בשנים האחרונות אנחנו עדים יותר ויותר לתופעה בה בני הגיל השלישי תרים אחר תעסוקה למלא את זמנם לאחר פרישתם לגמלאות. הסטריאוטיפ של גיל הזהב, שבו מסתיימים החיים, והבילויים המרכזיים מתמקדים בקופת החולים וטיפול בנכדים הינו שגוי, כשלעיתים בני הגיל השלישי פעילים יותר מן הצעירים.
אפשרויות הלימוד והתעסוקה עבור גיל הזהב אמנם אינם מוכרים לצרכי גמול השתלמות, יחד עם זאת הם מתגמלים הרבה יותר, ומהוווים מקור בלתי נדלה לאיכות חיים והעשרה. במקרים רבים, אנשים העסוקים במרוץ אחרי הזמן ופרנסה אינם יכולים להרשות לעצמם ללמוד תחומים אשר תמיד סקרנו אותם, ובהגיעם לגמלאות הם יכולים להרשות לעצמם להגשים את חלומם. מגוון תחומי הלימוד הינו רחב, החל מלימודים אקדמיים לקראת תואר, דרך קורסים מעשיים לקריירה חדשה כמו קורס יועצי משכנתא למבוגרים וכלה בחוגי יצירה וסדנאות להעצמה עצמית כגון ציור, יוגה, פיסול, קורס מחשבים, כתיבה יוצרת, מוסיקה ועוד מגוון תחומים נוספים.
לימודי יעוץ משכנתאות
יש המבקשים ללמוד כמקור לתרומה לחברה, ואילו אחרים יעדיפו לפנות אל סדנאות להעצמה והעשרה. יחד עם זאת, לא מעט גמלאים פונים אל קורסים על מנת לפתוח בקריירה חדשה. קורס יועצי משכנתא הינו אחד הקורסים אליו פונים לא מעט מבוגרים, אשר יודעים כי היציאה לגמלאות מהווה הזדמנות פז להתחלות מקצועיות חדשות. בקורס יועצי משכנתאות רוכשים המשתתפים את כל הכלים והידע הנדרשים עבור תפקוד כיועצי משכנתאות, המלווים את לקוחותיהם בתהליך נטילת המשכנתא. המשתתפים בקורס נחשפים לעולם הבנקאות, ורוכשים ידע מעמיק בנושאי לימוד מגוונים כמו סוגי המשכנתאות, מושגי יסוד בבנקאות, דיני מקרקעין, אשראי פרטי ומסחרי, סוגי הלקוחות השונים למשכנתאות, חוק המכר, שמאות, הלוואות ארוכות וקצרות מועד וכדומה. תוכנית הלימודים מתמקדת ביישום מעשי של החומר העיוני בליווי אישי של יועצי המשכנתאות. ניתן ללמוד את התחום במגוון רחב של מוסדות לימוד בארץ, כשבוגרי הקורס יכולים לתפקד כיועצי משכנתאות בגופים פרטיים או כעצמאיים.
לימודי תואר בגיל השלישי- בעצם למה לא...?
אוניברסיטאות ומוסדות אקדמיים לא מעטים מעניקים למבוגרים את האפשרות להתיישב מחדש על ספסל הלימודים ולרכוש השכלה כמו כל סטודנט צעיר מן המניין. במוסדות אקדמיים מסוימים מציעים תכניות ייחודיות למבוגרים, המאפשרות צבירת נקודות לתואר, ביניהן האוניברסיטה העברית בירושלים וכן אוניברסיטת תל אביב. תנאי הקבלה למבוגרים לרוב נוחים יותר מתנאים הרגילים, כאשר בחלק מן המוסדות להשכלה גבוהה אין צורך בבחינה פסיכומטרית. מוסדות אחרים מקבלים סטודנטים צעירים ברוחם אף ללא תעודת בגרות. יחד עם זאת, כשהמבוגר הופך להיות סטודנט מן המניין, הוא נדרש לעמוד בכל המבחנים והתנאים בדיוק כמו יתר הסטודנטים. מחקרים עדכניים מוכיחים כי היכולות הקוגניטיביות נמצאות בשיאן דווקא בטווח הגילאים 45-60, בניגוד לכל הסטיגמות. המחקרים בחנו את החשיבה הלוגית והזיכרון המילולי, והוכיחו שהיכולות הללו מגיעות לשיא לאחר גיל 50. סטודנטים מבוגרים רבים מעוניינים בלימודים ממוקדים, וחוסר הסחות הדעת בעניינים כמו מחסור במזומנים, קריירה, אהבות חדשות וכדומה, מאפשרים להם לא פעם להצליח אף יותר מסטודנטים אחרים.
ללמוד על מחשבים ואינטרנט בגיל הזהב
עבור רבים מקרב בני הגיל השלישי מהווים המחשב והאינטרנט תחום בלתי חדיר, שהכניסה אליו חסומה בפניהם. הפחד מפני הקדמה והטכנולוגיה החדשה הינו מרתיע מכדי מלנסות ללמוד ולשלוט בנושא. ואולם, קיימים יתרונות לא מבוטלים בשליטה והשימוש באינטרנט דווקא בגיל הזהב. כיום קיימים שפע של קורסים באמצעות הדרכה קבוצתית או אישית, המועברים במרכזים עירוניים או דרך מוסדות לימוד פרטיים. רשת האינטרנט מהווה מקור בלתי נדלה של מידע בכל תחום אפשרי, החל מחדשות דרך תרבות ופנאי וכלה בתקשורת עם מוסדות ואנשים. רשת האינטרנט חושפת את בני גיל הזהב לאפשרויות חדשות כגון תקשורת עם מוסדות ציבור לשם מידע, בקשות, שאילתות ותשלומים. שירותי הדואר האלקטרוני והרשתות החברתיות כדוגמת הפייסבוק והסקייפ מאפשרים יצירת קשר עם בני המשפחה וחברויות מכל רחבי העולם, כל זאת מבלי לצאת מן הבית ובאופן חינמי.
סדנאות תרפיה באומנות בגיל השלישי
בגיל הזהב יישנם עניינים בלתי פתורים רבים כמו חלומות שלא התגשמו וזיכרונות שצצים. זיכרונות הנעורים מעלים תחושות של געגוע וצער, וההווה אשר הופך לריקני ככל שמזדקנים. חלק מבני גיל הזהב עשויים להסתפק בטיפול קונבנציונאלי, מילולי, אך לעתים קיימים מצבים רגשיים, בהם קשה לבני הגיל הזה להיפתח. סדנאות תרפיה באומנות הינם כלי טיפולי עוצמתי, שבאמצעותו ניתן לשמר את איכות החיים והבריאות הנפשית. הטיפול באומנות מסתייע באמצעים אומנותיים כמו צילום, רישום, פיסול וציור. הכלים האומנותיים הללו מאפשרים את חשיפת העולם הפנימי דרך ההבעה החזותית. דרך האומנות קיימת אפשרות להגיע אל המצוקות הפנימיות, לפרוק רגשות, לשתף ולהתמודד עימן. ניתן לשמוע על לא מעט סיפורים של צעירים בנפשם בגילאי 70-80 אשר רוכשים תואר אקדמי, ומגלים את התשוקה להיוותר פעילים, להרחיב את הידע ולחדד את המחשבה. תוחלת החיים כיום מאפשרת לכל אחד לחוש כי פעם לא מאוחר מידי להתחיל ללמוד.