קטרקט או ירוד בעברית היא תופעה בה עדשת העין נעכרת עקב ספיחת נוזלים מגלגל העין. מחלה זו גורמת לירידה באיכות הראייה (טשטוש), סנוור מאורות חזקים, וראיית לילה ירודה. הטיפול היחידי לקטרקט כיום הוא ניתוח.
כיצד מתבצע ניתוח קטרקט?
ניתוח קטרקט הוא ניתוח המתבצע תחת הרדמה מקומית בלבד. במהלך הניתוח מוחלפת עדשת העין בעדשה תותבת מלאכותית בצבע שקוף. הניתוח מחייב ביצוע פעולות כירורגיות מורכבות יחסית ואינו אפשרי לביצוע באמצעות טכנולוגיית לייזר בלבד, בניגוד לניתוחי עיניים רבים אחרים. במהלך הניתוח, הרופא המנתח צריך לחתוך מסביב לעדשה, להוציא אותה, ולהכניס את העדשה המלאכותית במקומה. תהליך זה דורש תפרים אשר עשויים לגרום לצילינדר בעין לאחר הניתוח. כמו כן, ישנו ניתוח שאינו מצריך תפרים, בו מבצעים חתך קטן יותר אשר דרכו מוציאים את עדשת העין הטבעית ולאחר מכן מכניסים את העדשה המלאכותית. עם זאת, סוג הניתוח נקבע לפי מצב העין ולא כל אחד יכול לעבור את הסוג השני שאינו מצריך תפרים. אם כך, ניתוח קטרקט הינו ניתוח מסובך שיכול לגרום לנזק במצבים של רשלנות רפואית בניתוח.
אילו נזקים יכולים להיגרם כתוצא מניתוח קטרקט?
- זיהומים – אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר בכל ניתוח, בכל חלק בגוף, הוא זיהומים. זיהומים לרוב מתפתחים עקב רשלנות רפואית בניתוח, במצבים בהם הציוד הרפואי אינו עוקר וחוטא כראוי, הרופא לא שטף ידיים ולבש ציוד מגן כדרוש, ומקרים דומים. כמו כן, זיהומים יכולים להיגרם גם עקב חבישה לא נכונה של העין לאחר הניתוח.
- היפרדות של הרשתית – מאחר ובמהלך הניתוח מוציאים את עדשת העין המקורית ומכניסים במקומה עדשה חדשה, ייתכנו מקרים של היפרדות רשתית. זוהי תופעה מסוכנת ביותר אשר יכולה להוביל להידרדרות משמעותית בראיה ובמקרים חמורים אף לעיוורון מוחלט. גם נזק זה עשוי להיגרם עקב רשלנות רפואית, במקרים בהם הרופא המנתח לא תופר את העדשה החדשה כראוי או במקרים בהם נגרם נזק לרשתית במהלך ההליך הכירורגי.
- ירידה בחדות הראיה – לאחר כל ניתוח קטרקט תתרחש ירידה זמנית בחדות הראיה, שכן העין זקוקה לזמן התאוששות לאחר הניתוח. אולם, במידה והראיה אינה חוזרת לקדמותה לאחר זמן רב, זהו סימן שנגרם נזק בניתוח. ירידה בחדות הראיה יכולה להיגרם מפגיעות שונות של חלקי העין השונים, בין אם בקרנית, ברשתית, או שמא בעדשה התותבת. במידה ובמבחינים בפגיעה בחדות הראיה יש להיוועץ עם רופא עיניים אשר ינסה למצוא את מקור הבעיה ויוכל לייעץ בנוגע לדרכי טיפול.
לא כל נזק רפואי מהווה עילה לתביעה
בכל ניתוח באשר הוא ישנם סיכונים וסיבוכים אפשריים. מאחר וניתוחי עיניים הם ניתוחים רגישים ומסובכים ביותר, הסיכון לנזקים רפואיים הוא גבוה יחסית. לפני שמגישים תביעה על רשלנות רפואית בניתוח, כדאי להתייעץ עם עורכי דין מומחים בתחום שידעו לייעץ האם יש עילה מספקת לתביעה.