דיירי בתי אבות יכולים לנצל את היתרונות של אבן שמוט על מנת לאפות פיצות, פוקצ'ות ומאכלים מיוחדים נוספים. במאמר הבא נסביר איך עושים זאת ונביא את כללי הזהירות העיקריים
אבני שמוט מיוצרות באיטליה והן מזוהות עם שורה ארוכה של מאכלים מקומיים מארץ המגף. האבן הופכת את התנור הביתי לטאבון, על ידי הגברת עוצמת הטמפרטורות וקרינה של החום לתוך הבצק הנאפה. בעזרת האבן ניתן להעניק לבצק פריכות מבחוץ ורכות מבפנים. האבן מתאימה כמעט לכל סוגי התנורים ולכן היא מיועדת גם לקשישים ומבוגרים בבתי דיור מוגן.
הנה כמה טיפים חשובים שבהם ניתן להיעזר על מנת לנצל את יתרונות האבן בדיור מוגן:
- בחרו אבן שמורכבת מחומר קרמי - האבן אמורה להיות עמידה בחום של עד 1,400 מעלות צלזיוס. אבן שמוט חייבת להיות גדולה וכבדה, עשויה מחומר קרמי ומיוצרת מסיליקה ואלומינה או אלומינה וברזל. אפשר לבדוק מאיזה חומר עשויה האבן לפני שרוכשים אותה.
- הניחו את האבן בתחתית התנור - הדרך הנכונה לאפות עם האבן היא להניח אותה בתחתית התנור. יש לעשות זאת על רשת-תנור צמודה לתחתית, או ישירות על התחתית של התנור. לאחר מכן מחממים את התנור לחום של 300-350 מעלות וממתינים בערך שעה.
- השתמשו בכפפות ייעודיות - זכרו שהאבן מעלה את חום התנור למאות מעלות ולכן מסוכן להתקרב אליה ללא אמצעי מגן. השתמשו בכפפות על מנת להוציא ולהכניס את המאפים. הרחיקו קרובי משפחה או נכדים שבאים לבקר אתכם, והשתמשו בתנור רק על פי ההוראות המקובלות בבתי אבות. רצוי גם להיעזר בכף לפיצה בעלת מוט ארוך וכך להכניס ולהוציא את המאפים מבלי להתקרב לתנור עצמו.
- רדדו את הבצק על נייר אפייה מקומח - זהו טיפ שקשור להחלקת הפיצה לתנור הלוהט ולאו דווקא לאבן עצמה, אך הוא יכול לסייע למי שעושה את צעדיו הראשונים בתחום האפייה. כדאי לרדד את הבצק על גבי נייר אפייה מקומח ולאחר מכן להחליק אותו בקלילות לתוך התנור. למרות שנייר האפייה אינו עמיד בחום כל כך גבוה, הוא צפוי רק להשחים בתנור ולא לפגוע בטעם המבוקש.
תחזוקה וניקיון של האבן
השימוש באבן שמוט לצרכי אפייה יכול להתבצע לעיתים קרובות. מצד שני, חשוב לשמור גם על כללי התחזוקה והניקיון. עם סיום האפייה יש לכבות לחלוטין את התנור ולהמתין שהאבן תתקרר. זה לוקח בערך שעתיים אולם יש סוגי אפייה קצרים יותר.
כשהאבן קרה לחלוטין ניתן כבר לנקות אותה. רוב היבואנים ממליצים על שימוש במים בלבד כדי לנקות את האבן ואוסרים על חומרי ניקוי. טיפ נוסף הוא להשתמש בספוגית או מברשת גסה. כך ניתן להסיר את הכתמים שנוצרו אחרי האפייה ולהכין את האבן.