בגיל מבוגר, כחלק מהשינויים שהגוף עובר - יש תופעה מוגברת יותר של מחלות שיניים ושל נשירת שיניים. אין זה נדיר שאנשים בעשור השמיני והתשיעי לחייהם, זקוקים ליותר ויותר טיפולי שיניים, אך לאדם הקשיש אין בהכרח את מלוא הסכום לשלם עבור הטיפול. אז מה עושים במקרה כזה? מי יכול לספק תמיכה ועזרה? הנה כמה דברים שחשוב מאד לדעת על אפיקי השירות האפשריים:
קבלו עזרה מהרשויות המקומיות
אחת הבעיות בנושא כיום היא שבניגוד למקרים אחרים, המדינה מושכת את ידיה מהנושא של טיפולי שיניים לקשישים, והיא איננה מספקת שום תמיכה כספית בנושא. אז מה עושה אדם קשיש שזקוק לטיפולי שיניים? רצוי מאד שהוא או בני משפחתו יפנו למחלקה לעזרה סוציאלית ברשות המקומית הרלוונטית (זו שבה הקשיש מתגורר - בדירתו או בתוך בית אבות). ברשויות המקומיות יש לרוב רגישות לנושא, והעובדים הסוציאליים ינסו לבחון את האפשרות לסיוע במימון של הטיפולים השונים.
מרפאות אשל
יש מרפאות אשר שייכות לעמותת אשל שאותן מפעיל ארגון הג'וינט. אלו הן מרפאות שיניים מיוחדות אשר פועלות בתעריפים נמוכים יותר, במטרה ספציפית לעזור לאוכלוסיית הקשישים בישראל. לעיתים קרובות המרפאות הללו נמצאות אף בסמוך אל בית אבות כזה או אחר, אך לעיתים הן גם חלק ממרכזים רפואיים שונים. אם ישנה מרפאת אשל ביישוב שבו הקשיש מתגורר, הוא לרוב יופנה לשם - שם הוא גם יוכל לקבל טיפול שמלכתחילה התעריף שלו הוא מופחת, מה גם שלמרפאות הללו יש לרוב הסדרי מימון עם הרשויות המקומיות שיוכלו לממן לקשיש לפחות חלק מהטיפול הנדרש.
ואם אין מרפאת אשל במקום?
לא בכל ישוב בארץ יש בהכרח מרפאת אשל, ולעיתים הקשיש אף עלול להתקשות לצאת מהבית שלו או מתוך
בית אבות שבו הוא מתגורר. במקרים כאלה, כמובן שהפתרון הוא לפנות למרפאות השיניים הפרטיות. יש לזכור שגם שם - יש מנגנון פיקוח מחירים שהמדינה מנהיגה, אם כי המחיר עדיין יכול להיות גבוה מאד. גם במקרים הללו העובדים הסוציאליים מנסים לפנות דרך העיריה, ויש אפשרות למימון חלקי של הטיפול.
מתי מקבלים את המימון?
שימו לב, קבלת המימון עבור טיפולי השיניים מותנית בכך שמדובר בטיפול חשוב וחיוני עבור הקשיש. למשל - השתלת שיניים, התקנה של שיניים תותבות, טיפול במחלות חניכיים, וכיו"ב. באופן טבעי, לרוב המימון לטיפול לא יהיה לטובת אסתטיקה השן או אורתודנטיה כמו יישור השן, הלבנת השן, וכיו"ב.
למצות את כל האפיקים שיש לכם
אם כן, נכון שלעיתים התהליך נראה מהצד מעט מורכב - אבל תמיד תוכל להיות לכם אוזן קשבת. חשוב מאד לפנות לעובד הסוציאלי הרלוונטי ברשות המקומית שבה אתם גרים - והוא יוכל לעזור לכם למצות את זכויותיכם.