הטיפול בקשישים הנה עבודה קשה ותובענית שאינה מתאימה לכל אחד. מצד שני, עבור רבים, העבודה בטיפול בקשישים הנה המפלט היחיד מחיי עוני, והזדמנות להשתכר בתנאים יותר טובים מאלה שניתנים בארץ המוצא. למרבה הצער, התסכול הרב מידרדר לעתים לכדי אלימות כלפי הקשישים המטופלים, אשר אינם יכולים להתגונן. כיצד נגלה מקרים של אלימות ונעצור אותם לפני שיחריפו? החלטנו לרכז עבורכם מספר כללי אצבע שיעזרו לכם לעשות זאת ולהגן על יקיריכם.
1) שימו לב לסימני מצוקה בקשיש – האופן הקל ביותר לגלות אלימות נגד קשישים, הוא כאשר הם מספרים זאת בעצמם. אולם פעמים רבות הדבר אינו אפשרי, בגלל נכות, דמנציה, או גורמים חיצוניים ופנימיים אחרים. במקרים אלה, לא נותר אלא להיות ערניים ולשים לב למחוות כגון מבט מצוקה כאשר המטפל, או המטפלת, מתקרב ו/או מנסה לגעת.
חשוב לציין כי סימני מצוקה לא מעידים, בהכרח, על אלימות. יכול להיות שהקשיש/ה נמצא/ת במצוקה אחרת, ותגובות מצוקה יכולות לנבוע גם מדמנציה.
2) שימו לב לפציעות ולחבורות – (בייחוד באזורים שאינם גלויים לעין) לעת זקנה, הגוף מועד יותר לפציעות ולחבורות. סימנים וחבורות יכולים להיווצר אפילו כתוצאה מחוסר תנועה, או ממכות קלות. יחד עם זאת, ישנן פעמים בהם אלה יכולים להעיד על אלימות והתעללות. הדבר נכון במיוחד כאשר סימנים אלה מופיעים באזורים המוסתרים, בדרך כלל, על ידי בגדים. לכן, חשוב לבחון מדי פעם את גופו של הקשיש/ה, בחיפוש אחר סימני טראומה יוצאי דופן. ניתן לעשות זאת שלא בנוכחות המטפל/ת (למשל ביום חופש), או בנוכחותו/ה (למשל במסגרת עזרה, או תוך כדי שיחה). לעתים, די בכך שהגורם המטפל יידע שמישהו בעל סמכות מפקח על הנעשה כדי למנוע מראש ניסיונות מסוג זה.
3) שימו לב להתנהגות חריגה במטפל/ת – התנהגות חריגה יכולה לבוא לידי ביטוי באינספור אופנים, שרבים מהם יכולים להיראות ההיפך המוחלט מבעיה – מכיוון שכך הם נועדו להיות. כך, למשל, גם התנהגות נחמדה מדי, תקשורתית מדי ופיזית מדי יכולה להעיד על אלימות או התעללות. יש לזכור שטיפול בקשישים הוא פעמים רבות עסק תובעני וממושך. מטפל יכול לטפל באותו קשיש, ברגעיו הקשים ביותר, במשך חודשים ארוכים ואפילו שנים. חביבות מופרזת, שלא נראה כאילו ניתן להתמיד בה, עלולה להעיד בדיוק על כך: חביבות שלא מתמידים בה. היא יכולה לנבוע ממחשבה תחילה, והיא יכולה לנבוע מתוך בהלה כנה של המטפל, אשר נבהל ממעשיו ומנסה לפצות עליהם.
4) שימו לב לסימני שחיקה במטפל/ת – זה בסדר להישחק מן העבודה. זה בסדר לאבד את הסבלנות, מדי פעם. גם לנו זה קורה, גם כאשר מדובר על הורינו, בשר מבשרינו! אולם כאשר סימני השחיקה נמשכים על פני זמן רב ובאים לידי ביטוי בסבלנות קצרה, בנטייה להתפרצויות זעם קצרות ולתגובות קיצוניות, יכול מאוד להיות שישנה בעיה בהתהוות. לעתים, ערנות בשלב זה יכולה למנוע מראש את האלימות, ולאפשר סיום נעים יותר של ההעסקה.
5) עשו שימוש באמצעי מעקב – התעורר חשדכם לגבי שימוש באלימות? אל תהססו לעשות שימוש באמצעי צילום והאזנה על מנת לגלות אם חשדכם מוצדק. למותר לציין כי חל איסור להציב מצלמות וציוד האזנה והקלטה באזורים פרטיים, כגון החדר הפרטי של המטפל/ת, המקלחת, והשירותים (במידה והמטפל/ת עושה בהם שימוש אישי). ניתן כיום לרכוש ציוד מסוג זה בקלות ובזול למדי. יחד עם זאת, אם אינכם בקיאים בטכנולוגיה, או שברצונכם להשיג תוצאות מיטביות, מבלי להסתכן בעבירה על החוק, כדאי בהחלט לשקול לשכור את שירותיו של חוקר פרטי מוסמך. חוקרים פרטיים עוברים הכשרות בנושאים מסוג זה ומנוסים בהתקנה של הציוד המתאים, במקומות המתאימים ובהתאם למגבלות החוק. כמו כן, הם בקיאים באיסוף ראיות באופן שיאפשר להן להיות קבילות בבית משפט, במקרה הצורך.