רישום פלילי הוא רישום שמאוד פוגע בחיי היום יום: הוא גורם לסטיגמה שלילית על אותו אדם, הוא גורם לכך שאנשים לא יוכלו להתקבל לעבודות מסוימות וליישובים מסוימים ולא יוכלו לבצע מהלכים שונים בחיים כגון אימוץ ילדים. האם אפשר למחוק רישום פלילי בגיל מבוגר כדי שלא יהיו לו השלכות על החיים? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהו רישום פלילי?
רישום פלילי הוא תיעוד של מעשה פלילי שביצע אדם במחשבי המשטרה ובמחשבי כל מוסדות המדינה. מעשה פלילי הוא מעשה שעובר על אחד או יותר מחוקי המדינה, לרבות רצח, גניבה, ונדליזם ועוד. תיעוד במחשבי הרשויות גורם לכך שכמעט בכל מקום שאליו יגיע אותו אדם יוכלו להסתכל במחשב ולדעת שהוא עבר עבירה פלילית, מה שיכול, כמובן, להשפיע מאוד על היחס אליו ולמנוע ממנו לעשות דברים שהוא היה רוצה.
לכמה זמן תקף רישום פלילי?
להרשעה פלילית מוגדרות שתי תקופות:
• תקופת התיישנות – תקופה מסוימת שלאחריה ניתן לבצע
מחיקת רישום פלילי מחלק מהמקומות, כך שרק מוסדות וגופים מסוימים המוגדרים בחוק יוכלו לדעת שאדם מסוים ביצע עבירה.
• תקופת מחיקה – לאחר שחולפות 10 שנים ממועד ההתיישנות של ההרשעה, מתבצעת מחיקת רישום פלילי באופן גורף. אמנם, ההרשעה אינה נמחקת ממאגר המידע של ההרשעות כולן, אולם רק מספר מאוד מצומצם של גורמים יוכלו לקבל עליה מידע. במקרים של עבירות פליליות קלות יוגדר זמן קצר יותר של תקופת התיישנות שלאחריה ניתן יהיה לבצע מחיקה שלהן, ולעומת זאת, במקרים חמורים במיוחד כמו עבירות שדינן עונש מוות – לא תחול עליהן התיישנות ולא יהיה ניתן למחוק אותן לעד.
חשוב לדעת, כי על אדם לא חלה חובה לדווח לאף גוף על הרשעה פלילית שהתיישנה או נמחקה, אלא אם מדובר באחד הגופים הרשאים לקבל את המידע.
האם יש דרכים נוספות למחיקת רישום פלילי?
יש עוד דרך למחיקת רישום פלילי, והיא פנייה אל משטרת ישראל בבקשה למחוק את הרישום או אל פרקליטות המדינה בבקשה לסגור את התיק – אם ניתן להוכיח שינוי בעילה. במקרים כאלה כדאי מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בתחום של מחיקת רישום פלילי בגיל המבוגר, ולפעול על פי הנחיותיו. עורך דין כזה יסייע ללקוח לאסוף את כל המסמכים הנדרשים עבור הליך כזה ויפעל למען סגירת התיק. במקרים בהם הבקשה נדחית – ניתן לפנות לבית הדין הגבוה לצדק (בג"צ) ולפעול למען מחיקת רישום פלילי.