אצל אנשים בעלי ראייה תקינה, קרני האור נכנסות לקרנית בחלקה הקדמי של העין ומתמקדות בנקודה אחת על הרשתית בחלקה האחורי של העין. ברגע שהקרניים פוגעות ברשתית, האור מומר לאותות שעוברים למוח לעיבוד התמונה.
בעיות במיקוד קרני האור על הרשתית
יש מקרים שבהם הקרנית לא ממקדת את האור בדיוק על הרשתית בגלל בעיה בשבירה. עדשות מגע חודשיות או אחרות נותנות מענה לבעיות שכאלה על ידי כך שהן מכופפות את קרני האור ושוברות אותן כך שיתמקדו בצורה הנכונה על גבי הרשתית. הצורה של עדשת המגע תלויה בסוג בעיית הראייה שהיא צריכה לתקן. המידה שבה העדשה שוברת את האור באה לידי ביטוי ב-diopters (יחידות למדידת עוצמת השבירה של קרני האור על פני העדשה). ככול שהדיופטר גבוה יותר כך עדשות המגע חזקות יותר.
פרסביופיה – Presbyopia – רוחק ראיה בעקבות זקנה
במצב של פרסביופיה העין מאבדת את יכולתה להתאים את התמקדות הראייה מרחוק לקרוב. זה מתרחש לעתים קרובות כשאנשים מתבגרים. כיוון שבעיית פרסביופיה דורשת תיקון גם של הראייה לקרוב וגם של הראייה למרחק, לא מעט אנשים עם שגיאת ראייה שכזו מעדיפים להשתמש בעדשות דו מוקדיות או עדשות מולטיפוקליות.
למרות שיותר ויותר אנשים מעדיפים להשתמש בעדשות מגע כדי לתקן את הראייה שלהם, עדיין אוכלוסיית הגיל השלישי שסובלת מזוקן ראייה, נוטה להשתמש פחות בפתרון זה ומעדיפה את המשקפיים המסורתיים.
יש כמה גורמים שהאופטומטריסט צריך לקחת בחשבון כשהוא שוקל שימוש בעדשות מגע במקרים של פרסביופיה:
- כשבוחנים התאמת עדשות מגע לבני הגיל השלישי צריך לבדוק את שכבת הדמעות. זאת משום שככול שהאדם מתבגר, חלה אצלו ירידה בכמות של שכבת הדמעות.
- כדי שעדשות המגע אכן יתאימו לאדם המבוגר צריכים להתקיים כמה תנאים שקשורים למצב הבריאותי של העינית, לצורך בתיקון מוחלט של הראייה ועוד.
עדשות concentric biofocal – עדשות דו מוקדיות אלה מתקנות את בעיות הראיה מקרוב במעגל הפנימי שבמרכז העדשה, ואת תיקון הראייה למרחק במעגל החיצוני של העדשות (לחילופין, תיקון הראייה למרחק יכול להיות ממוקם במרכז העדשות ותיקון הראייה לקרוב במעגל החיצוני שלהן).
עדשות translating – עדשות שמחקות משקפיים ביי-פוקליות. העדשה מחולקת לשניים כאשר תיקון הראייה למרחק נמצא בחלק העליון של העדשה ותיקון הראייה לקרוב נמצא בתחתית העדשה.
עדשות aspheric – עדשות אלה מציבות את שני התיקונים, ראייה למרחק וראייה לקרוב, בסמוך למרכז העדשה.
Monovision – יש אנשים עם פרסביופיה שייתכן ויזדקקו לטכניקה שנקראת monovision. טכניקה זו משתמשת בעין הדומיננטית לראייה למרחק, ובעין השנייה לראייה לקרוב. כול עין מצוידת בעדשה שונה, שמתאימה לתיקון הראייה הנדרש.
שילוב של משקפי קריאה ועדשות מגע חד מוקדיות
– פתרון שמשלב שימוש במשקפי קריאה יחד עם עדשות חד מוקדיות מתאים לתיקון ראייה לקרוב ולמרחק ומספק גם התאמה נוחה וקלה וגם חיסכון בהוצאה הכספית. מטופל מבוגר, שכבר משתמש בעדשות מגע בשעה שהראייה שלו מאובחנת כהתחלה של זוקן ראייה, יכול להמשיך ולהשתמש בעדשות המגע לתיקון הראייה למרחק ולהרכיב משקפיים לקריאה, בנוסף לעדשות. פתרון זה מצריך להרכיב ולהוריד את המשקפיים בתדירות גבוהה כדי לבצע משימות מקרוב והוא לא תמיד נוח. לכן, אפשרות זו פופולרית פחות לעומת האפשרות להשתמש בעדשות מגע דו מוקדיות או רב מוקדיות.