כאשר מתאימים איבר מלאכותי לבני הגיל השלישי, בעיקר אם המטופל אינו רגיל לשימוש בפרוטזה חשוב לזכור שבגילאים אלו קשה במיוחד להתרגל לדברים חדשים. במאמר הבא נציג טיפים שיכולו להקל על תהליך ההתאמה.
מהן פרוטזות?
פרוטזות הינן איברים תותבים, קוסמטיים או פונקציונליים, אשר תופסים את מקומם של איברים חסרים בגוף. פרוטזה קוסמטית הינה תותבת שתופסת את מקום האיבר החסר בגוף לצורך אסתטי בלבד, ללא יכולת תפקודית. פרוטזה פונקציונלית תופסת את מקום האיבר בגוף ובעלת יכולת תפקודית מלאה או חלקית הדומה לפעולת האיבר המקורי. התותבות הנפוצות ביותר הן הגפיים (רגליים וידיים).
אילו סוגי פרוטזות קיימות?
ישנם סוגים רבים של תותבות, המותאמות באופן אישי לכל אחד. במקרה של קטועי רגליים, ישנם סוגים שונים של קטיעות, קטיעות כף רגל בעקבות פציעה או סכרת (נפוצות יותר בגיל השלישי), קטיעת שוק מתחת לברך, מעל הברך, וקטיעות מלאות במפרק הירך. אם כן, ישנה פרוטזה מתאימה לכל סוג קטיעה. גם בידיים קיימות תותבות מסוגים שונים. כלל האיברים המלאכותיים מותאמים גם באופן אישי לכל אחד כך שכל אדם יקבל את הפרוטזה המתאימה לו ביותר.
כיצד מתאימים את איברים מלאכותיים לגוף?
התאמת פרוטזות נעשית לרוב על ידי מכוני ציוד אורתופדיים המתמחים בתחום. ההתאמה נעשית על ידי מדידה של הגדם ואורך התותבת הרצויה, והתאמתה לדרישות הלקוח. כמו כן, נעשית התאמה תפקודית אשר תאפשר ללקוח לחזור לשגרת חיים תקינה באופן יחסי. למשל, ישנן
פרוטזות מיוחדות לאצנים, ובאותה מידה, ישנן תותבות מיוחדות לבני הגיל השלישי אשר מקלות את השימוש בהן ומתאימות לצרכיו האישיים של כל אחד. כאשר מתאימים איברים מלאכותיים לבני הגיל השלישי חשוב לשים דגש רב על איזון שיווי משקל והתאמת התנועה.
כיצד ניתן לשמור על תנועה בשימוש בפרוטזות?
כזכור, תותבות מותאמות באופן אישי לכל אדם. לכן התאמת הפונקציונליות של הפרוטזה תיעשה גם היא (במידת האפשר) לפי דרישות הלקוח. יעילות פונקציונליות של האיבר משתנה לפי מרחקו ממרכז הגוף. פרוטזה של כף הרגל למשל תהיה בעלת התנועה הכי יעילה והכי דומה לתנועה המקורית של האיבר הקטוע. תותבת מלאה של רגל ממפרק הירך תהיה אם כן הכי פחות יעילה, במיוחד מאחר וישנם שלושה מפרקים מלאכותיים עיקריים אשר היא מכילה (מפרק הירך, ברך, ומפרק כף הרגל).
מהם הדגשים העיקריים להתאמת תותבת בגיל הזהב?
תותבות הן לא חלק אורגני מהגוף ולכל אחד קשה להתרגל לשימוש בהן. כאשר מדובר בגיל השלישי חשוב במיוחד להתאים את האיבר המלאכותי בצורה מיטבית שיהיה נוח לשימוש ולא יקשה על המטופל. במקרה של פרוטזות רגליים חשוב לוודא יציבה נכונה ושמירה על שיווי משקל בכדי לא להזיק למטופל יותר ובכדי לאפשר לו מהלך חיים תקין.
חשוב לוודא שהתהליך מתבצע בצורה מקצועית
כאשר מזמינים פרוטזות, בין אם בפעם הראשונה, או בין אם מדובר בהחלפה של פרוטזה קיימת, חשוב לפנות לאנשי מקצוע שיעשו את העבודה הטובה ביותר. במיוחד בגיל השלישי חשוב שההתאמה תתבצע בצורה הטובה והמקצועית ביותר, כי מטרת הפרוטזה היא לשפר איכות חיים ולא לפגוע בה, והתאמה לא נכונה של פרוטזה יכולה לפגוע קשות.