בני גיל הזהב זכאים במקרים מסוימים להשתתפות במימון פינוי באמבולנסים של מד"א או באמבולנסים פרטיים. במאמר הבא נסביר את עיקרי החוק ונבין כיצד מוגדרים מצבי חירום
משרד הבריאות בישראל קובע כי במצבים רפואיים שונים, בני גיל הזהב שנזקקים לפינוי באמצעות אמבולנס רגיל או ניידת טיפול נמרץ זכאים להשתתפות חלקית או מלאה. המימון מתבצע בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי והוא מסייע למבוגרים וקשישים שנמצאים במוסדות דיור מוגן. יחד עם זאת, החוק מפרט מהם אותם מצבים ומה גובה ההשתתפות בכל אחד מהם:
א. אשפוז בבית חולים - מבוגר שמפונה מדיור מוגן לאשפוז בבית חולים זכאי למימון מלא של ההעברה. המימון מתבצע על ידי קופת החולים של המבוטח. יש לציין כי מימון מלא בעת העברה לאשפוז בבית חולים כללי תקף גם באמבולנס רגיל וגם בניידת טיפול נמרץ.
ב. פינוי ללא אשפוז - במקרים שבהם מבוטח מפונה באמצעות ניידת טיפול נמרץ אך הוא לא מאושפז בבית החולים, המימון על ידי קופת החולים יהיה בגובה של 50% בלבד. במקרה שהקשיש מפונה באמצעות אמבולנס פרטי והוא לא מאושפז, לא תהיה שום סוג של השתתפות בעלות הסופית של ההעברה.
ג. העברה ממוסד סיעודי - בתי אבות שמוגדרים בתור מוסדות סיעודיים מקבלים יחס שונה מבחינת חוק הבריאות הממלכתי. ראשית, העברת אדם שכבר מאושפז במוסד סיעודי ומקבל סיוע במימון האשפוז ממשרד הבריאות תהיה על חשבון המוסד. שנית, המימון הוא בין היתר בהתאם להסדרים החלים בין משרד הבריאות לבין המוסדות הסיעודיים. אפשר לבדוק את ההסדרים הללו מול נציגי בתי האבות או בפנייה לרשויות.
כיצד מקבלים את ההשתתפות העצמית ומה עוד כדאי לדעת על הפינוי?
פינוי באמבולנס פרטי מדיור מוגן הוא נושא מורכב שכולל בתוכו שורה ארוכה של הגבלות. יש לציין כי בעוד תעריפי הנסיעה באמבולנסים של מגן דוד אדום מפורסמים באתר, מחירי אמבולנסים פרטיים נחשבים גמישים יותר. לבני גיל הזהב לא תמיד יש את הפנאי לברר על הפרשי מחירים בין חברות שונות שמספקות שירותי פינוי באמבולנס פרטי. את הדגש כדאי לשים על חברה מנוסה שמכירה את התחום ומעסיקה צוות מיומן לעזרה ראשונה.
מבוטח בגיל הזהב שפונה באמבולנס ועומד בתנאים המופיעים לעיל צריך לפנות בהקדם למרפאת קופת החולים. עליו להציג דוח פינוי וחשבון ולהסדיר את התשלום לפי כללי הקופה. במקביל, מומלץ לנצל את ההשתפות על מנת לברר מול המרפאה על זכאות להשתתפות מיוחדת. זו זכאות שמצטרפת לכללים הבסיסיים של משרד הבריאות והיא מהווה חלק מהפריבילגיות של מבוטחי קופות החולים. זכאות נוספת יכולה גם להיות במסגרת הביטוח המשלים והפרטי של הקופה. מבוטח שלא מסדיר את התשלום בתוך 60 יום ממועד הפינוי יהיה מחויב לשלם בעצמו את הסכום.