אנו נתקלים בחוות דעת משפטית, פעמים רבות בהקשר של מסמכי צוואה או במשפטים פליליים. פרופ משה קוטלר מספר קצת על האופן שבו מבצעים הערכת חוות דעת משפטית.
חוות דעת פסיכיאטרית למטרות משפטיות ניתנות על ידי פסיכיאטר מומחה לתחום המשפט, על מנת לקבל החלטה בנושא שפיותו או אי שפיותו של העומד למשפט. הפסיכיאטר צריך לערוך בדיקה לאדם העומד מולו והיא כוללת ראיון פסיכיאטרי, שאלונים שונים לבדיקת היכולות הקוגניטיביות שלו וכדומה. פרופ משה קוטלר משמש כפסיכיאטר משפטי ובין יתר עיסוקיו משמש
פרופ משה קוטלר גם כיו"ר המועצה הלאומית לבריאות הנפש וראש החוג ללימודי לפסיכיאטריה באוניברסיטת תל אביב.
בין הבדיקות שעל הפסיכיאטר לעשות ניתן למנות את הדברים הבאים:
1. לימוד ההיסטוריה האישית של האדם
2. לימוד ההיסטוריה הרפואית של האדם, ההיסטוריה התרופתית שלו
3. בדיקת ההיסטוריה הפלילית של האדם
4. ראיונות עם בני משפחתו, חבריו ועמיתיו לעבודה.
במהלך הראיונות שואל הפסיכיאטר שאלות כגון: מתי חשתם בשינוי בהתנהגות האדם? האם השינוי הוא לעיתים קרובות או בכל שעות היממה? האם השינוי משפיע על חיי היומיום שלו בעבודה, בבית? האם השינוי מסוכן לסביבה או לאדם עצמו? כיצד מתבטא השינוי והאם הוא יותר כעוס, מדוכא, מבולבל, מסתגר וכיוצא באלה? בנוסף מאבחן הפסיכיאטר גם את שפת גופו של הנבדק.
חשיבות הערכה פסיכיאטרית
חשוב לזכור כי פסיכיאטריה אינה נחשבת למדע מדוייק ולכן חייב הפסיכיאטר לקבל כמה שיותר מידע מהאדם עצמו ומהסובבים אותו, בני משפחתו, חבריו לעבודה ומכרים שונים על מנת שיוכל לתת
חוות דעת פסיכיאטרית מקצועית, ברמה הגבוהה ביותר שניתן. לאחר שיש בידי הפסיכיאטר כל המידע הנחוץ לו על מנת לגבש חוות דעת מקצועית הוא יגיש אותה לבית המשפט או שיעיד באופן אישי בזמן המשפט. חוות דעת זו יכולה לסייע רבות לשופט להחליט אודות הנאשם בכל מקרה ומקרה.
פרופ משה קוטלר משמש מזה שנים כפסיכיאטר משפטי בבתי המשפט השונים בארץ.