עם העלייה בגיל מופיע לעיתים מטרד הנחירות בזמן השינה. אם אתם מעירים את עצמכם והסובבים אתכם, אין סיבה שתמשיכו לסבול. ניתן לטפל בנחירות בכל גיל, ואף למנוע אותן.
נחירות בגיל הזהב הן תופעה נפוצה אך אין סיבה להסכים לחיות איתן. החל מניתוחי אף ועד מעבדות שינה - במאמר הבא נציג את השיטות המתקדמות לטיפול בנחירות
נחירה באה לידי ביטוי בהפקת רעש במהלך השינה והיא נוצרת כתוצאה מהיצרות דרכי האוויר בלוע ובגרון. אפשר לזהות את התופעה בדרגות חומרה שונות ובמקרים קיצוניים נלווה אליה גם דום נשימה. אלו הסיבות העיקריות להיצרות דרכי האוויר:
1. ענבל ארוך
2. חיך רפוי
3. חסימה באף
4. שקדים מוגדלים
5. לשון גדולה
6. צוואר קצר ושמן
כל הסיבות המופיעות לעיל גורמות לנחירות בכל הגילאים, אך נדמה כי אצל מבוגרים וקשישים בגיל השלישי התופעה מחמירה. מלבד הפגיעה באיכות החיים והמבוכה, נחירות עלולות לגרום דום נשימה מסוכן. מעבר לכך, אלו הנזקים שעלולים להיווצר כתוצאה מהסיבות לנחירות:
1. יתר לחץ דם
2. ירידה באחוז החמצן
3. ירידה בקצב הלב
4. עצבנות, דיכאון, עייפות וחוסר ריכוז
מעבדת שינה, ניתוחי אף ופלסטרים
במקרים של נחירות כרוניות רצוי להתייעץ עם רופא ולשקול את הטיפולים הבאים:
א. מעבדת שינה – ניתן לאבחן את חומרת הבעיה באמצעות מעבדת שינה. בדיקה של רופא אף-אוזן-גרון הכוללת תשאול ובדיקה פיזית כוללת לעיתים הפניה למעבדת שינה, בה נבדקת התנהגות הנוחר לרבות תנועות הגוף ולחץ הדם במהלך השינה.
ב. ניתוחי אף – אפשר לשקול גם
ניתוח אף לצורך התמודדות יעילה עם נחירות. הניתוחים מבוצעים על ידי אנשי מקצוע, רמת ההצלחה שלהם גבוהה מאוד ותופעות הלוואי מינימאליות עד לא קיימות.
ג. פלסטרים ומדבקות – יש גם פתרונות זמניים עבור נחירות. אחד הפתרונות הללו הוא פלסתר, אותו ניתן להדביק על האף לצורך הרחבת דרכי הנשימה ומניעת נחירות. המדבקה מרחיבה את פתחי הנחיריים וכך מקלה על מעבר אוויר אל דרכי הנשימה. המדבקות הן חד פעמיות וניתן לרכוש אותן ללא מרשם.
ד. גלי רדיו – טיפול מתקדם בנחירות כולל שימוש בגלי רדיו. בטיפול הזה מצמידים אלקטרודות לאף, לחיך או לענבל של המטופל וגם מנסים להגדיל את פתח האוויר כדי להקל על הנשימה.
יש לציין כי פנייה לטיפול בנחירות מתבצעת לעיתים קרובות על ידי בן או בת הזוג של הנוחר. הסיבה לכך היא הרעש החזק של הנחירות, שיכול לפגוע גם במי שישן ליד האדם הסובל מהתופעה.
כיצד מונעים נחירות?
מי שסובל מנחירות קלות יכול לנסות למנוע אותן. בשלב הראשון כדאי לזהות את הגורם לנחירות, לשנות את תנוחת השינה ולבדוק האם התופעה חוזרת. בשלב השני אפשר לנסות להגביה את הצוואר, להניח כרית אורטופדית בצמוד לעורף וכמובן להוריד במשקל.
לסיכום, היום אפשר ואף רצוי להתמודד עם תופעה של נחירות. חשוב להקדים תרופה למכה ולהתייעץ עם רופא לפני שבוחרים טיפול זמני או ארוך טווח.