במשך השנים עבדתם במקום עבודה רועש, ואט-אט איבדתם את שמיעתכם, או לקיתם בה, בשל חשיפה מתמשכת לרעש. מעוניינים לדעת כיצד לנצל את זכויותיכם בביטוח הלאומי? כל זאת בכתבה שלפניכם.
מוסכניקים, מסגרים, נגרים, חרטים, עובדי דפוס, פחחים, כבאים, עובדי מועדונים ואולמות אירועים ועוד עובדים רבים מתחומים שונים, נחשפו במשך שנים על גבי שנים לרעש מזיק במקום עבודתם, אשר פגע בשמיעתם.
לפגיעה יכולות להיות רמות שונות, והיא באה לידי ביטוי במגוון צורות: טנטון (צפצופים באוזניים), ירידה ביכולת השמיעה או אובדן שמיעה מלא, פגיעה בשיווי המשקל ועוד כהנה וכהנה, וזאת אף-על פי שמקום העבודה אמור לספק לעובד תנאים שאינם יפגעו בבריאותו, בכל דרך שהיא. כך למשל, במקומות עבודה שבהם העובדים חשופים לרעש, על המעביד לספק להם אוזניות ואטמים שיגנו עליהם, ואף לבצע בדיקות שמיעה תקופתיות.
איך לתבוע את ביטוח לאומי?
לא כל נזק שמיעתי הוא בהכרח מחלת מקצוע. לפעמים הוא נובע מחלה כלשהי, השפעת תרופות ובשל סיבות אחרות. על מנת שהוא יוכר כמחלת מקצוע, לפי התקנות של ביטוח לאומי, חייבים להוכיח את קיומם של 2 תנאים, כדלקמן:
1. ששהיתם במקום עבודה לאורך תקופה ממושכת, ותנאי הרעש הממוצע במקום עמדו על לפחות 85 דציבל.
2. החשיפה הממושכת לרעש גרמה לכם
לירידה בשמיעה בתדירויות הדיבור, לפחות ב- 20 דציבל בכל אוזן. במקרה של טנטון, עליכם להוכיח כי כושר השמיעה בתדרים הגבוהים פחת ב- 25 דציבל ומעלה בכל אוזן. יש לציין שביטוח לאומי גם בודק האם העובד התלונן על טנטון לאורך השנים שבמהלכן עבד במקום שבו נגרם לו הנזק, לכאורה.
חשוב לציין, שאם אתם סובלים מנזק שמיעתי בשל חשיפה מתמשכת לרעש מזיק, יש למהר עם הגשת התביעה, ולא לדחות אותה. ביטוח לאומי מקפיד לבדוק האם התביעה הוגשה בתוך שנה מהיום בו תועד ליקוי השמיעה ברשומה רפואית, או האם חלפה שנה מהיום שבו קבעה הוועדה הרפואית כי חלה ירידה בכושר שמיעתכם, המוקדם מבניהם. גם זה קריטריון שעליכם לעמוד בו על מנת לקבל את זכויותיכם.
מהן הזכויות שמגיעות לעובד מרגע ההכרה?
במידה וביטוח לאומי יכיר בתביעתכם, ויכריז שליקוי השמיעה שממנו אתם סובלים הוא אכן מחלת מקצוע, תהיו זכאים לזכויות המוענקות לנפגעי עבודה, לרבות דמי פגיעה וכן מענק או גמלת נכות. דמי פגיעה הם אלו שאתם זכאים להם בשל הפסד ימי עבודה, כיסוי טיפולים רפואיים, הוצאות שיקום וכדומה. לעומת זאת - מאחר ומדובר בפגיעה בלתי-הפיכה, העובד זכאי לאחוזי נכות, המקנים לו מענק או גמלה: 9% - 19% יאפשרו לכם לקבל מענק חד-פעמי, בעוד 20% ומעלה, יזכו אתכם בגמלה מדי חודש.
מה עליכם לעשות כדי לבדוק את זכאותכם?
במידה ואתם סובלים מליקוי שמיעתי כתוצאה מעבודתכם, יש לפנות לחברה העוסקת במימוש זכויות רפואיות. במסגרת זו יעריכו את מצבכם, ינחו אתכם לגבי המסמכים הרפואיים שעליכם להשיג, ואף יסבירו לכם כיצד להתנהל מול ביטוח לאומי, על מנת לנצל את זכויותיכם המרביות.
המאמר נכתב באדיבות חברת מזור, המתמחה במימוש זכויות רפואיות- ז'בוטינסקי 18, ראשון לציון. טלפון: 03-5270277