הנה כמה מהסעיפים המסוכנים והפרטים שיש לתת להם תשומת לב מיוחדת בעת חתימה על חוזה שכירות / מכירת דירה. במאמר תמצאו טיפים גם לבעל הדירה היוצא וגם לדייר הנכנס
כאשר מגיעים לגיל מבוגר- דווקא אז מתחיל עיסוק משמעותי מאד בתחום הנדל"ן. מבוגרים רבים מוצאים את עצמם כשהם מעוניינים למכור או לקנות דירה, או לשכור או להשכיר דירה. הסיבות לכך הן שבגיל מבוגר, מצבנו האישי והמשפחתי משתנה - אנחנו רוצים לעבור אולי לדירה אחרת קטנה יותר לאחר שהילדים עזבו את הבית, או שאנו יכולים למכור/להשכיר את הנכס הישן שלנו, וכך להרוויח לא מעט כסף. לא משנה באיזה צד של המתרס אתם מוצאים את עצמכם - חשוב מאד שתדעו לאילו סעיפים בחוזים אתם צריכים לשים לב במיוחד, משום שהם עלולים לשמש כמוקשים בהמשך.
סעיפים לפי מעמדכם
- לשוכרים - אם אתם מתכוונים לשכור דירה, יש כמה סעיפים שכדאי להיזהר מהם בחוזה. כדאי לשים לב בעיקר לאחריות של המשכיר. עליכם לשים לב מה המשכיר קובע באשר לעלויות על טיפול בנזקים. האם למשל תקלה במזגן היא תחת אחריותכם או שעל המשכיר לטפל בכך? האם במידה ויש פיצוץ בצנרת הדבר צריך להיות על חשבונכם אועל חשבון המשכיר? לרוב, בכל מה שנוגע לטיפול בבעיות שצצות בבית - יתגלעו רוב המחלוקות. לכן צריך לראות שהסעיפים בחוזה שמסדירים זאת, הם ברורים לחלוטין ואי אפשר להתווכח עליהם. מעבר לכך כדאי לשים לב לאופציה של הארכת החוזה בשנה נוספת באופן אוטומטי, אם אתם מעוניינים בכך.
- למשכירים - במידה ואתם מנסחים חוזה שכירות לנכס שאתם משכירים, כדאי לשים לב בעיקר לסעיפים של התשלום. חשוב לראות שלא יהיו פערים, כדי שהשוכרים לא ינסו לנצל זאת. יש להגדיר במדויק מתי התשלום יעבור אליכם ועד איזה מועד. כמו כן יש להגדיר מה קורה במצב שבו התשלומים לא עוברים אליכם ובאילו תנאים מותר לכם להפעיל את העירבון שקיבלתם. שימו לב שעליכם לדרוש בחוזה שאת העירבון תקבלו מלכתחילה דרך צ'ק שיהיה בבעלותכם, ולא שתהיה הבטחה לערבות עתידית - שכן מדובר כמובן במוקש ידוע.
- לקונים - מבקשים לקנות דירה חדשה? שימו לב בעיקר לחתימה על המסמך של זיכרון דברים. יש שחושבים שזהו מסמך כללי שמבטא התעניינות. בפועל - זהו חוזה לכל דבר, שאמור להבטיח את העובדה שאתם תקנו את הנכס בסופו שלדבר. לכן, אם הנכס רק מעניין אתכם אך עדיין לא בחרתם בו באופן סופי - אל תחתמו על זיכרון דברים! כמו כן, ראו שפריסת התשלומים שמתוארת בחוזה, תואמת לתנאי נטילת המשכנתא שלכם.
- למוכרים - אם אתם מוכרים את הבית, שימו לב בעיקר לסעיפים של תאריכי העברת הבעלות. יש לוודא שברור מתי הקונה נכנס לבית, מתי הוא מקבל את המפתח וכיו"ב - ולראות שהדבר כפוף כמובן לזמני העברת התשלומים אליכם.
למנוע תמיד בעיות בעתיד
אפשר לסכם ולומר, שלא משנה מאיזה צד אתם מגיעים לחוזה, והאם מדובר על חוזה שכירות או חוזה קניה. הדבר החשוב ביותר הוא לוודא תמיד שכל הסעיפים בחוזה יהיו ברורים ומובנים לשני הצדדים באופן מלא.