גלאוקומה הינה מחלה התוקפת את עצבי הראייה המהווה חלק מקבוצות מחלות שבכולן מתרחש תהליך של ניוון הדרגתי בתאי העצב התוך עיניים הגורמים בשלבים מתקדמים לצמצום בשדה הראייה. חשוב לציין כי בהיעדר איתור וזיהוי מוקדם של מחלת הגלאוקומה יכול להתדרדר המצב ולכן חשוב לעקוב באדיקות. הגורם העיקרי לגלאוקומה הינו לחץ תוך עיני גבוה כאשר לעתים ישנם מקרים יוצאי דופן בהם נוצרת גלאוקומה בלא לחץ תוך עיני גובה. לחץ תוך עיני נוצר כאשר נוזלי העין הטבעיים אינם מנוקזים כראוי. במקרים אלו עלולה להיווצר גלאוקומה. ריכזנו עבורכם מספר שאלות נפוצות בתחום הגלאוקומה על מנת להקל את הזיהוי ולהקדים את הטיפול בבעיה.
כיצד אוכל לזהות גלאוקומה?
אחת הבעיות העיקריות של גלאוקומה הינה בקושי בזיהויה. זו הסיבה העיקרית בגללה המחלה עלולה להתפתח בלא מענה הולם. בשלבים הראשוניים לגלאוקומה כלל לא ניתן לזהותה, כאשר רק בשלבים המתקדמים שלה החולה מתחיל לחוות צמצום בשדה הראייה שלו, עד כדי מצב של "ראיית מנהרה" כאשר התדרדרות נוספת ממצב זה עלולה להביא אף לעיוורון טוטאלי.
כמה מהר מתקדמת המחלה?
גלאוקומה הינה מחלה כרונית המתקדמת באופן איטי עד מאד. היעדר טיפול הולם ובזמן עלול להביא לתוצאות בלתי הפיכות.
האם ישנן אוכלוסיות בסיכון לחלות במחלת הגלאוקומה?
האוכלוסיות הנוטות לחלות בגלאוקומה הן אנשים בעלי נטייה ללחץ תוך עיני גבוה. בסך הכללי של האוכלוסיה ישנו שיעור של 2-3% לחלות אולם בקרב קבוצות הסיכון ישנה נטייה גדולה יותר לחלות. חשוב לציין כי גם אלו שאין להם נטייה ללחץ תוך עיני גבוה – עלולים לחלות בגלאוקומה.
האם ישנם גורמי סיכון עיקריים לחלות בגלאוקומה?
גיל מבוגר יחסית (מעל גיל 40), רקע במשפחה של גלאוקומה וקרנית דקה. אנשים מעל גיל 60 נמצאים בסיכון מוגבר במיוחד לחלות במחלה זו, אם יש במשפחה שלך היסטוריה של מחלה ואתה מרגיש שיש לך בעיניים ירידה בחדות הראייה וסימפטומים נוספים של המחלה זו כדאי מאד לגשת לבדיקה אצל רופא עיניים מומחה כדי למנוע הידרדרות נוספת של הראייה.
מהן אפשרויות הטיפול בגלאוקומה?
אין אפשרות ממשית לרפא גלאוקומה אולם ניתן להקל על המחלה ולשלוט בה. גם במהלך הטיפולים הרפואיים בגלאוקומה חייב המטופל להמשיך להגיע לביקורת ולבדיקות על מנת שהמצב לא יחמיר. ישנן כמה דרכי טיפול עיקריות בגלאוקומה: טיפול תרופתי מסייע לשלבים הראשונים של המחלה, טיפול בלייזר מיועד לשלבים מתקדמים יותר ואילו ניתוח הינו האופציה האחרונה בהיעדר כל אפשרות אחרת.
לאחר אבחון המחלה הרופא שלך ימליץ לך על דרכי טיפול שהכי טובים עבורך, בין אם ההמלצה כוללת אך ורק שימוש בטיפות עיניים ובין היא כוללת גם טיפול לייזר או אפילו ניתוח כדאי תמיד למלות את כל הוראותיו של הרופא שלך. ברוב הגדול של המקרים כאשר חולה במחלה זו אינו מתרפא מהמחלה זה קורה בגלל שהוא לא נענה להוראות הטיפוליות של הרופא כמו שצריך.
הכתבה באדיבות פורטל רפואת עיניים, כל המידע על רפואת עיניים, סימפטומים אבחנה וטיפול במחלות עיניים.