סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בארץ- מעל שלושת אלפים מקרים מאובחנים מדי שנה. הסיכון לחלות במחלה עולה ככל שהגיל עולה, כאשר יותר מ-80% מהמקרים מאובחנים בקרב האוכלוסייה המבוגרת (בני שישים ומעלה).
טיפול בסרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בארץ- מעל שלושת אלפים מקרים מאובחנים מדי שנה. הסיכון לחלות במחלה עולה ככל שהגיל עולה, כאשר יותר מ-80% מהמקרים מאובחנים בקרב האוכלוסייה המבוגרת (בני שישים ומעלה).
הסיבות להתפתחות הגידול הסרטני אינן ידועות, עם זאת נמצא קשר בין סרטן המעי הגס ובין אורח החיים שלנו: תזונה עתירה בשומנים וחלבונים מהחי, מחסור בפעילות גופנית ועישון סיגריות. אימוץ אורח חיים בריא -תזונה צמחונית ועיסוק קבוע בפעילות גופנית, תסייע במניעת המחלה. התסמינים של סרטן במעי הגס כוללים כאבי בטן, אנמיה, דם בצואה, ירידה במשקל, שלשלולים או עצירות שנמשכים לאורך זמן. עם הופעת סימנים אלו או חלקם, חשוב לפנות בהקדם לרופא משפחה. כמו כן, בגיל מבוגר מומלץ לעבור בדיקות רפואיות שגרתיות גם מבלי שמופיעים תסמינים מדאיגים. אבחון המחלה בשלבים המוקדמים שלה מגדילה את סיכויי הריפוי (כ-90% ריפוי בשלב מוקדם).
קביעת תכנית טיפולית
הבחירה על תכנית הטיפול נעשית ע"י המטופל יחד עם הצוות הרפואי, שכולל אונקולוג, רופא מנתח המתמחה בסרטן המעי הגס, תזונאי, פסיכולוג ועוד. בקבלת ההחלטה לגבי הטיפול המתאים נלקחים בחשבון מספר גורמים: דרגת הסרטן (דרגה 0-4 , נקבעת בהתאם לשלם התקדמות המחלה והתפשטות הגידול), מיקום הגידול, גיל המטופל ומצב בריאותו הכללי, היתרונות של כל סוג טיפול והסיכונים הכרוכים בו. לעיתים לצוות המטפל תהיה המלצה ברורה ולעיתים המטופל יתבקש לבחור בין כמה דרכי טיפול מוצעות. בכל מקרה, הטיפול לא יתבצע לפני שהמטופל חתם על טופס הסכמה. לפני החתימה, וודאו שאתם מבינים את היתרונות והחסרונות של כל טיפול , את ההשלכות והכיסונים. במידה ותחושו צורך, ניתן לפנות לקבלת חוות דעת שנייה, היות ולעיתים אין הסכמה בין המומחים השונים בנוגע לסוג הטיפול המומלץ.
בחירת הטיפול בהתאם לדרגת הגידול הסרטני
בשלב מוקדם של המחלה (דרגה
0-1 )
הטיפול בסרטן המעי הגס יהיה במרבית המקרים ניתוח להסרה של הגידול. יתכן גם שבמקום הניתוח תהיה המלצה על טיפול כימותרפי או טיפול באמצעות קרינה. במקרה שהגידול חדר דרך המעי הגס (דרגה
1-2 ) יהיה צורך להסיר בניתוח את החלק הנגוע של המעי וכמו כן להסיר בלוטות לימפה שבאזור. במידה והגידול התפשט לאיברים נוספים או קיים חשד כי הגידול יחזור, יהיה צורך בטיפולים משלימים לניתוח- כימותרפיה או הקרנות. ככל שהמחלה בשלב יותר מתקדם, כלומר הגידול התפשט ליותר איברים (דרגה
3-4 ), כך גדלה הסבירות שהניתוח יצטרך להיות מלווה גם בטיפולים כימותרפיים. הטיפול הכימותרפי שנחשב כיום ליעיל ביותר הוא באמצעות תרופה בשם "פלאורו-אורציל".
התמודדות עם המחלה
גילוי מחלת הסרטן מלווה לרוב במצוקה רגשית קשה. בעיקר כאשר המחלה מתגלה בגיל מבוגר, ישנה נטייה לתגובות כגון דיכאון וחרדה. לכן חשוב לקבל תמיכה ולתת מקום לפחדים שעולים- פחד משינויים גופניים, מכאב, משינויים בשגרת החיים או פחד ממוות. תמיכה רגשית ניתן לקבל ממטפלים (פסיכולוגים, מלווים רוחניים ועוד), מקבוצות תמיכה לחולי סרטן וגם מהאנשים הקרובים אליכם- חברים ובני משפחה. היכולת שלכם לחשוב בצורה חיובית ולהיאחז בתקווה תשפיע על תהליך הריפוי. חולי סרטן רבים משתפים שהמחלה שינתה את ההסתכלות שלהם על החיים ואת סדרי העדיפויות. למעשה אתם מקבלים הזדמנות ללמוד להעריך את החיים מחדש, להחליט מה באמת חשוב לכם וכיצד אתם רוצים לחיות את החיים שלכם. כך המחלה יכולה להפוך להזדמנות לצמיחה והתפתחות.