכו באיכות החיים המשופרת בעזרתם, לא תבינו כיצד דחיתם שוב ושוב את הבדיקות להתאמת מכשירי שמיעה.
המאמר באדיבות: אודיולוגי'ק - מכשירי שמיעה