גמלת הסיעוד מהמוסד לביטוח לאומי הניתנת לאוכלוסייה הקשישה בישראל טמונה במסגרת חוק שחוקק בשנת 1988 - חוק הסיעוד למען קשישים סיעודיים ובני משפחותיהם. מטרתו של החוק הוא להביא את הקשישים להמשיך ולגור בבתיהם ובמסגרת הקהילה אותה הם מכירים ורגילים וזאת תוך כדי קבלת כל השירותים הנלווים אשר מסייעים להם בתפקוד היומיומי. במסגרת אותו חוק כל קשיש העומד בתנאי הזכאות יוכל בעצם לקבל את כל שירותי הסיעוד והטיפול אותם הוא צריך.
תנאי הזכאות – גמלת סיעוד
קשיש המעוניין לקבל את גמלת הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי יש ועליו לעמוד בקריטריונים הבאים:
• להיות אזרח ישראל שהגיע לגיל פרישה.
• עמידה במבחן ההכנסות – עבור יחיד שהכנסתו עד 9,464 ₪ - יקבל גמלת סיעוד מלאה; הכנסה של 9,464 ₪ עד 14,196 ₪ - יקבל 50% מגמלת הסיעוד. זוג קשישים שלו הכנסה עד 14,196 ₪ יקבל גמלת סיעוד מלאה; אלו בעלי הכנסה של 14,196 ₪ ועד 21,294 ₪ יקבלו כ-50% מגמלת הסיעוד.
• על הקשיש להיות מוגדר כקשיש סיעודי ואין הוא מסוגל לבצע לבדופעולות כמו ניידות בתוך הבית, אכילה, רחצה, הלבשה, היגיינה ועוד.
• הקשיש אינו מקבל קצבת שירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי למול נכות מסוימת או כל גמלה לטיפול אישי כלשהי מאוצר המדינה במסגרת
תביעת נכות מול הביטוח הלאומי.
• על הקשיש לגור בביתו הפרטי. קשישים הגרים בבית אבות אינם זכאים לגמלת סיעוד.
אופן הגשת הבקשה לגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי
עבור הגשת בקשה לגמלת סיעוד יש למלא טופס ייעודי לכך. לטופס הבקשה יש לצרף צילום תעודת הזהות של הקשיש, אישורי הכנסה, סיכום מידע רפואי המעיד ומתאר את מצבו הרפואי והתפקודי של הקשיש.
מבחן תלות
עם הגשת הבקשה למוסד לביטוח לאומי ולאחר בדיקת הנתונים במסגרתם נשלח אל ביתו של הקשיש בוחן מטעם המוסד לביטוח לאומי בעבור מבחן תלות. במסגרת מבחן התלות נבחנת יכולתו במסוגלות ביצוע של פעולות יומיומיות שונות מאלו שאמורות להיות קלות עבורו ועד אלו המורכבות יותר. הבוחן בודק במבחן זה אילו מפעולות יש ונדרשת עזרה של אדם נוסף. בהתאם לסך ביצועיו של הקשיש ניתן ציון סופי. ציון מינימלי מזכה את הקשיש בגמלת הסיעוד וככל שהציון גבוה יותר כך יזכה הקשיש ליותר שעות סיעוד בכל שבוע בביתו.
השירותים המוענקים לקשיש במסגרת גמלת הסיעוד
במסגרת זכאותו של הקשיש לגמלת סיעוד זכאי הוא למספר שירותים:
• הגעה של מטפלים סיעודיים לביתו על מנת לסייע לו בפעולות אותם אינו מסוגל לבצע לבדו. מספר השעות המרבי להגעת מטפלים סיעודיים בשבוע עומד על 18 שעות וזאת כשמדובר על קשישים בעלי חוסר יכולת תפקוד קשה.
• אפשרות המרת חלק משעות הסיעוד בהגעה אל מרכז יום לקשיש. שם זוכה הקשיש לשעות העשרה, פעילויות חברתיות, ארוחות חמות ועזרה נוספת לה הוא זקוק.
• אספקה של טיטולים ושירותי כביסה. אלו מותנים באישור ועדת חוק סיעוד הקיימת במסגרת לשכות הרווחה העירוניות.
• התקנת משדר מצוקה בביתו של הקשיש המאפשר לו להזעיק עזרה בעת הצורך בצורה יעילה ומהירה. הדבר מעניק ביטחון ושקט נפשי רב לקשיש עצמו ולבני משפחתו ונמצא כמובן יעיל במקרים דחופים.